Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI IZBORI

Borba za dušu Europe: Liberali protiv nacionalizma

Guy Verhofstadt (ALDE)
Foto: Reuters/Pixsell
10.11.2018.
u 20:20

Na kongresu europskih liberala u Madridu, njihov šef u EP-u, optužio je Europsku pučku stranku za “orbanizaciju”

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona povezuje se s ALDE-om, političkom obitelji liberala u Europi, objavila je jučer Astrid Panosyan, suosnivačica Macronove stranke La République En Marche (REM), na kongresu ALDE-a u Madridu.

No, odmah je dodala da je REM otvoren za okupljanje šire koalicije političkih obitelji, ne samo sa Savezom europskih liberala i demokrata (ALDE), nego potencijalno i s Europskom pučkom strankom i Strankom europskih socijalista, sve to nakon izbora za Europski parlament u svibnju 2019. godine.

Protiv ksenofobije

Takva poruka odražava činjenicu da Macron, koji je u Francuskoj osvojio vlast s tek osnovanom strankom koja nije još imala vremena formalno se pridružiti niti jednoj od političkih grupacija u Europi, osjeća da su mu europski liberali najprirodnija obitelj, ali želi eksperimentirati i stvoriti neku vrstu veze i s pučanima, najsnažnijom političkom obitelji.

Jedno je sigurno: i ALDE i Macronov REM žele na europske izbore ići s porukom koja naglašava zašto je ideja ujedinjene Europe dobra, i zašto su važne europske vrijednosti koje nacionalisti, populisti, a i neki aktivni članovi Europske pučke stranke poput mađarskog premijera Viktora Orbána, žele srušiti.

Vidjelo se to i u utorak u Bruxellesu, kad je šef kluba zastupnika ALDE-a u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt pustio u promet predizborni kamion s plakatom koji portretira Orbána kao nekoga tko je “prvo došao po naš novac, a sada želi uništiti Europu”. A vidjelo se to i jučer u Madridu, na kongresu ALDE-a.

– Europski izbori 2019. bit će ultimativna borba za očuvanje duše Europe. Za toleranciju protiv ksenofobije. Za otvorenost protiv protekcionizma. Za Europu građana protiv Europe nacionalista i populista – rekao je Verhofstadt i dodao da se veseli kampanji zajedno s Macronovom strankom.

– Obnova europskog sna počinje 2019. – poručio je Verhofstadt. Za razliku od ostalih političkih grupacija, ALDE je odlučio ne istaknuti svoga “spitzenkandidata”, vodećeg kandidata na europskim izborima koji bi pretendirao na mjesto novog predsjednika Europske komisije.

Umjesto jednog čovjeka, odlučili su oformiti tim, “ekipu za Europu” koja će voditi kampanju. Čini se da je na to utjecao i Macron, koji smatra da se predsjednik Komisije ne bi nužno trebao birati po sustavu “spitzenkandidata”, sustava koji je inauguriran tek prije četiri godine (Juncker je prvi predsjednik EK izabran kao “spitzenkandidat” pučana) i nije sigurno da se primio. Macron želi da Europsko vijeće, u kojem sjede šefovi država i vlada svih članica EU, bira novog predsjednika Komisije po svojoj volji, a ne da mu unaprijed to određuju političke obitelji u Europskom parlamentu. Uspije li progurati tu svoju ideju, Macron bi, uz pomoć ALDE-a (ali na to bi tek trebali pristati i pučani), mogao pokušati progurati Dankinju Margrethe Vestager kao predsjednicu Europske komisije. Ona je sada europska povjerenica za tržišno natjecanje u Junckerovoj Komisiji.

Pet hrvatskih stranaka

Pučani su, podsjetimo, prekjučer istaknuli Nijemca Manfreda Webera kao svog “spitzenkandidata”, a socijalisti će u prosincu izabrati Nizozemca Fransa Timmermansa, trenutačno prvog potpredsjednika EK-a.

– Weber želi biti predsjednik Komisije, ali davanjem zaštite Orbánu Europska je pučka stranka izgubila moralni autoritet za vođenje Europske unije – poručio je šef liberala u EP-u Guy Verhofstadt jučer iz Madrida. Europski pučani su, po njemu, podlegli “orbanizaciji”, baš kao što je Republikanska stranka u Americi doživjela “trumpizaciju” – rekao je. U ALDE-u je pet hrvatskih stranaka: HSLS, HNS, IDS, Glas i Pametno. A IDS i Glas planiraju ići zajedno na europske izbore kao Amsterdamska koalicija, u kojoj je još bilo i Pametno, prije nego što je istupilo iz koalicije zbog neslaganja s Ivanom Jakovčićem.

>> Specijal o Angeli Merkel

Komentara 46

Avatar Terra
Terra
20:28 10.11.2018.

Patrick O’Rourke američki politički satiričar i autor, je najkraće objasnio filozofiju liberalizma: “U srcu liberalizma je razmaženo derište – jadno, kakva razmažena derišta već jesu, nezadovoljno, zahtjevno, nedisciplinirano, despotsko i beskorisno. Liberalizam je filozofija slinavih derišta”.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
20:32 10.11.2018.

Liberali, pa bi zabranjivali? Čudnovati neki liberali!

MA
marsovac
20:30 10.11.2018.

tko nije za socialiste taj je nacionalista-fasista-nacista i bla, bla, bla, bla,.............davno i poznato.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije