Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2068. sraz čovjeka i umjetne inteligencije

Boris Jokić: Budućnost obrazovanja u Hrvatskoj odredit će idućih pet godina

Boris Jokić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
05.10.2018.
u 16:52

Multimedijski projekt Večernjeg lista, vodećih dnevnih novina, otvara raspravu o budućnosti. Vrhunski znanstvenici otkrivaju kako će svijet i Hrvatska izgledati za 50 godina

Dosadašnje znanstveno utemeljene činjenice i razvoj tehnologije u svim aspektima našeg života temelji su za dugoročno planiranje futurologije - smjera u kojem će se u budućnosti razvijati znanost, medicina, školstvo, religija, političke stranke, vojska, načini komunikacije, ali i čovjek - u svom poimanju društva, odnosa i seksologije.

Što nas čeka u svijetu, ali i Hrvatskoj za točno 50 godina pitanje je na koje će odgovore ponuditi upravo Večernjak u svom novom multimedijalnom projektu pod nazivom “2068. - pogled u budućnost Hrvatske i svijeta!”

Znanstvena hrabrost temeljna je nit vodilja deset vrhunskih i svjetski priznatih autora koji će tijekom listopada, studenog i prosinca u Večernjem listu objaviti eseje pokušavajući u različitim područjima predvidjeti buduće trendove i razvoj.

Riječ je o stručnjacima iz različitih područja koji su se odvažili sudjelovati u svjetskom trendu - futurologiji!
Donosimo vam njihove životopise, ali i ključne teme njihovog viđenja svijeta i Hrvatske za točno 50 godina!

Boris Jokić, psiholog na čelu kurikularne reforme

Rođen je u Zagrebu 1976., diplomirao je psihologiju na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a magistrirao je i doktorirao iz područja obrazovnih znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu. Od 2002. godine radi u Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, trenutačno u statusu višeg znanstvenog suradnika. Bio je (su)voditelj i suradnik na više od 20 znanstveno-istraživačkih i razvojnih nacionalnih i međunarodnih projekata u području obrazovanja s temama ključnih kompetencija u hrvatskom obrazovanju, kvalitete ispita državne mature, pojave privatnih instrukcija...

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Trenutačno vodi znanstveno-istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost ‘Obrazovne aspiracije učenika u prijelaznim razdobljima hrvatskog osnovnoškolskog obrazovanja: priroda, odrednice i promjene (COBRAS)’. Jedan je od autora Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske te je bio jedan od autora koncepta reforme sustava odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj te voditelj Cjelovite kurikularne reforme ranog i predškolskog, osnovnoškolskoga i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Budućnost Hrvatske u idućih 5 godina

Svijet 2068. godine sigurno će se razlikovati od našeg, koji zapravo većinom ne razumijemo.

Pogled u prošlost, osobito u Hrvatskoj, otkriva da od svih društvenih podsustava vrijeme najmanje utječe na sustav odgoja i obrazovanja. Škola za 50 godina će sigurno biti drukčija, ali svejedno bliža današnjoj u odnosu na promjene koje će doživjeti zdravstvo, ratovanje, komunikacija…

Osnovni razlog za otpor ovog sustava promjeni krije se u dvije stvari: njegovoj veličini i činjenici da se temelji na ljudima.
U tih 50 godina za očekivati je razdoblja velikih ratnih sukoba i mira, velikog blagostanja i strašne bijede, brzog tehnološkog napretka i nazadovanja, ovisno o tome u kojem dijelu svijeta živite.

Budućnost obrazovanja u Hrvatskoj odredit će idućih pet godina u kojima će doći do odluke hoće li Hrvatska biti zemlja siromašna znanjem koja će biti lak plijen drugima ili znanjem bogato društvo sposobno odgajati i obrazovati mlade ljude u skladu s njihovim potencijalom. Ulozi su ogromni.
 

Komentara 30

Avatar Le-Freak
Le-Freak
17:07 05.10.2018.

Kakve veze ima ovaj od Milanovica bez izbora postavljeni "strucnjak" , mrzioc Hrvata koji nisu jugolefte i falsifikator bliskih povjesnih zbivanja sa obrazovanjem? Isto toliko kao i IDSovi jugostrucni direktori u Uljanikom sa ekonomijom.

DU
Deleted user
17:03 05.10.2018.

Svijet je preuzela Tama. Isus Krist - je jedina Svjetlost u Tami!

AA
AAAAAA
21:39 05.10.2018.

jokiću srbendo - skini nam se više! Dal si neopozivu ostavku (zahebal si se jer si u svojoj umišljatosti mislil kak te bu neko molil da ne odeš) i sad čkomi i nestani!! Potpuni si lajbek i demagog i svi smo te pročitali - nulo od stvora!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije