Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raketiranje Šibenika

Borojević: Znam da je pucanje po gradu ratni zločin, no moja je savjest čista

Šibenik
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
19.11.2017.
u 12:53

Prema optužnici, Slobodan Rajčević i Čedomir Borojević, terete se da su od 16. do 23 rujna 1991. s brodova JNA topovima gađali civilne objekte po gradu pri čemu su oštetili više kuća, ali i šibensku katedralu Sv. Jakova

Ratko Mladić, u rujnu 1991. zapovijedao je postrojbama JNA koje su granatirale Šibenik, a dok on čeka da mu sud u Haagu 22. studenog izrekne presudu zbog ratnih zločina počinjenih u Srebrenici, dvojica njegovih podčinjenih čekaju početak suđenja zbog napada na Šibenik.

Konkretnije riječ je o Slobodanu Rajčeviću i Čedomiru Borojeviću, a optužno vijeće Županijskog suda u Splitu pravomoćnosti te optužnice trebalo bi odlučivati 27. studenog. Rajčeviću se sudi u odsutnosti, a Borojević je po tjeralici uhićen u ožujku na graničnom prijelazu Karasovići i od tada je u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama. Uhićen je kad se vraćao iz Splita u koji je došao iz Crne Gore kako bi napravio tzv. matrikulu (pomorsku knjižicu), a zanimljivo je da je prije uhićenja, tjeralici usprkos, u Split dolazio nekoliko puta.

Prema optužnici on i Rajčević terete se da su od 16. do 23 rujna 1991. s brodova JNA topovima gađali civilne objekte po gradu pri čemu su oštetili više kuća, ali i šibensku katedralu Sv. Jakova, inače spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a i samostan sv. Frane. Zbog napada na Šibenik, kaznena prijava je podnesena još 1992. , a tijekom istrage ispitan je veći broj svjedoka. Borojević je u obrani tvrdio da mu je naredbu za pucanje po Šibeniku izdao Rajčević.

- Naredio mi je da 17. rujna 1991. uplovim u kanal sv. Ante. Rekao je da je napadnuta vojarna, a naredio mi je da uplovim u šibensku luku i po njoj pucam, što sam i učinio. Nije mi bilo naređeno na koji cilj točno da pucam, već mi je naređeno da pucam po luci. S broda se pucalo oko dva do tri sata s prekidima. Rajčeviću je bilo naređeno da ne puca po katedrali sv. Jakova no bio je rat i moguće je da je neki rafal pogodio i katedralu i kuće. Nisam imao predodžbu što je sve u Šibeniku uništeno u toj pucnjavi, dok mi to niste naveli. Jasno mi je da pucanje po gradu ne može biti ništa drugo do ratni zločin i ja od odgovornosti ne bježim. No moja je savjest čista jer ja nisam naređivao da se puca s broda dok nismo bili isprovocirani - naveo je Borojević u obrani.

Borojević je u vrijeme inkriminirano optužnicom bio zapovjednik patrolnog čamca, dok je Rajčević bio zapovjednik 20. granične mornaričke divizije koja je imala sjedište u vojarni Kuline. Pripadnici JNA, uključujući Borojevića i Rajčevića su se 18. rujna 1991. povukli prema Visu, a prije toga su neke svoje brodove potopili. Borojević je rođen u Požegi, a nakon rata živo je u Crnoj Gori, radeći kao pomorac.

Komentara 42

Avatar Linux
Linux
13:13 19.11.2017.

nije mu naredjeno na koji cilj da puca, pa je pucao po civilnim objektima.

RZ
Rocky.Zg
14:37 19.11.2017.

Pucao topovima po gradu. To jest civilima. I njegova savjest je čista ? Pa jel zna uopce on sto je savjest ?

MO
Modrulj
15:15 19.11.2017.

Ovi domaći srbi,čast izmimkama,bili su gora ološ nego uvozni, bez milosti,največa kazna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije