Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Bolnice usprkos zabrani zaposlile vozače, tajnice, kuhare...

Rajko Ostojić (1)
Željko Hladika/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
04.01.2012.
u 08:00

Posao u prosincu: 
Neki ravnatelji nemedicinske djelatnike primali i za tehničke vlade

Imaju li bolnice višak zaposlenih u nemedicinskom sektoru i koliki je, prema najavama ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića, znat će se već sredinom idućeg tjedna.

U skladu sa zakonom

Naime, nakon što je u ponedjeljak novi ministar podsjetio ravnatelje na već dvije godine aktivnu zabranu zapošljavanja u bolnicama i od njih zatražio točan broj zaposlenih u tom razdoblju, preliminarni podaci govore da ima viška djelatnika.

– Analiza je pokazala da su neki ravnatelji zapošljavali nemedicinske djelatnike čak i u prosincu za vrijeme tehničke vlade – objasnio je dr. Ostojić.

Tako je, kaže, u KBC-u Rijeka mjesec dana prije izbora objavljen natječaj za jednog oftalmologa i više nemedicinskih djelatnika.

– Taj je natječaj poništen, no nelogičnosti u broju zaposlenih ima i u drugim bolnicama – upozorio je.

Pošto se ustanovi točan broj zaposlenih, bude li viška, ministar poručuje, problem će se rješavati prema odredbama Zakona o radu.

– Ako je riječ o ugovorima na određeno vrijeme, neće biti produljeni, a poštovat će se i odredbe kolektivnog ugovora – istaknuo je Ostojić.

Iz KBC-a Rijeka poručuju da svake godine u mirovinu ode i osamdeset djelatnika, a dopuštenja za zapošljavanje koja Ostojić spominje dobili su od bivšeg ministra Darka Milinovića još u lipnju i rujnu.

– Suglasnost je izdana za prijam ukupno šest zaposlenika na neodređeno vrijeme – kazao je ravnatelj riječkog KBC-a profesor Herman Haller.

Suglasnosti za zapošljavanje su, nastavlja, tada stigle za jednog inženjera strojarstva, građevinarstva te za tri magistra ekonomije.

– Odobreno nam je zapošljavanje i jednog djelatnika visoke spreme ekonomskog ili upravnog usmjerenja koji je trebao zamijeniti tajnicu koja je otišla u mirovinu – objasnio je ravnatelj i dodao da je bolnica natječaj raspisala i za dva kuhara te vodoinstalatera, vozača i još dvije tajnice.

Potrebni djelatnici

Većina je natječaja, tvrdi, raspisana radi popune praznih radnih mjesta ili zbog potrebe, jer KBC posluje na tri lokacije.

– Ni za jedno od radnih mjesta za koje je natječaj raspisan nisu traženi posebni uvjeti vezani uz radni staž jer se ne radi o rukovodnim radnim mjestima – naglasio je Haller.

Kako bilo, kaže, samo za mjesto ekonomista bolnica je zaprimila 1300 prijava pa su natječaji poništeni zbog nemogućnosti obrade tolikih podataka.

– Upravno vijeće bolnice o svakoj prijavi i kandidatu raspravlja od dva do tri mjeseca pa je toliko prijavljenih bilo nemoguće obraditi – istaknuo je i dodao da uprava KBC-a, unatoč poništenju natječaja, i dalje smatra da je zapošljavanje tih kadrova potrebno.

Komentara 24

Avatar Piruška
Piruška
08:18 04.01.2012.

I u drugim uspješnim hrvatskim firmama kao HAC, HŽ...

Č7
čvor2.76
08:23 04.01.2012.

Kada se vidi štaje sve Karamarko radio , ovi u zdravstvu će ispasti male bebe.

BI
Bisera
01:23 05.01.2012.

ako je mladost uredu daj bože čim manje mladosti bez posla ali sve si mislim da je to namiješteno za stare prdonje da dočekaju par let do penzije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije