Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz zgrebačke katedrale

Bozanić na Božić poručio vjernicima: 'Vrijeme pandemije, nakon potresa, sve nas poziva na zajedništvo'

Misno slavlje u Mariji Bistrici predvodio je kardinal Josip Bozanić
Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL
1/13
25.12.2020.
u 15:11

U propovijedi je istaknuo kako je Božić dan kada je Bog postao čovjekom, postao malo dijete

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić vjernicima je na Božić poručio da su mjesta Božjeg očitovanja, betlehemska štalica i kalvarijski križ najveće Božje iznenađenje jer on ljubi poniznost i bira ono što čovjek za sebe ne bi odabrao. 

“Danas smo se okupili u zagrebačkoj prvostolnici da podijelimo radosnu vijest: Bog je postao čovjekom”, poručio je kardinal Bozanić u na božićnom euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali, stradaloj u potresu te je istaknuo kako vrijeme pandemije, nakon potresa, sve nas poziva na zajedništvo, da zajednički gledamo unaprijed, u prvom redu na dobro čovjeka. 

Drugo je to euharistijsko slavlje koje se nakon potresa 22. ožujka održalo u zagrebačkoj katedrali, i to uz posebne epidemiološke mjere s ograničenim brojem vjernika u katedrali, ali i ispred nje. U slavlju su koncelebrirali monsinjor Stjepan Večković, prečasni monsinjor Stjepan Kožul, prečasni Marko Kovač i drugi svećenici.

Na misi je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koje je Bozanić pozdravio, kazavši da je njihova nazočnost znak za budućnost.

VIDEO Božićno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali: Plenković i Jandroković došli na misu

Zajednički gledajmo unaprijed

"Ovo vrijeme pandemije, ovo vrijeme nakon potresa - sve nas poziva na zajedništvo. Da zajednički gledamo unaprijed. Da u prvom redu gledamo na dobro čovjeka, na zdravlje njegove duše i tijela. I da svi svaki sa svoje strane, poštujući pojedine kompetencije učinimo ono što je moguće za našu sadašnjost - gledajući na budućnost. Imamo tu nadu i imamo pravo nadati se, Božić nas na to poziva“, istaknuo je Bozanić.

U propovijedi je istaknuo kako je Božić dan kada je Bog postao čovjekom, postao malo dijete. 

“Ako su za našeg Boga vrhunska mjesta očitovanja betlehemske jaslice i kalvarijski križ, naša se vjera ne može razumjeti ni tumačiti drugačije nego samo Božjom logikom. To su Božji putevi, to je Božja istina”, poručio je dodavši da u Betlehemu i kalvariji nema iluzije, nema prevare i laži, jer je Bog tamo gdje se razum skandalizira, gdje se ljudska narav opire, gdje se čovjek ne želi naći. 

Istaknuo je da se najveće Božje iznenađenje očituje u tome da ljubi poniznost, u jednostavnosti betlehemske štalice i skromnosti pastira. “Bog u poniznosti, to je izazov, to je revolucija Božića”, kazao je kardinal Bozanić. Poručio je da Božić pokreće sav svijet, a istodobno otkupljuje i spašava čovjeka, a da betlehemske jaslice nisu samo neke intimne obiteljske epizode, već da one pokreću tihu, temeljitu promjenu svjesnih procesa, u čemu je Božić uvijek isti i uvijek novi.

"Premda se u ozračju Božića čini da sve miruje, Božić prepun gibanja i poziva na pokret i pogled u budućnost, ne da stanemo nepokretni, bez perspektive, nego da pokušamo upravo iz ove situacije, iz ove katedrale, gledati na budućnost Zagreba i Hrvatske", poručio je kardinal. 

S vjernicima je molio za sve koji su željeli Božić svetkovati u euharistijskom slavlju, ali zbog ograničenja nisu mogli, za bolesne, da im Bog podari zdravlje, za zdravstveno osoblje, koje se s velikom zauzetošću brine za tolike bolesnike, ali i da nas Bog oslobodi od pošasti koronavirusa koja hara svijetom.

Misno slavlje u Mariji Bistrici predvodio je kardinal Josip Bozanić
1/11

Istaknuo je i da se u svakidašnjem praćenju vijesti u okolnostima pandemije, u izravnim i neizravnim saznanjima o nevoljama i tegobama s kojima se ljudi susreću, lako pojave dvojbe, nesigurnosti, potištenost i pitanja. Dodao je da se zbog vanjskih ograničenja, brže odustaje od planiranoga, pogled postaje kraći, a budućnost maglovitija. 

"Čini se da se pojavljuje duh bespomoćnosti, uz pojavljivanje raznih samozvanih proroka nesreće, prijetnje i straha, ali braćo i sestre, Krist je došao, Bog je u svome sinu spasio svijet i to je temelj naše sigurnosti", poručio je na Božić vjernicima kardinal Josip Bozanić.

Komentara 1

DU
Deleted user
15:53 25.12.2020.

Dragi Zagrebčanci, vaše kuće će nakon obnove biti sva u onixu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije