Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajedništvo Katoličk

Bozanić Karlovčanima: Doprinesite boljitku grada

'tijelovo05_nnn_kar_030610'
Foto: ''
1/4
03.06.2010.
u 17:30

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, sa svećenicima iz svih karlovačkih župa, predvodio je sveto misno slavlje

Na misnom slavlju u povodu blagdana Tijelova u karlovačkoj crkvi Presvetog Trojstva i na procesiji središtem grada, koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, okupilo se oko dvije tisuće vjernika.

Žrtva radi ljudi

– Isus se žrtvovao i predao zbog nas vjernika, kako bi postao naša hrana, po njoj smo svi mi djeca Crkve. Važno je okupljati se u misnim slavljima i procesijama jer tako jačamo zajedništvo. Čovjek se sve više otuđuje, zatvara i izdvaja, a moramo raditi suprotno - zajedno se brinuti jedni o drugima, a posebno o onima kojima je tuđa pomoć važna. Moramo se klanjati Bogu, on mora imati prednost, ne zbog njega samoga, nego zbog ljudi. Tamo gdje se štuje Bog, bilo privatno ili u društvenom životu, tamo se poštuju prava čovjeka i brani njegovo dostojanstvo – poručio je nadbiskup Josip Bozanić s Trga bana J. Jelačića, gdje je održana sveta misa okupljenim kršćanima. Blagdan Tijelova ili Presvetog Tijela i Krvi Kristove značajan je blagdan koji Crkva slavi – podsjetio je kardinal Bozanić.

– Slavimo ga 50 dana nakon Uskrsa, a podsjeća nas na događanja s Velikog četvrtka, odnosno s Posljednje večere. Od tada, kada slavimo misu, činimo to Isusu na spomen, jer je on tada ustanovio misno slavlje u kojem je vrhunac euharistija i podjela Tijela i Krvi Kristove. Na posljednjoj večeri Isus se sam predao - u tome je smisao predanja, i u tome je naša hrana – kazao je nadbiskup Josip Bozanić.

Tada je Isus svoje tijelo, lomeći kruh okupljenim apostolima, pretvorio u beskvasni pashalni kruh kojim je pričestio apostole i tako pozvao vjernike da to čine njemu na spomen pod euharistijom na svim misnim slavljima.

– Svatko od nas može i mora pridonositi boljitku oko sebe, u svom životu i u gradu u kojem živi. Vjernici to mogu napraviti jer se vode idejama evanđelja, a zajedništvo i briga za druge jedna je od njih. Vjernici se klanjaju samo Bogu, nikome drugome, posebno ne nekim idolima koji bi ih mogli skrenuti s ideja evanđelja. Klanjanje Bogu znači štovanje čovjeka – rekao je kardinal J. Bozanić.

Velika procesija

U tijelovskoj procesiji, kojom su vjernici nakon svete mise prošli starim središtem grada, sudjelovali su i članovi kulturno-umjetničkih društava, vatrogasci, prvopričesnici, krizmanici, ministranti, časnici Hrvatske vojske, a članovi počasne gradske grade pomogli su i u nošenju hostije u procesiji. Na svetoj su misi bili i svećenici iz svih karlovačkih župa predvođeni dekanom Ferdinandom Vražićem. Nakon obilaska grada, uz molitvu i pjevanje, brojni su se vjernici ponovo okupili na Trgu bana J. Jelačića, gdje im je uzoriti kardinal podijelio Božji blagoslov.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije