Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najpoznatiji zločinci

Bonnie i Clyde: Najslavniji kriminalni par ubio je 13 ljudi

Bonnie & Clyde
Foto: Wikimedia Commons
1/3
30.07.2018.
u 21:05

Ovo ovdje je gospođica Bonnie Parker. Ja sam Clyde Barrow. Mi pljačkamo banke – govorio je Clyde upadajući sa svojom djevojkom u novčarske ustanove. na kraju su ih iz zasjede izrešetali policajci

Možda nas mrze zajedno, ali ne mogu nas zaustaviti!, rečenica je to koju legenda pripisuje jednom od najpoznatijih ljubavno-kriminalnih parova u povijesti kriminalistike. Način na koji su živjeli – brzo, burno i nasilno – te ista takva smrt, odveo ih je u legendu, usprkos tome što je iza njih, kuda su god prolazili, ostajao krvavi trag i mrtva tijela. Vjeruje se da su ubili najmanje 13 osoba, među kojima je bilo devet policajaca, a život su skončali u policijskoj zasjedi 23. svibnja 1943. Oni su Bonnie Parker i Clyde Barrow o čijem su životu napisane stotine tekstova te je snimljeno nekoliko filmova, a najpoznatiji je onaj iz 1967. u kojem su kriminalno-ljubavni par glumili Warren Beatty i Faye Dunaway.

Bonnie i Clyde su već za života ušli u urbanu legendu te nakon smrti, na neki izvrnuti i paradoksalni način, postali i dijelom pop-kulture. Kada su se upoznali, ona je bila konobarica, koja se udala kada je imala samo 16 godina, a malo nakon vjenčanja doznala je da njezina supruga Raya Thorntona terete za ubojstvo. Zbog tog ubojstva osuđen je na dugogodišnji zatvor, a kako bi preživjela 20-ih godina prošlog stoljeća, u doba Velike depresije koja je harala Amerikom, morala je naći neki posao. Stoga je počela konobariti i koju godinu kasnije upoznala je Clydea, koji je imao jedva 20 godina, ali i respektabilnu kriminalnu karijeru iza sebe, koja je uključivala i nekoliko zatvorskih kazna zbog pljački.

Ove fotografije nastale su dok su se skrivali. Nakon njihove likvidacije policajci su pronašli nerazvijen film
Foto: Wikimedia Commons

Prema legendi koja je stvorena oko tog ljubavno-kriminalnog para, Bonnie i Clyde zaljubili su se čim su se ugledali, a ona ga je posjećivala u zatvoru, u koji mu je čak prokrijumčarila i pištolj. On je taj pištolj iskoristio kako bi pobjegao iz zatvora, no bijeg je bio kratkog vijeka. Uhićen je i vraćan iza rešetaka, a kada je 1932. pušten iz zatvora, počinje odmetnički put njega i Bonnie, na kojem su pljačkali benzinske crpke i banke, krali automobile te brutalno ubijali svakoga tko im se na tom putu našao.

– Ovo ovdje je gospođica Bonnie Parker. Ja sam Clyde Barrow. Mi pljačkamo banke – govorio je Clyde upadajući sa svojom djevojkom u novčarske ustanove. Jedno vrijeme u tom poslu nisu bili sami, okupili su bandu u kojoj su bili neki Clydeovi rođaci, ali i njegov brat i šogorica. Zvali su se The Barrow Gang (Barrowova banda) i uskoro su postali prilično zloglasni. Ubojstva koja su počinili bila su brutalna, među njihovim žrtvama bilo je podosta policajaca, pa su im policija i ono što će kasnije postati FBI, od 1933. stalno bili za petama.

Organi reda znali su da progone opasne i nasilne pljačkaše, sklone potezanju oružja, no nisu znali tko su članovi bande. Sve dok 1933. nisu dobili informaciju o ukradenom automobilu, koji je nakon što je poslužio svrsi nađen napušten. Pretragom vozila, policajci su našli recept koji je glasio na jednog Clydeova rođaka, pa su slijedeći taj trag uspjeli identificirati članove bande. I uloviti većinu njih, osim Bonnie i Clydea koji su 2. studenoga 1933. izbjegli policijsku stupicu zaustavivši nekog vozača na cesti te mu otevši automobil. I taj je automobil kasnije nađen napušten, a za Bonnie i Clydea se sljedeći put čulo koji mjesec kasnije kada su petorici zatvorenika pomogli da pobjegnu iz zatvora, pri čemu su ranjena dvojica čuvara.

Na novinske naslovnice, a mediji su u to vrijeme vrlo pozorno pratili njihove pljačkaške pohode, ponovo su dospjeli početkom 1934. kada su u nekoliko odvojenih prepada prvo ubili dva mlada prometna policajca koji su bili u prometnoj ophodnji u Teksasu, zatim policajca u Oklahomi, a potom oteli su i ranili nekog policijskog šefa. Tijela zakona zaključila su da se tom krvavom pohodu mora stati na kraj, pa su fotografije Bonnie i Clydea s oznakom “Traže se”, polijepljene po cijelom SAD-u, a njihovi otisci prstiju i osobni podaci odaslani su svim američkim policajcima.

Taj je trud urodio plodom jer se doznalo da Bonnie i Clyde posjećuju jednog od zatvorenika kojima su pomogli pobjeći. Blizu mjesta njegova stanovanja postavili su im stupicu, a kada je automobil u kojem su njih dvoje bili naišao, policajci su zapucali. Pucali su ne gledajući i ne prestajući, prazneći jedan šaržer za drugim. Ovaj put ništa nisu htjeli prepustiti slučaju, a kada je usred ispaljenih hitaca automobil postao sav rupičast, paljba je obustavljena. U vozilu su bila izrešetana tijela Bonnie i Clydea koja su pala jedno preko drugog u smrtnom zagrljaju. U trenutku smrti ona je imala 24 godine, a on godinu više. Javnost ih je usprkos krvavu tragu koji je ostao iza njih smatrala romantičnim herojima koji su se borili protiv sustava, a nasilnom smrću, kojom je okončan njihov isto tako nasilan životni put, oboje su ušli u legendu.

Pogledajte galeriju pljačke u Malešnici:

Bonnie & Clyde
1/7
Ključne riječi

Komentara 1

ME
Menjik
21:25 31.07.2018.

najslavniji? mozda najpoznatiji, jer tko normalan slavi ubojice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije