Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propovijed kardinala Bozanića

Probuđen ponos i nada da se naše društvo gorljivošću i nesebičnošću obnavlja na radost svih

Kardinal Bozanić
Marko Lukunić/PIXSELL
15.08.2018.
u 12:02

Današnja Svetkovina svakome od nas pokazuje put Božje budućnosti, put koji vodi k dobru, jer na kraju pobjeda će biti na strani dobra.

Povodom blagdana Velike Gospe, svetkovine Uznesenja Djevice Marije, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, hodočasnicima je u homiliji poručio kako su "divan ures i blagoslov ovog hodočašća."

"Današnji blagdan u Marijinim svetištima i crkvama diljem Lijepe naše preplavljen je nepreglednim mnoštvom Marijinih štovatelja, jer se kao vjernici, katolici danas trebamo naći zajedno kod Marije i s Marijom. Kao Marijin narod hodočastimo pojedinačno, u skupinama i sa svojim obiteljima. Stoga posebno pozdravljam vas, draga djeco. Vi ste divan ures i blagoslov ovoga hodočašća.
Papa Franjo u ovakvim prigodama rado naglašava važnost svetog Božjeg naroda, a sluga Božji kardinal Franjo Kuharić volio je isticati hodočasničku odliku Crkve u Hrvata. Sveti papa Ivan Pavao II. želio je hodočastiti u Mariju Bistricu, kako je sam posvjedočio, a Providnost je htjela da se to ostvari prigodom proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, prije 20 godina, 3. listopada 1998. godine. Tom je prigodom, u osvrtu po povratku s hodočašća u Mariju Bistricu, Ivan Pavao II. istaknuo kako je Kristova Majka tijekom višestoljetne povijesti bila znak nade i utjehe hrvatskom narodu koji je bio izložen teškim povijesnim iskušenjima."

Pogledajte i galeriju Brojni vjernici u Remetama tradicionalno obilježavaju blagdan Velike Gospe

Kardinal Bozanić
1/10

Istaknuo je kako u knjizi Otkrivenja slika Žene predstavlja Mariju i Crkvu, koja je s jedne strane slavna, zaodjenuta suncem, a s druge strane još uvijek u mukama. Takva je i Crkva: ona na nebu već je pridružena slavi Gospodinovoj, a ova na zemlji živi povijest koja je neprestano izložena izazovima i napetostima.

"Međutim, slavlje Velike Gospe prvenstveno naviješta da Crkva nosi u sebi budućnost svijeta kojemu je početak, slika i putokaz Blažena Djevica Marija. Današnja Svetkovina svakome od nas pokazuje put Božje budućnosti, put koji vodi k dobru, jer na kraju
pobjeda će biti na strani dobra. To naviješta Knjiga Otkrivenja predstavljajući nam Ženu zaodjenutu suncem. Slika naše budućnosti je čovječanstvo obasjano svjetlom, iako treba proći kroz borbu i tamu zla. I sveti Pavao u poslanici Korinćanima naviješta svijetlu budućnost u kojoj je Krist, kao čovjek, prvi uskrsnuo od mrtvih, a Krista slijedi mnoštvo koje će u Njemu biti oživljeno, a naposljetku bit će i posljednji neprijatelj obeskrijepljen "

Nadbiskup kardinal Bozanić je podsjetio i da je papa Franjo za listopad ove godine u Rimu sazvao Biskupsku sinodu koja će biti posvećena mladima.

Kardinal Bozanić
1/8

"A u Zagrebačkoj nadbiskupiji najesen započinjemo intenzivnu pripremu za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se 2020. godine održati u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske. Dragi mladi vjernici, želimo da ta priprema bude u prvom redu raspoznavanje
vaše životne odluke u svjetlu Evanđelja, ali i iznošenje vaših želja, projekata i snova, kao i teškoća na koje nailazite kako bi ostvarili svoja htijenja u službi Crkve i hrvatskog društva u kojima želite biti aktivni protagonisti. Zahvaljujući izvanrednim uspjesima naših mladih sportaša a posebno Hrvatske nogometne reprezentacije, posljednjih smo tjedana svjedoci obnovljene ljubavi prema
Domovini, hrvatskom zajedništvu, životu i obitelji. Na nacionalnom planu događaj je to od neizmjerne važnosti. Probuđen je ponos i nada da se hrvatsko društvo gorljivošću i nesebičnošću, ljubavlju i zalaganjem obnavlja na radost sviju. Vi ste, dragi mladi vjernici, bili u prvim redovima i prepoznatljiv ste znak nade hrvatske budućnosti. Stoga nemojte se miriti s osrednjošću, nego hrabro i ustrajno tražite od starijih i odgovornih toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu."

 

Komentara 54

DU
Deleted user
12:42 15.08.2018.

Nazalost, na putu tog dobra stoji i sama crkva , prebogata organizacija koja stiti zlostavljace djece.

IS
istinaizlike
12:21 15.08.2018.

Ima li na teologiji kolegij "kako pričati sat vremena a ništa ne reći"?

NE
nemanatrag
12:23 15.08.2018.

Osim šupljih priča, lošeg materinjeg jezika i patetične intonacije, ništa nova pametnoga za reći i još manje za čuti.Kako sami sebi ne dosadite?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije