Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐURO HRANIĆ:

Božić je valorizacija ljudskog života, ali i otkriće mogućnosti božanskog života za ljude

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
25.12.2019.
u 12:50

Podsjeća kako Bog nije progovorio u Isusu onda kad je on započeo svoje javno djelovanje, nego je progovorio već u času njegova rođenja, i za Isusova će života govoriti kroz cijelu njegovu ljudsku osobu

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić poručio je u nedjelju kako je Božić valorizacija ljudskog života ali i otkriće mogućnosti božanskog života za ljude te slavlje našeg pravog identiteta.

Predvodeći svečano misno slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla nadbiskup Hranić u propovijedi je istaknuo kako je Božić veliki pučki blagdan, otvoren svima, koji govori svima, ali i veliko kršćansko otajstvo, koje slavimo da spasi nas i našu povijest.

"Božić nije samo jedno prošlo rođenje, on je stalno preporođenje. Božić je Božji Sin koji postaje čovjek, ali sa svrhom koja Božić uvijek čini novim i presudnim: postao je čov­jekom, da bi ljudi postali kao Bog", poručio je nadbiskup Hranić.

Podsjeća kako Bog nije progovorio u Isusu onda kad je on započeo svoje javno djelovanje, nego je progovorio već u času njegova rođenja, i za Isusova će života govoriti kroz cijelu njegovu ljudsku osobu.

Ističe kako "Božić nije veličanje čovjeka onakvog kakav jest" te da je "naše pobožanstvenjen i ljudsko oboženje ostvarenje nacrta za kojega smo stvoreni, odvijanje plana u koji spada stvaranje i otkupljenje, zemaljski i vječni život, sadašnjost i budućnost".

"Božić je slavlje našeg pravog identiteta. Nije Isus Krist stvoren kao mi, nego mi smo stvoreni kao on. Božić je blagdan našeg utjelovljenja u njega", kazao je Hranić.

Ističe kako Božićno otajstvo govori da "na svijetu nemaju budućnost oni koji su sada moćni, koji imaju silno bogatstvo ili snažno vojno naoružanje".

"Božićno dijete Isus, utjelovljeni Sin Božji nam govori da će ono što se danas drži bogatstvom uskoro biti prevlada­no, te da će se odnosi u svijetu naglo promijeniti. Budućnost će imati onaj koji bude otvoren za Dijete - pisano velikim i malim slovom te onaj koji će u svojoj otvorenosti prema Bogu razborito podizati potomstvo te ga cjelovito obrazovati i odgajati", naglasio je Hranić.

"Božićno otajstvo u sebi nosi snažnu antropološku i humanističku poruku o svetosti i nepovredivosti ljudskog života kao Božjeg dara, o dostojanstvu majčinstva i očinstva, o vrijednosti bračne ljubavi muža i žene te važnosti obiteljskog zajedništva roditelja i djece", poručio je nadbiskup Đuro Hranić. 

Ključne riječi

Komentara 2

KO
Kokoiduhovi
10:23 26.12.2019.

Reče lik u brokatu i svili, s poslugom, praljama, kuharicom, s osiguranom plaćom, doprinosima plaćenim na teret državnog proračuna, s automobilom, sa luksuznim svećenićkim staračkim domom koji ga čeka...Reče to i ostade živ!

PO
Porta
19:26 25.12.2019.

Blagoslovljen Božić Narode !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije