Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUJČIĆ:

'Objavit će se cijene i u kunama i u eurima kako građane nitko ne bi mogao zeznuti'

Foto: Screenshot/NovaTV
29.10.2017.
u 23:34

Pojasnio je što bi uvođenje eura konkretno značilo za građane i poduzetnike.

Guverner HNB-a Boris Vujčić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao najavu uvođenja eura, zahtjeve MMF-a prema Hrvatskoj te situaciju s Agrokorom.

Pojasnio je što bi uvođenje eura konkretno značilo za građane i poduzetnike.

- Za gospodarstvo i građane bi značilo da nestaje tečajni rizik koji je u Hrvatskoj jako velik. Većinom se u Hrvatskoj štedi u eurima. Preko 70 posto štednje je u euru pa je i velik dio duga građana, poduzeća i države vezan uz euro. Oko 500 milijardi kuna je vezano uz euro. Ako tečaj deprecira 10 posto dug raste za 50 milijardi kuna, objasnio je Vujčić.

- Glavna bojazan građana je da će cijene porasti, a plaće ostati iste i ona je opravdana. Nitko ne voli vidjeti takav rast cijena. Inflacija je u zadnjim zemljama koje su uvele euro bila povećana za 0,2 do 0,3 posto, što nije puno. Za neke proizvode je ona bila veća. Ono što se pokazalo efikasnim u sprečavanju da do toga dođe je zahtijevanje od svih da cijene 6 mjeseci prije i nakon uvođenja eura iskazuju i u kunama i u eurima, rekao je Vujčić te dodao da će se objaviti cijene i u kunama i u eurima "kako građane nitko ne bi mogao zeznuti na način da zaokruži cijenu na više."

Komentirao je upozorenje MMF-a. 

- U prvoj godini pažnja je zaokupljena Agrokorom. 2018. bi trebala biti godina reforma, one su nam na neki način važne i za ulazak u tečajni mehanizam za eurozonu. Postoji cijeli niz područja - od javne administracije, zdravstva, upravljanje javnim poduzećima, liberalizacija radnog zakonodavstva, liberalizacije tržišta proizvoda i usluga, kazao je guverner.

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
00:54 30.10.2017.

Istu pricu su prodali i u ostalim EU zemljama. Zaokruzenje cijena je bio prvi udar po dzepu a nakon toga su poskupljenja otisla iznad neba. Financijska moci se je totalno urusila, srednji stalez je dobrim djelom nestao. Najgore od svega je izgubiti fiskalnu samostalnost i vlastitu valutu. Nakon toga si rob koji je izgubio svoju drzavu i samostalnost. Naivni Hrvati probudite se vec jednom iz hipnotickog transa. Bez vlastite valute ste NISTA.

DU
Deleted user
04:32 30.10.2017.

Ovaj tip je učio od Rohatinskog. On nam je serviran kao Marić. Odite u Češku i pitajte nadležne zašto oni neće Euro.

BS
@bserver
08:15 30.10.2017.

slovo A u abecedi strategije za zaštitu nacionalnih interesa je nacionalna valuta! Politokracija koja nikada nije, sada ne, a vidimo ni ubuduće ne misli štititi interes hrvatskih građana, manirom prozirnog i površnog lažljivca umotava u sjajni papir kiseli bonbon zvan euro! Prvo su prodali banke, obespravili ljude i nacionalnu ekonomiju, prodali tvornice, izvore vode, obalu, energetiku...to su bezumni nacionalni izdajnici koji s osmjehom na licu uništavaju sve za što smo se MI a ne ONI borili! U bliskoj prošlosti! Oni su indolentne neznalice kojima je najlakše dati svjetskim predatorima da "štite" naše financijske i monetarne interese!? Ma moš mislit. Radi se o planiranoj izdaji s ciljem urušenja samostalnosti naše domovine! Narod to ne smije dozvoliti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije