Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Keljmendi

Bošnjačka 'koalicija iz nužde' pred teškim kušnjama, tko je 'državna mafija'?

Bakir Izetbegović
Foto: Michael Kappeler/DPA/Pixsell
1/2
01.11.2016.
u 11:40

"Delalića je ubila bošnjačka državna mafija", ustvrdio je i ponovio Radončić na sudu u Prištini i upravo je ta izjava izazvala pravu buru u Stranci demokratske akcije (SDA) u kojoj su to shvatili kao izravnu optužbu Alije Iztebegovića

Dvojica najmoćnijih bošnjačkih političara u Bosni i Hercegovini, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, jedan o drugome misle sve najgore no unatoč toj činjenici za sada će nastaviti surađivati kako bi se zajednički održali na vlasti do izbora 2018. godine, epilog je nove političke bure u BiH koju je izazvalo Radončićevo višednevno svjedočenje na sudu u Prištini u postupku koji se vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jedne od najopasnijih balkanskih kriminalnih skupina.

Puna tri dana Radončić koji je aktualni zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH i lider Saveza za bolju budućnost (SBB), stranke koja je dio vladajuće koalicije u BiH, na Kosovu je odgovarao na pitanja američkog tužitelja Andrewa Hughesa o svojim poslovnim vezama s Keljmendijem kojega se uz optužbe za trgovinu drogom, iznude i slična kaznena djela tereti i za ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, jednog od "poznatijih" ljudi iz sarajevskog podzemlja likvidiranog u klasičnoj zasjedi 2007. godine.

To ubojstvo nikada nije razjašnjeno a u kosovskoj optužnici stoji kako ga je organizirao i naručio upravo Keljmendi i to kao dio scenarija po kojemu se redovito obračunavaju suprotstavjeni kriminalni klanovi.

Radončić se u ovu kriminalnu mrežu zapleo temeljem tvrdnji nekih svjedoka kako je s Keljmendijem održavao poslovne ali i prijateljske veze. U prištinskoj sudnici on je inzistirao na tvrdnjama da je s Keljmendijem poslovala isključivo tvrtka "Avaz" čiji je Radončić uvijek bio stvarni vlasnik i to kupnjom blindiranih automobila i kupoprodajom jedne luksuzne vile u okolici vrela rijeke Bosne.

Sve druge navode o vezama s Keljmendijem, koji je svoje kriminalne poslove godinama vodio iz BiH odakle je pobjegao uoči uhićenja planiranog 2012. godine, Radončić je kategorički odbio, a među njima su bila i pitanja tužitelja je li točno da je Keljmendi financirao njegovu prvu kampanju za izbor za člana Predsjedništva BiH te je li investirao u gradnju "Avazove" poslovne zgrade u Sarajevu.

"To je sramotna provokacija", odgovorio je Radončić na pitanje o mogućoj vezi Keljmendijeva "prljavog" novca i političkih nadmetanja u BiH. Zbog navodnih veza sa "slučajem Keljmendi" Radončić je i sam okusio zatvor i to u Sarajevu gdje se protiv njega vodi postupak pod sumnjom da je pokušao utjecati na jednu svjedokinju u procesu. Radončić je uz to bio kategoričan u obrani Keljmendija od navoda iz optužnice po kojima on stoji iza ubojstva Delalića.

"Delalića je ubila bošnjačka državna mafija", ustvrdio je i ponovio Radončić na sudu u Prištini i upravo je ta izjava izazvala pravu buru u Stranci demokratske akcije (SDA) u kojoj su to shvatili kao izravnu optužbu Alije Iztebegovića, njezina utemeljitelja i oca sadašnjeg lidera Bakira Izetbegovića.

Radončić se u obranu svojih navoda pozvao na posljednji Delalićev intervjuu prije ubojstva u kojemu je govorio o postojanju dokaza o politički motiviranim ubojstvima iza kojih je navodno stajao ratni i poratni bošnjački politilki vrh.

"Delalić je bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu. Bio je duboko involviran i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsjednika (Aliju) Izetbegovića. Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba", kazao je Radončić tijekom svjedočenja započetog prošlog tjedna.

