Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rodna inkluzivnost

Bolnica uvela rodno neutralne termine: Na odjelu porodništva koristit će se izrazi kao 'rađajući roditelj'

Ivica Galović/Pixsell/ilustracija
18.02.2021.
u 12:45

Termini "majka", "otac" i slični se ne zabranjuju, nego će se koristiti tako da odražavaju identitet

Primalje u bolnici u Brightonu prestale su, ovisno o okolnostima, koristiti izraze poput "majka", "dojenje" i "majčinski" kao dio nove rodno neutralne politike na odjelu porodništva. Osoblju je rečeno da izraz "majka" zamijeni terminom "roditelj koji rađa", a "majčinski" izrazom "roditeljski". Također, uvedeno je korištenja pojmova "ljudsko mlijeko" i "mlijeko rađajućeg roditelja". 

Bolnica u Brightonu prva je u Velikoj Britaniji službeno primijenila rodno inkluzivnu jezičnu politiku na svoj odjel, piše Mirror

Druge promjene uključuju mijenjanje izraza "žena" s izrazom "osoba", izraza "otac" s "roditelj" ili "drugi biološki roditelj", a primjenjivat će se ovisno o okolnostima

- Rodni identitet može biti izvor ugnjetavanja ili zdravstvene nejednakosti. Usredotočeni smo na poboljšanje pristupa zdravstvenih rezultata za marginalizirane i ugrožene skupine. Svjesno koristimo riječi "žena“ i  "osoba“ zajedno kako bi pokazali da smo posvećeni borbi protiv nejednakosti za sve one koji koriste naše usluge, poručili su iz bolnice. 

- Priznavanje kulturološkog konteksta u kojem se naša usluga odvija je ključna kako bi životi transrodnih i ne-binarnih osoba bili sigurniji, dodaju te napominju kako se termini "majka", "otac" i slični ne zabranjuju, nego će se koristiti tako da odražavaju identitet. 

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 14

BF
bf22
12:49 18.02.2021.

koji idiotizam....dakle,zbog očito poremećene manjine koja se mjeri u promilima,država maltretira većinu. Kako progresivno,nema što...i to još iz zemlje koja barem jedanput u desetljeću bombardira neku zemlju u ime demokracije i ljudskih prava

RE
reborn
13:16 18.02.2021.

Dakle ako dijete umjesto "majčinog mlijeka" bude sisalo "mlijeko rađajućeg roditelja", onda će se marginalizirani i ugroženi osjećati bolje?!? Ne razumijem čemu udovoljavati nečijoj fobiji, to sigurno neće dovesti do izliječenja.

DU
Deleted user
13:44 18.02.2021.

“Ljudsko mlijeko”!!?? COVID se zaista nije slučajno pojavio. I neka je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije