Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Boris Tadić optužio Hrvatsku za miješanje u unutrašnje stvari Srbije

tadić, mesić
24 sata
11.12.2009.
u 18:36

Zastupnica Andreja Metelko-Zgombić argumentirala je da je Kosovo, kao bivša autonomna pokrajina SFRJ, bila sastavnim dijelom i SFRJ i Srbije, ali je protupravno ostalo bez autonomije.

Predsjednik Srbije Boris Tadić napao je jučer nastup Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, gdje je branila pravo Kosova na nezavisnost, kao i najavljen posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Kosovu na pravoslavni Božić.

Oduzeta autonomija

Iako je Srbija sama potaknula raspravu pred Sudom u Haagu, a taj sud uputio poziv svim državama koje imaju nešto reći u prilog ili protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, Tadić smatra da je izlaganje hrvatske zastupnice Andreje Metelko-Zgombić bilo “miješanje u unutrašnje stvari Srbije”. Za Tadića je posebno sporno to što je hrvatska predstavnica, kako je protumačio, navela da je “Ustav SFRJ predviđao pravo na samoopredjeljenje do odcjepljenja, ne samo za republike već i za autonomne pokrajine”.

Tadić je, međutim, izvukao riječi iz konteksta. Na poziv Suda za raspravu koja je zaključena jučer odazvalo se 30 zemalja, a Sudu je bilo stalo do mišljenja zemalja koje su nekad bile uključene u SFRJ. Hrvatska je prošlog ponedjeljka usmeno iznosila argumente u prilog nezavisnosti Kosova, koji su se u velikoj mjeri poklapali i s pismenom argumentacijom Slovenije. Naša je zastupnica iznijela da je Kosovo, kao bivša autonomna pokrajina SFRJ, bila sastavnim dijelom i SFRJ i Srbije. Kosovo je protupravno, odnosno prisilno ostalo bez svog autonomnog statusa, a tamošnji narod izgubio je pravo na samoodređenje unutar matične države Srbije.

Rasprava završila

Poput SAD-a i nekih drugih država, Hrvatska je podsjetila i na presudu Milutinoviću, iz koje proizlazi da legitimitet Deklaracije o nezavisnosti izvire iz činjenice da su kosovski Albanci godinama bili podvrgnuti kampanji “nasilja pod okriljem države” koja je kulminirala 1999. Nakon ulaska mirovnih snaga, šestogodišnje prisutnosti UNMIK-a i pregovora, stvoreni su uvjeti za proglašenje nezavisnosti. U višednevnoj raspravi brojne su države upozorile i da međunarodno pravo proglašenje nezavisnosti izrijekom ne zabranjuje. Kada će Sud objaviti svoje savjetodavno mišljenje, nezahvalno je predviđati, kao ni kakav bi mogao biti ishod.

Komentara 155

RI
Risnjak
06:46 13.12.2009.

Prvo traze ocitovanje pred sudom u Haagu, pa kada im se odgovori i izjave raznih suverenih zemalja ne svidaju cmizdre ko male bebe.... nemoze se reci da ovi srbijanci nemaju smisao za humor ! Interesantno je ipak da samo napada Hrvatsku... najbolji znak da sto dalje od njih, sto se mene tice odnose mozemo i skroz okoncati... ionako nikakve koristi, samo natezanja i svade !

BG
bgcd
11:12 13.12.2009.

Risnjak.potpuno se slazem s tobom,totalno prekunuti odnose,proterati Ideu i mnoge firme iz Hr ili da im ne izlazi inspekcija pa kome se pre smuci,dosta vise vaseg kukanja za Eu ,dosadili ste i Bogu i ljudima,jedva cekam da udjete u EU,daleko vam kuca,sto se manje druzimo bolje za nas i za vas,.

BR
brathrvat
22:31 11.12.2009.

Slovenija zna kakvi lažci su Rvati, nek se Srbi ne ćude!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije