Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva misa josipovića

Bozanić: Bože, očisti naše društvo i narod od gube sebičnosti

misa dan državnosti (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
25.06.2010.
u 10:52

Predsjednik nije vjernički sudjelovao u misnom slavlju no s posebnom je pažnjom pratio propovijed i uživao u crkvenoj glazbi.

Na svojoj prvoj misi za domovinu hrvatski predsjednik Ivo Josipović bio je u prvoj klupi gornjogradske zagrebačke crkve sv. Marka, koje su, kao i svake godine, bile rezervirane za politički vrh, zajedno s gotovo cijelom Vladom na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor. Predsjednik nije vjernički sudjelovao u misnom slavlju, činio znak križa i slijedio molitve ostalih vjernika i političkih dužnosnika, no s posebnom je pažnjom pratio propovijed kardinala Josipa Bozanića i uživao u crkvenoj glazbi. Premda se prije mise nagađalo da predsjednik Josipović neće doći, jer nije bilo službene protokolarne najave, on se nije ponio poput svoga prethodnika Stjepana Mesića, koji je upravo nedolaskom na mise za domovinu pokazivao svoj animozitet prema crkvenom vrhu i zahlađivao odnos prema Crkvi.

- Gospodine, ako želiš, možeš očistiti svakoga od nas i naš narod od gube sebičnosti - zavapio je u svojoj homiliji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, poručivši da uz "ovaj Dan državnosti zastanemo i pitajmo se što možemo učiniti da sse sebičnost ne širi, da tuga ne prevlada, da se pogođenima neimaštinom ne oduzima najpotrebnije".

- Guba koja izjeda hrvatsko tjelo i dušu ponajprije je sebičnost koja ne želi vidjeti ni prihvatiti ispruženu Božju ruku i njegovu riječ. Iz toga se rađa traženje 'savezništava' koja ne računaju s Bogom, pouzdajući se u ljudsku lukavost i primamljive ponude koje u konačnosti ostavljaju pustoš i nezadovoljstvo - rekao je u svojoj propovijedi kardinal Bozanić, rekavši kako "sebičnost previđa malenost, obescjenjuje malene i potrebne te ih odbacuje, ne računa s njima i izrabljuje ih".

- Maleni i jednostavni su sačuvali nadu u Božju prisutnost od koje je hrvatski narod preživio - rekao je kardinal Bozanić, dodajući kako "tražeći danas rješenja na raznim područjima ne smijemo pogaziti malene, potrebne i naizgled neznatne ljude".

- Njihova nas je snaga obdarila nemjerljivim dobrima. Kada se pokušava sačuvati sredstva ili pronaći nova kojima bi se ostvarivao boljita, najprije treba pronaći istinsku svrhu. Kao vjernici znamo da se ona ne može pronaći bez Boga. Koji je to cilj prema kojemu idemo? To nas svi pitaju svi koji su ugrađeni u ljepotu domovine. Zato danas, moleći za domovinu, molim da nas površnost ne zarazi toliko da previdimo one neznatne na koje ljudska povijest ne računa, a s kojima Bog mijenja povijest - rekao je kardinal u svojoj propovijedi, dodavši kao zna "koliki traže ispruženu ruku čovjeka i Božji sućutni pogled".

- Nijedna se kriza ne može premostiti, ako se zanemari velikodušnost, izdržljivost te spremnost na žrtvu i odricanje - poručio je kadinal Bozanić.

Kardinal Bozanić pružio je s oltara uobičajenu 'ruku mira' predsjedniku države i premijerki i njihovim suradnicima u prvim redovima, što je iskoristio i jedan nepozvani i protokolom nepredviđeni vjernik, koji se ubacio između kardinala i predsjednika Josipovića.

Nakon mise svatko je otišao na svoju stranu: državni vrh na čelu s premijerkom i predsjednikom na glavni izlaz crkve ravno u Banske dvore, a kardinal Bozanić sa svojim svećenicima na sjeverni, bočni izlaz, u župni ured župe sv. Marka.

Komentara 124

OB
-obrisani-
15:58 25.06.2010.

CRKVA u sluzbi Lopovluka Na zadnjoj slici gresna Jaca PREKO VEZE prima pricesnu ostiju a nije ni grijehe ispovidjela a kamoli pokoru izmolila. A i da hoce ne zna ona ni dvije molitve sastaviti.

BR
brle
16:01 25.06.2010.

dragi moj bozanicu! da i ti prvi imas morala nebi ruku pruzao tim kriminalcima, kojima, uzgred, drzis stangu vec 20 godina, a samo zato jer su ti dali stotine miliona kuna od istih tih jadnika kojima ne drzis mise, vec ih drzis toj bagri kakav si i sam.... sere se covjeku gledajuci vasu kohabitaciju i \"uspjehe\" koje ste poznjeli u dizanju love i morala tom istom narodu, kojem se obracate! fuj!

UK
Ugo Kajvez
11:10 25.06.2010.

Prvo podijeli zlato, srebro i dragulje koje imate u riznici zgb katerale, te prodajte sve silne nekretnine koje imate a služe za zgrtanje lovu .... pa ćemo onda razgovarati ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije