Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zategnuti odnosi u Vinkovcima

Borba za unučad nakon tragične smrti roditelja

željko šušak
14.05.2016.
u 23:04

Ivan Vestić prošle je godine ubio svoju suprugu Dragicu, a potom i sebe. Njihova djeca trenutačno žive kod djeda i bake s majčine strane

Prošle godine, 7. svibnja, javnost je ostala zgranuta nakon što je u obiteljskoj kući u Nuštru, selu nedaleko od Vinkovaca, Ivan Vestić prvo ubio svoju suprugu Dragicu, a potom počinio samoubojstvo. Godinu dana poslije toga događaja, koji je u crno zavio dvije obitelji, glavno je pitanje što će biti s njihovo dvoje malodobne djece (3 i 6 godina).

Ružne riječi, prijetnje...

Naime, djed i baka s majčine strane, obitelj Šušak, kao i djed i baka s očeve strane, obitelj Vestić, zatražili su od Centra za socijalnu skrb da im povjeri na čuvanje i odgajanje unučad. Centar je dva mjeseca nakon ubojstva i samoubojstva donio rješenje da se djeca povjeravaju na dalje odgajanje i čuvanje obitelji Vestić.

– Žalili smo se na to rješenje jer smatramo da bi za djecu najbolje bilo kada bi odrastala uz nas. Od tada je postupak u tijeku. Djeca jednostavno ne žele ići tamo – tvrdi Ljiljana Šušak dodajući kako je posebno ogorčena na Centar za socijalnu skrb u Vinkovcima.

Pojašnjavajući svoje riječi, kaže da su djelatnici centra kod njih bili samo jednom, par mjeseci nakon tragičnog događaja, te da više nisu pokazivali nikakav interes za djecu i njihove potrebe.

– Zar je normalno da nikada nitko iz centra nije došao i pitao kako su djeca, idu li u vrtić, treba li im što, imaju li neke želje ili potrebe. Umjesto toga, centar se sada javlja s prijetnjama da će nam oduzeti djecu. Prijete da će doći s policijom i odvesti djecu od nas. Mogu ih odvesti tek kada centar donese pravomoćno i konačno rješenje – ističe Šušak.

Iz vinkovačkog centra u proteklih nekoliko dana nismo uspjeli dobiti nijednu informaciju o tome slučaju jer je pročelnica redovito bila zauzeta ili odsutna. Istodobno, i obitelj Vestić kaže da želi odgajati i čuvati unučad, na što, kako navode, imaju pravo.

– Centar je prvo nama dodijelio djecu, a sada i u ponovljenom postupku očekujemo istu odluku. Željeli smo najbolje za djecu jer smo svjesni da im roditelje nitko ne može zamijeniti. I sada se događa da nam ne daju unučad iako je centar odredio pravila – kaže Karlo Vestić.

Dodaje kako su odnosi između dviju obitelji trenutačno u najmanju ruku zategnuti te da je u proteklih godinu dana bilo i teških riječi, prijetnji, psovki… Kaže i da ga nazivaju monstrumom te stalno optužuju da potplaćuje sve vezane uz taj slučaj.

Pravobraniteljica za djecu

U povodu tog slučaja kontaktirali smo i s dječjom pravobraniteljicom, u čijem su ureda odgovorili: Općenito možemo reći da je svaka situacija u kojoj nadležna tijela donose odluku o tome s kime će dijete živjeti iznimno osjetljiva i složena te zahtijeva stručnu procjenu najboljeg interesa djeteta s obzirom na sve relevantne okolnosti. 

>>Je li ubojica supruge bolovao od paranoje?

Komentara 15

TH
than
00:05 15.05.2016.

Teska situacija... Djeca nisu svjesna sto se dogodilo. Kada budu svjesna cinjenice da je otac ubio majku, dolazi do velikih problema. Sa time da kome se dadu, oni ce pricati kontra onih drugih. Da se mene pita dao bi djecu roditeljima majke, uz uvjet da imaju i vrijeme sa njegovim roditeljima, jer oni nisu krivi za nista. Na pocetku uz nadgledanje predstavnika socijalne skrbi i razgovorom sa djetetom nakon svega toga...

OD
oltar domovine
23:35 14.05.2016.

Ivan vestic je djeci ubio majku sad dali je on tropstas,peteropstas ili klanja itd..da je to ikad u zivotu radio nebi bio ubojica ...djeca po svi humanim pravima nebi trebala zivjeti kod one porodice iz cije je ubica..radi odgoja psihologijee i puno to socijoloskog i humanog ..ako pravde i ikakove ljudskosti postoji u danas ovom svijetu svih izopacenosti koje nas okruzuju....

AL
Alkana
23:54 14.05.2016.

Nikako djecu ne treba dati očevim roditeljima jer je otac - ubojica vjerojatno i psihički poreemećen, a to može biti nasljedno tj. i njegovi roditelji mogu biti psihički nestabilni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije