Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska i Vatikan
Povratak na članak

Bozanić: ugovori nisu povlašteni za Crkvu, već jamac da je vlast ne može ucjenjivati

Predsjednik Josipović rekao je kako nije nužno da svi imaju isti svjetonazor da bi se razgovaralo te da je dijalog temelj napretka svake civilizacije

Komentari 14

NV
novo vriijeme
17:44 19.11.2014.

Dokle god država financira Crkvu dotle će Vlast imati utjecaja na nju. Ugovori se mogu i mijenjati. Objava crkvenih troškovnika u Jutarnjem je bila impresivna, a dokaz da vlast utječe na Crkvu je upravo ovaj predizborni čvenk Ive i Bozanićaća u režiji Vatikana i neke knjižice kao razlog. Eto 1: 0 za Ivu u odnosu na protukandidate Crkva je uvijek bila pragmatična kada je u pitanju imovina.

VL
Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
15:09 19.11.2014.

Dajte se maknite sa državnog proračuna jer ste prebogati i trošite na luksuz a mi vas ni pitati nesmijemo kuda trošite, kako vas nije sramota strpati 600 milijuna kuna svake godine u đepove a mi nemožemo djeci obezbjediti besplatne knjige, zašto ne slušate papu franju koji propagira približavanje siromašnima, dali imate obraza sa punim đepovima izaći pred siromašan narod

VL
LA
Latz
15:36 19.11.2014.

Ne čini katoličku crkvu povlaštenom među ostalim crkvama -- ali su povlašteni u odnosu na apsolutno sve ostale. Jedini način da nisu uopće povlašteni je da se, kao minimum, niti jednom kunom ne subvencionira niti jedna religija nego da žive od donacija vjernika. A mimo to ga bi bilo još i da im se makne izuzeće od poreza, i povlašteni statusi u zakonima. Tek tad ne bi bili povlašteni .... Ali to nažalost nećemo nikada vidjeti na ovim prostorima. Ne zabranjivati ikoju religiju, ali ih ni na koji naćin subvencionirati ili im davati posebni status pred ikime.

VL
Avatar wratnik
wratnik
18:35 19.11.2014.

ima nekoliko Evropski drzava je su taj problem rijesile na fin i posten nacin - svaki gradanin placa za svoju crkvu/vjeru porez, samo tako je to pitanje posteno podjeljeno - i staje jos interesanrno....moja zena placa 4% crkveni porez, a ja neplacam nista jer na mojoj poreznoj kartici nestoje nijedno regiliozno opredjeljenje - Hrvatska ce kad tad moreti uvesti taj ist System, jer se samo nataj nacim moze rijesiti nekoh nepravilnosti. Facit; svaki placa u ono usto vjeruje.

VL
Avatar Maryo
Maryo
16:29 19.11.2014.

Crkva bi se trebala vise posvetiti siromasima.

VL
Avatar Ikan Tihomir
Ikan Tihomir
21:54 20.11.2014.

Budimo pošteni jednom, ovo nije država vjernika, jer da je mi bi živjeli u blagostanju jer bi svih 84posto vjernika znalo urediti državu i društvene odnose po vjerskim i moralnim pravilima.... očito nije tako i svjedoci smo jada, bijede, pljačke i otimačine na svakom koraku, u ovom trenutku i crkva nam je teret i ne treba nam taj izdatak, očito ni crkvu ne privlači ideja da vjernici prihvate crkveni porezjer vjerujem broj vjernika bi se raspolovio

VL
Avatar Milan-O
Milan-O
21:53 20.11.2014.

Svih okupatora smo se oslobodili,samo nemožemo Vatikana.

VL
MH
mrtav-hladan
16:10 19.11.2014.

Nemam nista protiv crkve samo sam protiv da drzava financira crkvu Oni su iovako bogati i imaju dovoljno Nisam nikad cuo da je crkva kao crkva donirala nesto za siromasne Uglavnom djele prekl karitasa ono sto drugi skupe ..amen !asa ono sto drugi skupe ..amen !

VL
JW
Jim West
16:00 19.11.2014.

Crkva dobiva multimilijunske iznose, a svejedno napada vlast koju je demokratski izabrao narod. Oni bi tolerantni dijalog, a s oltara ih uspoređuju s nacistima i laprdaju o demonovu zadahu. Brutalni bezobrazluk!

VL
LU
luftbrenzer
13:38 13.12.2014.

Crkva u Hrvata i njeni svećenici zaslužuju svaku pohvalu za nevjerojatnu hrabrost koju iskazuju, kad primaju sigurnu i izdašnu apanažu od državnih vlasti, koje otvoreno nazivaju protunarodnom i veleizdajničkom. Ja se na primjer ne bih usudio uzeti novčić iz sotonskeke ruke, no pravedni kaptolski oci ne boje sotonskog smrada novca (skupljenog između ostalog od mafijaša, abortera, komunjara, inovjeraca.....), jer slatki novčići, ma kako i od koga prikupljeni i deponirani u kaptolsku kasicu-prasicu, bivaju u kaptolskoj perilici temeljito oprani, ter čisti kao suze Blažene Djevice Marije, pronalaze svoju novu uporabnu vrijednost pod okriljem neporočnih kaptolskih službenika, u čije poštenje apsolutno vjeruju čak i zločinačke vlasti, ne tražeći polaganje bilo kakvih računa kamo su stotine milijuna utrošeni. Ipak bi takvo povjerenje crkvene vlasti morale bar malo bonificirati vladajućim zločincima, a ne ih tako surov napadati svakom prilikom.

VL
Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
12:58 23.10.2016.

Trebali bi uzeti crkvi i dati Nini Obuljen i HAVC-u da donesu "istinu u region"!? Možda bi preko SC-a bilo nešto i za prosvjednike sa ovog skupa!?

VL
DO
doktorica
13:40 23.10.2016.

a kako je vlast to ucjenjuje?!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.