Rječ je o nikada razjašnjenim slučajevima poput likvidacije visokog dužnosnika tajne službe AID Nedžada Ugljena 1996. godine ili atentatu na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara 1999. godine.

Dalje od tog davnog intervjua magazinu "Slobodna Bosna" u iznošenju dokaza Radončić nije išao no zato su mu iz središnjice SDA u Sarajevu poručili kako su šokirani ovakvim objedama.

Sam lider te stranke Iztebegović sazavo je sjednicu vrha SDA na kojoj se raspravljalo o Radončićevom istupu.

"Nećemo ostati nijemi i dužni kada se izreknu neistine o SDA, naročito o rahmetli (pokojnom) Aiji Iztebegoviću. Kada je u pitanju tvrdnja da iza ubojstva Ramiza Delalića stoji nekakva bošnjačka državna mafija u to može povjerovati samo neuko građanstvo a ne sud koji vjeruje činjenicama", izjavio je mlađi Izetbegović u ponedjeljak navečer.

Koja je mafija točno odgovorna za Delalićevu smrt, doznat će se za koji mjesec, poručio je lider SDA očevidno aludirajući na očekivanja od ishoda suđenja u Prištini.

I od Radončića su, naravno, pred kosovskim sudom tražili da pojasni što je točno mislio kada je govorio o bošnjačkoj državnoj mafiji no on je odbio išta više kazati pojašnjavajući to željom da "ne komplicira političke odnose u BiH" ali i stoga jer mu iz Sarajeva već stižu "neizravne prijetnje".

"Uglavnom, jasno je da ja kao političar već dugo godina smetam. Radi se o osveti iza koje stoji politički motiv da me se politički ukloni, ne samo za ove izbore nego zauvijek iz politike u BiH", zaključio je Radončić.Nakon što su tijekom kampanje za lokalne izbore hinili srdačne odnose i jako savezništvo ističući zajedničke kandidate za načelnike općina, Izetbegović i Radončić sada su priznali kako je to tek politički brak iz interesa temeljen na čistoj matematici.

"Radončić i ja imamo hladne i službene odnose i to će tako i ostati", kazao je u ponedjeljak Izetbegović. Dodao je kako to ipak ne bi trebala biti zapreka da SDA i SBB održe koaliciju i nastave raditi na projektima od interesa za državu. Na sličan način odnose s koalicijskim partnerom opisao je i Radončić i to prije svjedočenja u Prištini no najavio je kako će njegov SBB na općim izborima 2018. godine nastupiti samostalno. 

Nakon što su rezultati lokalnih izbora pokazali da SBB u savezu sa SDA baš i nije ostvario neke spektakularne rezultate, Radončić se u jednom intervjuu dodatno potužio kako su ga uoči izbora iz partnerske stranke zapravo iskoristitili.

Unatoč teškim rječima bošnjačka koalicija za sada će nastaviti funkcionorati no takvom odlukom nisu pretjerano sretni ni u utjecajnoj Islamskoj zajednici čiji glas ima i te kakvog utjecaja među vjernicima. Imam Careve džamije u Sarajevu Sadrudin Išerić poručio je tako kako je časnije biti oporba nego "vlast sa svakim".

"Gospodo iz SDA ili ćete se distancirati od Radončića ili ćemo se mi distancirati od vas", poručio je Išerić na svom Facebook profilu ovog tjedna.

>> 'Hrvatski veleposlanik u Sarajevu dobio jasne upute u vezi s uhićenjem pripadnika HVO-a'

Komentara 7

IV
IvanKapapulco
14:58 01.11.2016.

Efendija Izetbegovic, jasno i glasno, imate pokvaren, licemjeran karakter gadite mi se, dovoljno jasno!

MA
marsovac
12:35 01.11.2016.

podijela i amen. Inace nece nikada biti mira.

PJ
Pjesnik
13:13 01.11.2016.

mafija vlada pk svim bivšim republikama Jugoslavije,jer da nije bilo političke , ekonomske i vjerske mafije,J jugoslavija se nebi nikada raspala, bila bi danas među najrazvijenijih državama Europe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije