Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Borzan: Vlada se ponaša poput karcinoma

12.12.2008.
u 14:29

Saborski su klubovi u današnjoj raspravi iznijeli oprečna mišljenja o trima zakonima na kojima se temelji zdravstvena reforma - dok su vladajući isticali kako je predložena reforma maksimum koji se u kriznim vremenima može osigurati, oporbenjaci su uglavnom uzvraćali da se reforma ne temelji na solidarnosti i socijalnoj osjetljivosti, već da pogađa siromašne i bolesne.

Milinović: Vlada je hrabra jer u reformu zdravstva ide u vrijeme krize

- Reforma pred nama je odraz mogućeg, maksimum mogućnosti u ovom ekonomskom i političkom trenutku - rekao je Andrija Hebrang u ime Kluba HDZ-a, napominjući da i učestale promjene što se proračunskih stavki za reformu tiče svjedoče o tome da se u reformu zdravstva ide u "burna vremena".

Naglasio je da i među članicama EU nema konsenzusa o tome kako organizirati i financirati zdravstveni sustav, ali da predvladava mišljenje kako je "široko-socijalni zdravstveni sustav" nesposoban zadovoljavati potrebe zdravstva i moderne medicine.

- Ovaj sustav koji se financijski objesio na proračun to više ne može pratiti - rekao je Hebrang.

Da predložena zdravstvena reforma pokazuje realne mogućnosti države, ali i da vodi računa o socijalno najugroženijima, smatra i Josip Friščić (HSS).
- Svi bi htjeli besplatnu zdravstvenu zaštitu, ali ništa nije besplatno - poručio je Friščić.

Silvano Hrelja (HSU) za reformu je kazao da su njom socijalni i politički partneri postigli ravnotežu između potreba i mogućnosti.

Najavio je da će HSU Saboru na usvajanje predložiti zaključak da se HZZO izdvoji iz državne riznice, "jer se samo tako može znati kako se i na što troše proračunske kune".

Potporu predloženoj zdravstvenoj reformi najavio je i oporbeni HDSSB, no SDP i HNS su joj se žestoko usprotivili, zamjerivši Vladi da se odriče najsiromašnijih i bolesnih.

- To kako se ponaša naša Vlada usporedila bih s karcinomom u organizmu koji se širi po tijelu tražeći nove organe, napadajući jedan po jedan, a kada iscrpi sve što jedan organizam ima nastaje kolaps - kazala je Biljana Borzan (SDP).

Predloženu reformu nazvala je "lošim pokušajem krpanja proračunskih rupa" i pokazateljem da je "Vlada u petu brzinu ubacila samo što se tiče zadiranja u džepove građana". "Reformu će najviše osjetiti bolesni, jer će im se već s vrata uzimati novci i za najmanje intervencije", dodala je Borzan.

Goran Beus Richembergh (HNS) upitao je raspravlja li Sabor zaista o konačnom prijedlogu reforme kada se još uvijek ne zna kakve će amandmane Vlada u ponedjeljak podnijeti na proračun, odnosno "koliko će ministar Šuker još srezati zdravstvo".

- Može li nam ministar zdravstva dati jamstva da za godinu dana od Sabora neće tražiti nove izmjene kojima će tražiti novce za novo krpanje rupa - upitao je.

Odgovorio mu je Hebrang (HDZ), poručivši kako je ministar financija Ivan Šuker već najavio da se "odriče dijela kolača kako bi spasio 30 ili 40 tisuća radnih mjesta".

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije