Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Bosanski ferragosto

03.01.2006.
u 19:14

Za novogodišnje praznike ponovo - kaos. Mnogi nisu znali kad se trebaju pojaviti na poslu i koji je zapravo prvi radni dan u 2006. Vrhunac zbrke dogodio se jučer, 3. siječnja. Na federalnoj razini taj je dan proglašen neradnim.

No, kako ne postoji državni zakon o praznicima, županijama je ostavljena mogućnost da same određuju kako će se nositi s neradnim danima. A one su ga, dakako, uglavnom proglasile po uputama iz Sarajeva. Iznimka su bile Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija. U njima se jučer radilo, kao i u ostalim dijelovima svijeta. Tako da je prava iznimka zapravo ostatak te neradničke države.

Taj je ostatak jučer uživao u ostacima novogodišnjeg razbacivanja hranom i pićem. A danas, kad se vrate u sivilo svakodnevice, shvatit će da je novogodišnje slavlje bilo luksuz. Ma neće država propasti zbog jednog nepotrebnog radnog dana. Netko bi rekao - i bolje da se ne radi, manje će štete napraviti. Ali će zato kuknjava o besparici, općem neredu i siromaštvu biti pucanj u prazno.

To nasilje države nad radnicima valjda su jedino iskoristili trgovci. Oni su jučer iza zaključanih vrata radili inventruru i pripremali cijene za novogodišnji dar iste te države - PDV.

Inače, najviše neradnih dana u ovom razdoblju bilježi Distrikt Brčko. Praktički cijelo vrijeme od katoličkog do pravoslavnog Božića u Brčkom su praznici nerada. Gotovo dvotjedno praznikovanje tamo se pretvorilo u svojevrsni "bosanski ferragosto".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije