Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA U HAAGU

Bošnjacima za 14.000 ljudi u logorima samo 6 godina zatvora

Marin Čilić
Foto: Igor Kralj | 24sata
1/2
29.05.2013.
u 18:10

Reakcije na presudu: Hrvati se nadaju oslobađajućoj presudi u žalbenom postupku

Ulice Mostara i ostalih gradova u BiH u kojima su Hrvati većina danas za vrijeme izricanja presude bile su prazne. Vladalo je veliko zanimanje za prvostupanjsku presudu u predmetu Prlić i ostali, a kasnije još veća nevjerica zbog svega onoga što je sudsko vijeće presudilo.

U BiH loše i bez ovoga

– Svi Bošnjaci zajedno za 14.000 logoraša, koliko ih je bilo u logorima Armije BiH, te za više od 1000 ubijenih civila dobili su šest godina zatvora. Sada se Prlić i ostali osuđuju na 111 godina. Teško je u tome naći logiku – rekao je netom nakon presude Hrvatima iz BiH Ivo Lučić.

Mnogo se ovih dana špekuliralo o tome kako će haaška presuda utjecati na političke prilike u BiH. Dekan na Fakultetu političkih znanosti sarajevskog univerziteta prof. dr. Šaćir Filandra rekao je kako smatra da osuda Prlića i ostalih neće imati velike posljedice na prilike u BiH.

– Mislim da negativnog refleksa neće biti. Prilike u BiH i bez ovoga su dovoljno loše. Mislim da će se iz svega izvesti određeni zaključci i pouke na način da ovo nisu sredstva kojima se rješavaju pitanja političke naravi – poručio je Filandra.

Mnogo se špekuliralo i o tužbi BiH protiv Hrvatske u slučaju da RH bude proglašena agresorom na BiH, što se na kraju i dogodilo. Zastupnik Bosne i Hercegovine u procesu pred Međunarodnim sudom pravde profesor dr. Sakib Softić izjavio je da BiH ne može pokrenuti postupak protiv susjedne Hrvatske nakon presude u slučaju Prlić i ostali.

– Udruženi zločinački pothvat ipak je oblik individualne kaznene odgovornosti. Kad se jedna grupa osoba dogovori i napravi plan da počini određena kaznena djela, svaka od njih odgovara za to kazneno djelo koje je nastalo iz tog zločinačkog plana kao da ga je sama počinila. Znači, riječ je o obliku individualne odgovornosti, a ne kolektivne kaznene odgovornosti. Tiče se osoba koje su navedene da čine taj udruženi zločinački pothvat, nitko, dakle, izvan toga – naglasio je Softić.

Ipak, Hrvatska je danas optužena i za nebrigu o Prliću i ostalima, a odvjetnici optuženih Hrvata iz BiH naveli su i konkretne primjedbe.

Nisu mogli naći eksperta?!

– Ovo prvi put javno govorim, ali moram naglasiti da Republika Hrvatska gotovo ništa nije učinila da nam pomogne u obaranju udruženog zločinačkog pothvata. Tražila sam osobno od Ministarstva pravosuđa da nam omogući stručnjaka ustavnog prava koji bi napravio analizu uspostave HZ Herceg Bosne koja je prema optužnici uspostavljena radi izvršenja zločina. Mi smo tvrdili da to nije točno, da je hrvatsko vodstvo na čelu s Franjom Tuđmanom pozvalo hrvatski narod u BiH da glasa za nezavisnu BiH. Od Ministarstva pravosuđa dobili smo odgovor da nemaju nikoga tko bi mogao pomoći u pronalaženju pravnog eksperta – rekla je odvjetnica Senka Nožica koja pred Haaškim sudom brani Brunu Stojića.

Nakon ovakve presude sigurno je da će se i službeni Zagreb više zainteresirati za ovaj haaški predmet.

>> Sve o presudi čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije