Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poništenje dijelova sporazuma

Boris Johnson: Brexit bez dogovora s EU dobar je za Britance

Britain's Prime Minister Boris Johnson's address to the nation from No 10 Downing Street
Foto: Andrew Parsons/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
08.09.2020.
u 14:15

Von der Leyen: Protokol o Irskoj i S. Irskoj ključan je za očuvanje mira i stabilnosti na otoku

Pregovori o Brexitu ponovno su naišli na nagaznu minu i ušli u fazu eksplozije neizvjesnosti oko toga kako će izgledati budući odnosi nakon prijelaznog razdoblja koje završava 31. prosinca ove godine. Vlada premijera Borisa Johnsona najavila je, naime, da bi sutra mogla usvojiti zakonske prijedloge kojima će pogaziti nekoliko ključnih obećanja danih u prethodno ispregovaranom i ratificiranom sporazumu o izlasku iz Europske unije. Odustanak od dosad preuzetih obveza bio bi znak da pregovori o budućim odnosima nemaju praktički nikakve šanse za uspjeh.

“Potpisano – ispoštovano”

No, iz Bruxellesa i ostatka Europske unije pokušali su reagirati jučer hladne glave, ne upasti odmah u dramu koja je, lako moguće, u Londonu složena samo kao sredstvo pritiska na Europsku uniju u posljednjoj fazi pregovora. Ipak, iz ostatka EU vrlo je jasno poručeno da bi odustajanje od obveza iz sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije značilo da Ujedinjeno Kraljevstvo krši međunarodne ugovore.

– Vjerujem britanskoj vladi da će implementirati sporazum o povlačenju, koji predstavlja obvezu prema međunarodnom pravu i preduvjet za bilo kakve buduće odnose. Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj ključan je za očuvanje mira i stabilnosti na otoku te za integritet jedinstvenog tržišta – poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Namjera odustajanja od preuzetih obveza tiče se upravo (sjeverno)irskog protokola, koji je bio glavni kamen spoticanja tijekom pregovora o povlačenju, prvih pregovora koji su se odvijali prije ovih drugih sada, koji se tiču budućih odnosa. Tim je protokolom dogovoreno da Sjeverna Irska, kao dio Ujedinjenog Kraljevstva, ostaje u carinskoj uniji i pod regulativom jedinstvenog tržišta Europske unije, čak i nakon što završi prijelazno razdoblje, dakle i od 2021. godine. Johnsonova vlada sada vuče poteze, o kojima je prvi izvijestio preksinoć Financial Times, kojima bi mogla pogaziti to obećanje.

Ipak, neki su Johnsonovi ministri jučer demantirali vijest i tvrdili da ne namjeravaju gaziti obećanja iz sporazuma o povlačenju i protokola o Sjevernoj Irskoj. Sjevernoirski aranžman iznimno je bitan jer se dogovorenim rješenjem izbjegava povratak tvrde granice između Irske (države članice EU) i Sjeverne Irske (dijela UK) nakon što puni i pravi Brexit stupi na snagu.

– Sve što je potpisano mora biti ispoštovano. Vrlo jednostavno, smireno i do samog kraja (pregovora) tražimo da se političke obveze u tekstu s kojim se složio Boris Johnson pravno prenesu u ovaj ugovor (o budućim odnosima, op.a.) – rekao je jučer Michel Barnier, glavni europski pregovarač o Brexitu.

Riskira gubitak reputacije

Danas počinje nova runda pregovora, a u posljednjih nekoliko rundi nije postignut nikakav pomak, što samo povećava nervozu jer je vremena vrlo malo. Premijer Johnson kaže da bi se dogovor trebao ispregovarati do 15. listopada, kako bi ostalo vremena za ratifikaciju po svim parlamentima (uključujući i Hrvatski sabor). – Ako se ne možemo dogovoriti do tog datuma, onda ne vidim kako među nama može postojati sporazum o slobodnoj trgovini, i to bismo trebali prihvatiti s obje strane i krenuti dalje – rekao je premijer Johnson.

– Ujedinjeno Kraljevstvo ne može i neće pristati na kompromise o temeljnim pitanjima koja se tiču toga što znači biti neovisna država – dodao je Johnson, misleći ponajprije i na neovisnost od Bruxellesa u sklapanju novih trgovinskih sporazuma s bilo kime u svijetu. Ako Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji s EU, takvi novi trgovinski sporazumi morali bi se odnositi samo na Veliku Britaniju, bez S. Irske, što bi jačalo dojam stvaranja nove, regulatorne granice unutar samog UK.

Johnson je jučer izričitio ustvrdio da je o izlazak iz prijelaznog razdoblja bez ikakvog dogovora o budućim odnosima s EU, tzv. no-deal scenarij, dobar ishod za njegovu zemlju.

Njegova vlada se priprema za takav scenarij na svojim granicama, carinskim prijelazima i lukama kroz koje prolazi roba.

No, ako britanska vlada zaista ostvari najave, onako kako su ih protumačili mediji, i pogazi obećanja iz sporazuma o povlačenju, reputacijski rizik za UK bit će velik.

– Tko bi želio sklapati trgovinske sporazume sa zemljom koja ne poštuje sporazume – komentirao je jedan neimenovani izvor The Timesa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije