Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
serija incidenata

Novi napad u Indoneziji: u napadu ubijena 4 napadača, 10 ljudi ranjeno

Indonezija
Foto: ANTARA FOTO/REUTERS/PIXSELL
1/7
14.05.2018.
u 07:57

U nedjelju, islamistički bombaši samoubojice izvršili su napad na tri crkve, usmrtivši najmanje trinaest a ranivši oko 40 osoba

U napadu bombaša samoubojice ispred policijske postaje u indonezijskom gradu Surabayi u ponedjeljak smrtno su stradala četvorica napadača, a ranjeno je 10 ljudi, među kojima četvorica policajaca, priopćila je policija, dok je istodobno indonezijski predsjednik Joko Widodo zatražio od parlamenta donošenje strožih antiterorističkih zakona.

Napad se dogodio dan nakon što su islamski militanti u nedjelju, u samoubilačkim napadima na crkve u tom drugom po veličini indonezijskom gradu, usmrtili najmanje trinaest osoba

'Četvorica napadača na dvama motociklima poginula su', rekao je glasnogovornik istočnojavanske policije Frans Barung Mangera.

Dodao je da je osmogodišnja djevojčica, koja je bila na jednom od motocikala, ranjena. 'Nadamo se da će preživjeti', rekao je Mangera.

Snimke koje kruže internetom prikazuju dvojicu policajaca kako zaustavljaju motocikle na kojima su najmanje dvije osobe na ulazu u postaju prije no što je bomba detonirana.

Napad se dogodio dan nakon što su šestorica bombaša samoubojica napala tri crkve u gradu pri čemu su smrtno stradali sami napadači i osmero ljudi.

Policija je također ubila osumnjičenog islamskog militanta u nedjelju, nakon što je u eksploziji u njegovu stanu u gradu Sidoarjo smrtno stradala njegova supruga i jedno od njegove djece, rekao je Mangera.

Policajci su ga ustrijelili nakon što su upali u stan i našli ga kako drži detonator bombe.    

Nakon najnovijeg napada predsjednik Joko Widodo u ponedjeljak je pozvao parlament da odobri izmjene protuterorističkih zakona.

'Pozvao sam Zastupnički dom i ministre zadužene za izmjene zakona o terorizmu, koji smo donijeli u veljači 2016., da okončaju (raspravu) što je prije  moguće', rekao je Joko.

'Taj je zakon važna pravna zaštita da policija može poduzeti učinkovite akcije u sprečavaju terorističkih djela', dodao je.

Upozorio je da će u suprotnom, ako parlament do lipnja ne odobri izmjene protuterorističkih zakona, sam donijeti hitnu mjeru.

Ministar unutarnjih poslova Wiranto rekao je da će zakon, bude li donesen, dopustiti vlastima da poduzmu preventivne akcije kako bi zaustavili napade, ne objasnivši detalje.

Komentara 1

KL
klasika
15:06 14.05.2018.

Kukavice iz Večernjaka objavljuju vijest 24 sata nakon svih drugih. Kukavice čitatelji boje se komentirati djelo tame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije