Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVO ISTRAŽIVANJE O regionalnoj zastupljenosti Hrvata u Bosni Hercegovini u zakonodavnoj, izvršnoj i sudbenoj vlasti države i entiteta

Bosanci u vlasti, Hercegovci u strankama

18.01.2009.
u 23:00

Nešto više od 60 posto Hrvata iz Bosne radi u izvršnim, zakonodavnim i sudbenim tijelima vlasti države i oba entiteta u odnosu na Hrvate iz Hercegovine, rezultati su Večernjakova istraživanja. Unatoč tome, percepcija Hrvata Bosne je da o njihovoj sudbini odlučuju Hercegovci.

S druge strane, dio političkog establišmenta u Hercegovini drži kako upravo zbog Hrvata u Bosni nisu u mogućnosti osnovati vlastitu federalnu jedinicu. Obje teze su iznimno opasne i štetne, ali i jednostavno neistinite. S obzirom da je Večernjak već pisao o hercegovačkoj bahatosti u politici prema Hrvatima Bosne i pogubnosti takvoga ponašanja, ovaj put Večernji list se odlučio na istraživanje o regionalnoj zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti. Rezultati su i više nego zanimljivi i ruše percepciju o Hercegovcima koji drže političke pozicije Hrvata u BiH.

Tako na državnoj razini čak 60 posto hrvatskih pozicija ‘drže’ Hrvati Bosne.

Uprave i direkcije
U Federaciji također gotovo 60 posto Hrvati Bosne, dok su u RS-u 100 posto zastupljeni također Hrvati Bosne. Osim u tijelima vlasti, regionalna zastupljenost Hrvata gotovo je identična i u državnim i entitetskim upravama i direkcijama, gdje također prevladavaju Hrvati Bosne.

Unatoč ovakvim brojkama ,počesto su Hercegovci sebi dopuštali da kroje politiku Hrvata u Bosni i Hercegovini, zanemarujući interese Hrvata središnje Bosne, Posavine i ostalih dijelova Bosne.

Štoviše, neki rigidniji hrvatski politički prvaci tijekom Domovinskoga rata u privatnim razgovorima često bi znali izustiti notornu glupost da su Hrvati Bosne manji Hrvati od Hercegovaca, pa su eto sami sebi krivi što se nalaze pred istrjebljenjem. Dakako da su takve izjave u najtežim danima srpske agresije i bošnjačko-hrvatskoga sukoba teško pogađale preostale Hrvate Bosne opkoljene u enklavama.

Nažalost, politički, vojni, intelektualni, pa čak i vjerski lideri Hrvata u Bosni nisu ostali dužni, pa su i oni po jednakoj matrici davali gotovo diskriminirajuće izjave o zaostalim dinarskim Hercegovcima koji znaju jedino opasti kada love u mutnom i rade protiv države.

Jal između Hercegovine i Bosne nažalost i dalje tinja, a razbukta se kada se na stol stave karte i počnu crtati nove granice.

Rasulo politike
I tada dio političara iz Hercegovine ponovno radi istu pogrešku kao i 90-ih godina crtajući karte hrvatske federalne jedinice, a u isto vrijeme precrtavajući Hrvate Bosne. Hrvatski političari iz Bosne s druge strane upadaju u zamku da je bolji i status quo nego novi teritorijalni ustroj. Sve to dakako za posljedicu ima totalno rasulo hrvatske politike u Bosni i Hercegovini te nepostizanje konsenzusa oko suštinskih pitanja kao što je teritorijalni ustroj Bosne i Hercegovine. Bošnjaci sebi mogu dopustiti podjelu na Sarajevo i ostala područja,

Srbi na istočnu i zapadnu Republiku Srpsku, no Hrvati, s obzirom na njihove ostatke ostataka u demografskom smislu, ali i na njihovu ustavnu ranjivost, taj luksuz sebi jednostavno ne mogu priuštiti.

Daljnje raslojavanje Hrvata u Bosni i Hercegovini je pogubno i takva destrukcija, koliko to god u ovom trenutku izgledalo apokaliptično, vodi totalnom nestanku hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije