Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGRANIČENJA PUTOVANJA

Božinović: Aktivno se radi da SAD svim članicama EU-a ukine vize

Zagreb: Božinović i Bošnjaković na videokonferencija pod nazivom EU-US Justice and Home Affairs
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
28.05.2020.
u 23:27

Državljani SAD-a mogu putovati u sve zemlje članice EU-a bez viza, dok četiri članice Unije - Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD

Ministri EU-a i SAD-a raspravljali su u četvrtak na videokonferenciji o sigurnosnim i pravosudnim pitanjima u okolnostima pandemije te o viznom reciprocitetu na kojem se aktivno radi "u ovom formatu, ali i na bilateralnoj razini", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Državljani SAD-a mogu putovati u sve zemlje članice EU-a bez viza, dok četiri članice Unije - Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD.

"Na tom pitanju vrlo aktivno radimo i u ovom formatu, ali i na bilateralnoj razini. Nadamo se napretku kada je u pitanju program izuzeća od viza", rekao je u NSK hrvatski ministar Davor Božinović koji je zajedno s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem predsjedao virtualnim sastankom EU-a i SAD-a.

Umjesto fizičkog sastanka u Dubrovniku, kako je planirano prije izbijanja zdravstvene krize, sastanak je održan online.  Ministri unutarnjih poslova razgovarali su o kibernetičkom kriminalitetu, terorizmu, širenju ekstremističke propagande, dezinformacija i ograničenjima putovanja i drugim sigurnosnim izazovima

"Sigurnosni izazovi prekogranične naravi u aktualnim uvjetima, rekao bih, ne da se nisu smanjili, već su u pojedinim područjima izraženiji nego prije", istaknuo je Božinović. 

Dodao je da treba nastaviti dijalog s SAD-om i "dodatno jačati transatlantsko partnerstvo kojemu EU oduvijek daje visoku važnost".

Ministri pravosuđa razgovarali su o aplikacijama za praćenje kontakata te hitnim i izvanrednim mjerama za osiguranje funkcionalnosti pravosudnih sustava u uvjetima izvanrednog stanja, karantena i izolacija.

Ključne riječi

Komentara 2

PR
PrimoracRi
23:16 07.09.2020.

Deda Boža neč zgleda kao da je pobigal z lopate. Kalmat mu rabi.... alu vlast ne da spat.

BF
bf22
11:04 29.05.2020.

Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar...gospodo draga,to što imamo vize sa SAD-om je rezultat korupcije državnih institiucija i ništa više. HR dokumenti su se kupovali kao na tržnici,i sada se čudite što su amerikanci oprezni?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije