Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon optužbe Kajtazija

Bolnica priznala pogrešku: Prva beba u 2020. je romske nacionalnosti

Veljko Kajtazi posjetio je majku i bebu
Foto: Veljko Kajtazi
1/2
04.01.2020.
u 11:26

Prvog dana 2020. objavljena je vijest da je župan Matija Posavec u rodilištu posjetio malu Alisu kao prvo novorođenče u Međimurskoj županiji, no Kajtazi upozorava da je prva beba zapravo jedna druga djevojčica koja je romske nacionalnosti

Neugodno sam iznenađen viješću da je Županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom djetetu u Međimurskoj županiji. Pitamo se zašto se prikrila informacija o prvorođenom romskom djetetu i zašto je ova obitelj preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sjela informacijama o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava? - upitao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je u Županijskoj bolnici Čakovec posjetio majku i djevojčicu romske nacionalnosti za koju tvrdi da je prva beba rođena u toj županiji u ovoj godini.

Prvog dana 2020. objavljena je vijest da je župan Matija Posavec u rodilištu posjetio malu Alisu kao prvo novorođenče u Međimurskoj županiji, no Kajtazi upozorava da je prva beba zapravo jedna druga djevojčica koja je romske nacionalnosti.

- Očekujem javnu ispriku odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekujem da će situacija u Međimurju u 2020.. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promijeni i dok ne dobijemo jednak tretman, poštovanje i uvažavanje našeg ljudskog dostojanstva – ističe Kajtazi.

Ravnatelj ŽB Čakovec dr. sc. Tomislav Novinščak priznaje pogrešku i izražava žaljenje što je do nje došlo.

- Žao nam je što se to dogodilo, greške se, na žalost, događaju, radi se o jako velikom bolničkom sustavu i bili su takvi dani. Imali smo vanjski poziv za intervenciju i došlo je do šuma u komunikaciji. Ne možemo ni mi još točno utvrditi što se dogodilo. Osobno nisam bio tog dana na poslu, ali preuzimam odgovornost kao ravnatelj. Ono što stvarno ne mogu prihvatiti su optužbe o diskriminaciji i namjernom prešućivanju. O tome nema govora – ističe ravnatelj.

Krivo mu je, veli, što se od stotina tisuća intervencija godišnje zbog jedne pogreške narušava pozitivna slika bolnice.

- Bili smo kod gospođe i ispričali joj se za pogrešku. Dijete je zdravo, što je najvažnije u toj priči. Nadam se da se takve greške više neće ponavljati - kaže ravnatelj. Djevojčica romske nacionalnosti rođena je par sati prije one koja je navedena kao prva beba.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Veljko Kajtazi posjetio je majku i bebu
1/29
Ključne riječi

Komentara 63

DU
Deleted user
11:46 04.01.2020.

Zanimljivo kako reagiraju kad su u pitanju njihova prava. Zašto Kajtazi ne reagira na primjeren način kad su u pitanju njihovi obračuni, krađe, napadi na normalne građane.........

NI
nikola13782
12:06 04.01.2020.

Tko o čemu nego rom o poštenju

Avatar OathBringer
OathBringer
11:40 04.01.2020.

Ono kad ti oni pričaju o ljudskom dostojanstvu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije