Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misteriozan pad

Bomba je u avion postavljena još dok je bio u Africi?

egyptair
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
20.05.2016.
u 22:00

Ne isključuje se mogućnost da su pilot ili kopilot namjerno srušili zrakoplov kao što je to lani učinio i kopilot Germanwingsa

Iako još nema službene potvrde o razlozima rušenja zrakoplova EgyptAira sa 66 putnika na liniji Pariz – Kairo iznad Sredozemnog mora, gotovo svi su uvjereni da se radi o terorističkom činu.

Eritreja i Tunis sumnjivi

Stručnjaci smatraju da se zrakoplov zbog bilo kakvog tehničkog problema ne može tako naglo srušiti a da pilot to ne uspije javiti.

I dok intenzivno traje istraga u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle gdje policija ispituje sve okolnosti pa i mogućnost da je možda netko od zaposlenika unio bombu u zrakoplov, egipatske vlasti istražuju mogućnost podmetanja bombe u zrakoplov prije nego što je uopće sletio u Pariz.

Arapske dnevne novine “Rai Alyoum” pišu da je taj zrakoplov dan prije sletio u Asmaru, glavni grad Eritreje, gdje je bio 24 sata u zračnoj luci, a prije toga bio je i u gradu Tunisu, te stručnjaci ne isključuju mogućnost da su teroristi preko svojih suradniks u nekom od tih gradova uspjeli postaviti bombu u zrakoplov i namjestiti vrijeme eksplozije upravo na letu između Pariza i Kaira. Time bi se teroristi osvetili Egiptu koji se bori protiv radikalnih islamista na poluotoku Sinaju, ali i Francuskoj koja je jedna od zemalja predvodnica u napadu na terorističku organizaciju Islamsku državu.

Također, stručnjaci za sigurnost smatraju da su teroristi rušenjem zrakoplova koji je poletio upravo iz Pariza htjeli još jednom pokazati da im je Francuska laka meta i unijeti strah i nemir samo 20-ak dana prije početka Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj.

Naime, teroristička organizacija Islamska država u nekoliko je navrata zaprijetila Francuskoj da će taj sportski spektakl pretvoriti u plač i suze.

Ponirao 6700 metara

S druge strane, pokaže li na kraju istraga da nije riječ o bombi, stručnjaci tvrde da se zasigurno ne može raditi o tehničkom kvaru s obzirom na to da zrakoplov nije poslao poziv u pomoć. Osim toga, zrakoplov je bio na visini većoj od 11.000 metara, a onda je iznenada napravio dva okreta i pao za 6700 metara.

Stručnjaci kažu da se to može objasniti jedino nekim iznenadnim događajem u pilotskoj kabini ili zrakoplovu pa stoga ne isključuju mogućnost da su pilot ili kopilot namjerno srušili zrakoplov kao što je to učinio i kopilot zrakoplova Germanwingsa Andreas Lubitz srušivši ga u francuskim Alpama, pri čemu je poginulo 150 ljudi.

Da sve ukazuje na terorizam potvrdio je i šef Zajednice grčkih kontrolora leta Serafim Petrou rekavši kako iz iskustva može reći da iznenadni nestanak zrakoplova najvjerojatnije znači da je eksplodirao u zraku.     

Komentara 17

NE
Neutralac
23:33 20.05.2016.

Naravno da je terorizam.... lako je montirati bombu ispod oplate unutra da je nitko ne vidi.... na tim africkim zracnim lukama nitko te ne kontrolira.

DU
Deleted user
23:21 20.05.2016.

Dok se ne nađe crna kutija i ne usporedi sa tragovima na olupini i ostacima unesrećenih i dalje će se nagađati. Stvar otežava pad u more dakako. U principu , u slućaju teh. kvara je naravno za očekivati da pilotiti pošalju SOS ili sl. No ne mora 100% biti. Što ako se dogodio nagli pad tlaka u kabini i piloti su se onesvijestili ili neki sl. događaj koji može biti posljedica teh. kvara ili otkaza nekih vitalnih sustava. Ok, malo je vjerojatno ali ne i nemoguće. Glede terorizma- pred kratko vrijeme istina, srušen je ruski Airbus koji je vozio ruske turiste iz Egipta .Bila je riječ o terorizmu. Moguće da je i ovdje tako. Egipat je zemlja u kojoj je Muslimansko bratstvo - teroristička org. kao i ISIS vrlo jak bez obzira napokušaje vledajuće vojne hunte da državu drži pod kontrolom. Svakako treba provjeriti i posadu kao i osoblje na aerodromima u Egiptu i ostalim destinacijama gdje je avion prije Pariza slijetao. Ništa nije nemoguće nažalost. Egipat je zemlja na meti terorizma što zbog unutarnje političkih što zbog vanjskih razloga.

Avatar d-ano
d-ano
22:32 20.05.2016.

,,ja sam ocekivao od zapadnih novinara da nadju krivca u Rusiji,,komicno,,jos ,imaju priliku,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije