Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONA U HRVATSKOJ

Prva dva slučaja zaraze u Splitu, ukupno 89 zaraženih

Mobilni kontejneri u kojima se građani mogu testirati na koronavirus
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/8
18.03.2020.
u 23:00

Bolnice traže od šefova odjela popis radnika koji su bili u inozemstvu zadnjih 14 dana.

U Hrvatskoj je ukupno 89 pozitivnih bolesnika na koronavirus. Stanje iz minute u minutu pratite na našem portalu. 

Tijek događaja: 

23:00 - Zbog izvanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa COVID-19, djelatnici komunalnih poduzeća Grada Umaga dezinficirali su u srijedu navečer ulice i ostale javne površine u Umagu.

Kako je priopćeno iz grada, preventivna je to mjera koju je donio gradonačelnik Vili Bassanese kako bi se stanovništvo zaštitilo od širenja zaraze koronavirusom.

22:56 - „Zovu nas u devet ujutro kad je prvo mjerenje temperature. Onda nam ubrzo ostave i doručak pred vratima, a svaki put kad otvaramo vrata moramo na sebi imati zaštitnu masku i rukavice kako bi sve bilo sterilno“, ispričao je za 24sata mladić koji je nedavno bio u karanteni u automobilu.

S njim su bila još dva mladića s kojima se vratio sa skijanja u Austriji. Po povratku su shvatili da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, no zbog propusta službi morali su automobil pretvoriti u karantenu. Nisu mogli otići doma jer su im roditelji kronični bolesnici, a smještaj nisu mogli pronaći.

Dva su mladića trenutno smještena u Tomislavovom domu na Sljemenu. Njihovi su testovi bili negativni, no počeli su razvijati simptome zaraze. Njih su dvojica jedine osobe tamo smještene.

Treći je mladić pozitivan na koronavirus i smješten je u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

22:53 - Stožer Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije potvrdio je kako su u Splitsko-dalmatinsko županiji dvije osobe pozitivne su na COVID-19. Riječ je o dvoje starijih supružnika iz Splita (1934. i 1935. godište). Nalaze se u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti KBC Split. Oboje su u stabilnom stanju. Tako je u Hrvatskoj ukupno 89 zaraženih.

22:03 – Jedan je slučaj potvrđen u Sesvetama, a detaljnije informacije o tome očekuju se na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u četvrtak ujutro, piše Jutarnji list. Dva slučaja su tijekom večeri potvrđena i u Šibeniku, u kojemu također dosad nije bilo zaraženih. Riječ je o mladiću koji je bio na skijanju u Austriji i djevojci koja studira u Zagrebu, a navodno je u Šibeniku bila u samoizolaciji.

22:00Zagrebački električni tramvaj intenzivirao je mjere za sprečavanje širenja koronavirusa prema kojima od 18. ožujka neće biti moguć izravan kontakt s vozačima, u autobusima više neće biti moguća kupovina karata, a od ponedjeljka se uvodi ljeti vozni red za sve linije. Više pročitajte ovdje

20:31 - Još uvijek nema službene potvrde, ali navodno su i u Splitu zabilježena dva prva slučaja zaraze koronavirusom. Stožer Civilni zaštite Splitsko-dalmatinske županije održat će konferenciju za novinare u četvrtak u 10.30 sati kada se očekuje službena potvrda. Neslužbeno, pozitivni nalazi su došli za bračni par. Oni su hospitalizirani na Križinama.

20:00 – Nismo sigurni da oni koji su preboljeli koronavirus ne mogu dalje širiti bolest - kazao je Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Više pročitajte ovdje.

19:20 - Zadarska županija nakon kafića zatvorila je i casina i kladionice. Stožer civilne zaštite zadarske županije priopćio je sljedeće: 

- Osim jednog potvrđenog slučaja na korona virus o kojem smo vas jutros izvijestili, preostali uzorci koji su testirani tijekom jučerašnjeg dana negativni su, dok su danas testirane još četiri osobe. Stožer je proširio mjere  privremene  obustave rada na  automat klubove, casina i uplatna mjesta  te  športske  kladionice. Ova dopuna Odluke primjenjuje se  sa sutrašnjim danom. 
 Ovim putem još jednom molimo da se ne širi panika među stanovnicima Zadarske županije, već da se svi ponašamo maksimalno odgovorno i savjesno.

VIDEO Hrvatski psiholozi: Kako pomoći osobama u samoizolaciji, ako ste zabrinuti za njihovo mentalno zdravlje

16:52 - Predsjednik Republike Zoran Milanović obratit će se hrvatskoj javnosti večeras u 19 sati putem televizije, potvrđeno je Hini u Uredu predsjednika. Milanović će se obratiti će se javnosti u povodu situacije u kojoj se nalazi Hrvatska zbog pandemije koronavirusa i mjera koje poduzimaju nadležne državne i javne institucije u cilju zaštite hrvatskih građana.

16:38 – U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je sastanak čelnika HUP-a, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatskih izvoznika i HGK na kojem je zaključeno da zaposlenicima i obrtnicima koji su privremeno zatvoreni zbog koronavirusa Vlada treba što prije, u skladu s mjerom broj 18., pomoći isplatom minimalnih plaća kako bi se izbjegla otpuštanja. Također se traži da ih se oslobodi obveze plaćanja doprinosa na te minimalne plaće za trajanja krize.

Zaključci sastanka su da je prioritet potreba provođenja mjere isplate minimalne plaće za sve zaposlene i obrtnike kojima je prekinuto poslovanje odlukom kriznog stožera zbog koronavirusa. Važno je da se Vlada jasno odredi prema ovom pitanju kako bi obrtnici poslodavci nedvosmisleno znali da imaju pravo na minimalnu plaću. Naglašeno je da ta mjera mora obuhvaćati i oslobađanje plaćanja svih doprinosa vezanih uz navedenu minimalnu plaću. Predstavnici gospodarstva složili su se da je važno snažno se založiti za definiranje jasnih kriterija za utvrđivanje dodatnih mjera pomoći za one poduzetnike koji nisu prekinuli poslovanje, ali im je ono u značajnoj mjeri narušeno ili ugroženo epidemijom koronavirusa, a u vidu subvencioniranja dijela plaće zaposlenih radi očuvanja radnih mjesta.

16:34 – Uprava Konzuma donijela je odluku o isplati dodatka za posebne okolnosti na radu od 15 posto po satu na odrađenu satnicu. Dodatak će dobiti više od 9.000 zaposlenika koji rade u prodavaonicama, online prodavaonici, skladištima, Velpro centrima te prijevozu u lancu opskrbe.

– Ponosni smo na sve naše zaposlenike koji su proteklih dana bili pod iznimnim pritiskom, a osobito na one koji su podnijeli najveći teret u cilju da osiguraju što normalniji rad naših trgovina. Svi vjerujemo da zajedno možemo prebroditi ovu zahtjevnu situaciju, pri čemu će nam sigurnost i dobrobit naših zaposlenika i kupaca uvijek biti na prvom mjestu – rekao je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma. Najavio je i da će zaposlenici ove godine dobiti uskrsnicu od 1.000 kuna.

14.31 - Redovna konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite održati u 18 sati, umjesto u 16, kako je uobičajeno. Do tada službeno vrijede ovi podaci.

14.13 - U karanteni na splitskom Duilovu nalaze se 53 osobe od kojih je 31 hrvatski državljanin i 22 stranca, 556 osoba nalazi se u samoizolaciji, a u toj županiji još nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa, priopćio je u srijedu Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

U bolnici Križine više nema ležećih pacijenata jer su prebačeni na Firule, a tek manji dio i u Toplice. Sobe za prihvat prvih pacijenata tako bi već od ponedjeljka trebale biti spremne, no unatoč tome još se uvijek pouzdano ne zna hoće li se prva zaražena pacijentica iz Biograda na moru liječiti u splitskoj ili zadarskoj bolnici.

 U splitsku je bolnicu zaprimljen i stariji bračni par čiji se nalazi krvi te briseva grla i nosa još uvijek čekaju. Njih je navodno posjetila kći iz Zagreba za koju se kasnije utvrdilo da je zaražena koronavirusom.

14.07 - Mlađa djevojka s područja Biograda prva je osoba koja je evidentirana kao zaražena koronavirusom u Dalmaciji.

Više pročitajte OVDJE.

14.01 - Sindikat hrvatskih učitelja poslao je dopis Ravnateljstvu civilne zaštite u kojem traže ukidanje obveze dolaska zaposlenika u škole iako učenika nema, što ocjenjuju nepotrebnim i za zdravlje rizičnim.

Više pročitajte OVDJE.

13.27 - U Primorsko-goranskoj županiji su novim koronavirusom zaražene još četiri osobe, s blažim simptomima, što znači da je do sada u toj županiji zaraženo ukupno 14 ljudi, od kojih je jedna osoba izliječena, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare županijskog Stožera Civilne zaštite.

U samoizolaciji je u toj županji bilo ukupno oko 1300 ljudi, od kojih je više od 500 već izašlo iz samoizolacije, a do sada je zaprimljeno devet prijava zbog kršenja samoizolacije.

13.23 - Karlovcu je prije par sati potvrđen i drugi slučaj oboljelog od koronavirusu i to tijekom današnjega dana. Riječ je o osobi, bliskom članu obitelji prvooboljelog Karlovčanina za kojeg je testiranje u utorak pokazalo da je obolio od koronavirusa. Time su u Karlovačkoj županiji za sada tri oboljele osobe; dvije u Karlovcu i jedna osoba u Ogulinu.

Više pročitajte OVDJE.

12.58 - Na području Međimurske županije do danas nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze virusom COVID-19 i nema novih rješenja o samoizolaciji, stoji u priopćenju Stožera Civilne zaštite Međimurske županije. Službe ubrzano rade na popisu naših sugrađana starijih od 65 godina koji žive sami ili u kućanstvu s jednom ili više osoba, također starijima od 65 godina. Svim tim ljudima bit će pružena odgovarajuća pomoć i neće biti zapostavljeni, ističu u Stožeru.

12.46 U Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa te se broj zadržao na njih sedam koji su stabilnog stanja, izvijestio je u srijedu osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite dodajući kako to znači da se građani drže objavljenih preporuka.

12.36  Zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, bolnicama će biti doznačeno dodatnih 400 milijuna kuna, odlučilo je u srijedu na izvanrednoj sjednici Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Dodatnih 400 milijuna kuna bolnicama namijenjeno je poboljšanju uvjeta poslovanja te za pravovremenu i optimalnu opskrbu zdravstvenog sustava lijekovima i potrošnim medicinskim materijalom.

"Odluka je donesena na temelju prethodne odluke Ministarstva zdravstva o utvrđivanju kriterija za raspored izvanrednih sredstava doznačenih HZZO-u iz državnog proračuna u iznosu od 400 milijuna. Dodatna sredstva bolnice će pravdati isključivo izvršenjem zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako ta sredstava nisu obuhvaćena Odlukom o utvrđivanju maksimalnih iznosa sredstava za provođenje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno limitima bolnica.

VIDEO: Specijal - zašto je važno ostati doma?

12.25 Državni inspektorat (DIRH) dosad je zaprimio 16 prijava potrošača protiv trgovaca koji su koronavirus iskoristili za dizanje cijena najtraženijih proizvoda. Pročitajte više ovdje

12.15 Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu da s radom počinje novi pozivni centar na kojem građani mogu dobiti informacije o koronavirusu, a broj je 113. Pročitajte više ovdje

11.39  Neodgovorni pojedinci i dalje, unatoč svim upozorenjima i preporukama, nastavljaju s kršenjem mjera samoizolacije uvedenih radi suzbijanja korona virusa. Prema navodima policije PU Vukovarsko – srijemske županije je u vremenu od 22 sata 16. ožujka do 22 sata 17. ožujka evidentirala ukupno 23 dojave o kršenju mjera samoizolacije.

- Izvršenim provjerama, policijski službenici su utvrdili pet kršenja mjera samoizolacije o čemu je izviješten Državni inspektorat, navode iz PU.

Mobilni kontejneri u kojima se građani mogu testirati na koronavirus
1/13

11.31 - Na konferenciji Stožera civilne zaštite Istarske županije rečeno je kako je na njihovom području umrla jedna osoba. Radi se o osobi koja je bila u samoizolaciji i čekaju se nalazi, javljaju 24 sata.

11:15 Martina Čarija, prof.psih., Društvo za psihološku pomoć, opisala je kako možemo pomoći drugima da lakše prebrode epidemiju. Pomaganje drugima daje nam osjećaj korisnosti i umanjuje sveprisutni osjećaj bespomoćnosti u aktualnoj krizi. Osobama, za koje znamo da im je potrebna podrška ili pomoć i koje istu traže, možemo ponuditi svoje vrijeme. Pročitajte više ovdje

11.05 - Splitska je policija tijekom protekla 24 sata izvršila provjeru 36 osoba prijavljenih za moguće kršenja mjera samoizolacije te su utvrdili kako je tu mjeru prekršilo njih osam, doznaje se u policiji. 

O svemu utvrđenom, kažu, obavijestili su Državni inspektorat.

10.14 – U Zadru je prijavljen prvi slučaj zaraze koronavirusom.  

– Osoba je došla praktički iz Afrike, preko Dubaija – rekao je epidemiolog Alan Medić. Dodao je kako se osoba ponašala vrlo savjesno.

Putovala je s još jednom osobom i one su išle u samoizolaciju. Zaražena osoba imala je vrlo blage simptome.

10.09 – Zabilježen je i šesti slučaj zaraze koronavirusom na području Varaždinske županije. Riječ je o mladoj specijalizantici neurologije iz Varaždina koja se usavršava na KBC-u Rebro, gdje je i došla u kontakt s tamošnjom zaraženom liječnicom i zarazila se. Povremeno dežura u Općoj bolnici Varaždin. Više pročitajte OVDJE.

9.49  – Hrvatski sabor danas je donio izmjene Zakona o civilnoj zaštiti prema kojima će Nacionalni stožer dobiti veće ovlasti za donošenje nužnih mjera.  Zakon je donesen  velikom većinom sa 108 glasova za, 1 protiv i 6 suzdržanih. Više pročitajte OVDJE.

Video: Mobilni kontejneri u kojima se građani mogu testirati na koronavirus

9:57 Društvo Crvenog križa Varaždinske županije od danas ima aktivan broj na koji se mogu javiti starije osobe kojima je potrebno obaviti kupnju.

- Naši volonteri odrađivat će to na području grada Varaždina i okolice u suradnji s volonterima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin - izvijestio je Nebojša Buđanovac. Broj je 091/972-3042, a brojevi Gradskog društva su 214-496 ili 099/448-46-65 (radnim danom od 8 do 14 sati).

9.37 – Grad Vrgorac gotovo je zamrznuo rashodovnu stranu proračuna. Režu sve što mogu kako bi stvorili financijske rezerve za pomoć gospodarskim subjektima i građanima koji će se naći na udaru krize izazvane koronavirusom.

– Izvanredne situacije traže odlučne poteze. Spremni smo ih povući iako su nepopularni. Novonastala situacija sigurno će se odraziti na gospodarske aktivnosti. Trebamo biti odgovorni – kaže gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Konkretno, Grad Vrgorac reže i smanjuje izdatke za sve kulturne, turističke i sportske manifestacije planirane za ovu godinu, upravo su na web stranici objavili kako povlače sve raspisane javne natječaje za udruge, smanjuju izdatke planirane za Zajednicu sportskih udruga. Odustaju na neko vrijeme od raspisivanja javnih natječaja za određene veće komunalne investicije. Isto tako, zabranjuju zapošljavanja u javnim ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu grada.

9.20 – Nakon muškarca iz Ogulina kojemu je potvrđen koronavirus, potvrđen je novi, drugi slučaj oboljenja od te bolesti u Karlovačkoj županiji. Riječ je o osobi iz Karlovca.

– Odmah po saznanju da je kod jedne osobe iz Karlovca potvrđena zaraza koronavirusom, započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti – kazao je Josip Ribar, načelnik Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Detalje oko ovog novog slučaja pojasnit će na podnevnoj konferenciji za medije.

9.10 – Ukupno je zaraženo 8 liječnika, objavio je ministar Beroš. Više pročitajte ovdje.

7.11 –  Bolnice traže od šefova odjela popis radnika koji su bili u inozemstvu zadnjih 14 dana.

>> Tema: Koronavirus

Pogledajte i video: Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar salko1951
salko1951
09:10 18.03.2020.

Bili u kurveraju!!!

AU
austrougarskigeneral
10:25 18.03.2020.

svi su donijeli virus uhrvatsku mnogi su prenosili viruse danima nisu isli doktoru.tk zna koliko ih je još zaraženo a da to ne zna.broj oboljelih ce biti još veci nažalost.nismo u startu reagirali, i moze nam se desiti kao italiji,.

BA
Barbasmora
11:37 18.03.2020.

Da nece slovenci mislit da su bolji! U crnoj statistici virusa je 1:1.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije