Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI U ZDRAVSTVU

Bolnice pred ovrhom? Dug prema veledrogerijama 3 milijarde kn

Prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
27.09.2017.
u 15:31

Najviše su dužne kliničke bolnice na koje se odnosi 75 ukupnih dugova

Ukupni dugovi za isporučene lijekove i medicinski materijal zdravstvenim ustanovama narasli su krajem kolovoza na tri milijarde kuna, među kojima su 2,4 milijarde dospjelih obveza, a najkritičnija situacija je u nekoliko bolnica koje su veledrogerijama dužne više od 900 dana, zbog čega bolnicama prijete ovrhe, doznaje se u Udruzi veledrogerija.

Početkom godine dug zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama iznosio je oko 2,2 milijarde kuna, a u srpnju 2,8 milijardi kuna. Veledrogerijama je u svibnju, odlukom Vlade, uplaćeno 200 milijuna kuna, no predsjednik Udruge veledrogerija Jasminko Herceg kaže kako im je isplaćen samo dio tog novca jer su bolnice ta sredstava iskoristila za isplatu regresa.

Najviše su dužne kliničke bolnice na koje se odnosi 75 ukupnih dugova, no vremenski najduža kašnjenja imaju bolnice u Vinkovcima (975 dana) i Vukovaru (972 dana), Dubrovniku (966 dana) i Sisku (941 dan). Slijede Koprivnica (734), Virovitica (727), Našice (699), Bjelovar (646), Klinika za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" (605) te KBC Osijek (589), koji ima najduža dugovanja među kliničkim ustanovama.

Ministar Kujundžić izjavio je Hini kako je svjestan problema te je o dugovima prema veledrogerijama razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem.

"Svjestan sam da veledrogerije imaju ozbiljnih financijskih problema koje bi mogli dovesti u pitanje isporuku lijekova i tražimo rješenje", kazao je Kujundžić. Najavio je i da će se s predstavnicima veledrogerija sastati u idući 5-10 dana.

Komentara 8

MA
MatijaGubecGS
16:08 27.09.2017.

A privatna poduzeća se kažnjava kada ne plate do 60-og dana.

Avatar EUJ-
EUJ-
15:51 27.09.2017.

Imamo Hrvatsku i ovrhe bolnica, kopanje po kontejnerima, thompsonova pjesma i saznanje da nedamo ni milimetra u Savudrijskoj vali su naš ponos i dostignuca. j

BD
bozidar.dolenec
16:12 27.09.2017.

Treba uvesti više ,,stručnjaka,, iz bosne da unište sve do temelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije