Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud odlučio:

Boris Johnson nezakonito je suspendirao parlament

Boris Johnson
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Dino Brumec
24.09.2019.
u 11:48

– Učinak na temelje naše demokracije bio je ekstreman – rekla je predsjednica suda Brenda Hale

Britanski Vrhovni sud presudio je danas da je odluka Borisa Johnsona da suspendira parlament na pet tjedana bila nezakonita, što je još jedan veliki udarac za njegovu vladu nakon brojnih sličnih koje je doživio otkad je preuzeo premijersku palicu od Therese May.

Sud je presudio da je ta odluka bila protupravna te da ima "teške posljedice za osnove britanske demokracije". Suspenziju parlamenta sud je, pod vodstvom Brende Hale, proglasio ništetnom te je rekao da parlament, konkretnije njegov predsjednik, ima pravo odlučiti o daljnjim koracima.

Johnson je 28. kolovoza od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je to napravio kako bi potkopao njihove pokušaje da spriječe njegov plan izlaska iz Europske unije 31. listopada s dogovorom ili bez njega. Rad parlamenta suspendiran je do 14. listopada. 

Johnson tvrdi kako je cilj suspenzije omogućiti stvaranje i predstavljanje novog zakonskog okvira. 

Najviši britanski sud sada je zaključio da Johnson nije smio zaustaviti parlament u obavljanju svojih dužnosti.

– Učinak na temelje naše demokracije bio je ekstreman – rekla je predsjednica suda Brenda Hale.

Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn pozvao je Johnsona da razmotri svoju poziciju i sazove nove izbore. Na povike veselja i pozivom Johnsonu da odstupi, Corbyn je na stranačkoj konferenciji u Brightonu poručio da je Laburistička stranka spremna oformiti vladu.

- Pozivam Borisa Johnsona da razmotri svoju poziciju i postane najkratkovječniji premijer u britanskoj povijesti - kazao je Corbyn delegatima na godišnjem okupljanju laburista.

Nigel Farage, vođa stranke Brexit, ocijenio je da je raspuštanje parlamenta najgora odluka ikada donesena te dodao da Johnsonov savjetnik Dominic Cummings mora otići. Neki zastupnici, uključujući i one koje je Johnson izbacio iz Konzervativne stranke zbog protivljenja planovima vezanim uz Brexit, kazali su da bi premijer trebao dati ostavku ako se utvrdi da je kraljicu doveo u zabludu. Naime, po britanskom ustavu pravo raspuštanja parlamenta službeno ima politički nepristran monarh koji djeluje u skladu sa savjetima premijera. 

VIDEO Brexit - prosvjed u Londonu:

Komentara 19

MO
modovisisajteMaraschino
11:59 24.09.2019.

ovo sve je šarada. zar još ne shvaćate da je englezima jasno da ne smiju izaći iz EU. zato se oteže i odgađa izlazak na ovaj način. izlazak iz EU pogoduje Wallesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj jer tada mogu tražiti neovisnost.

AN
Antitrogloditist
12:23 24.09.2019.

Čovjek je pokušao zaobići demokratske procedure i institucije kako bi zemlju na silu izgurao van.

ZB
Zoki-Bijela
12:19 24.09.2019.

Pacijent prvog stupnja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije