Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTIAMERIČKI UDAR

Bolivijski predsjednik Morales obustavlja suradnju s Amerikancima

01.11.2008.
u 21:58

Bolivijski predsjednik Evo Morales najavio je u subotu da se prekinuti sve aktivnosti američke agencije za borbu protiv droge (DEA), optuživši ju za izazivanje pobune u pet od devet okruga zemlje u kojima je u rujnu poginulo 19 ljudi.

"Od danas sve aktivnosti sjevernoameričke DEA-e se prekidaju na neodređeno razdoblje", rekao je bolivijski predsjednik. Morales je to izjavio u mjestu Chimore, gdje je iznosi bilancu programa uništenja koke i borbe protiv trgovine drogom.

Morales je također rekao da je "osoblje DEA-e podržalo neuspjeli državni udar u Boliviji" govoreći o pobuni u rujnu u pet okruga kojim upravlja desni centar, u okruzima Santa Cruzu, Beni, Pando, Tarija i Chuquisca.

Prošle subote je Morales zaprijetio DEA-i izbacivanjem ako će se u Boliviji "baviti političkim aktivnostima".

Početkom listopada on je odbio zahtjev DEA-e za nadlijetanje bolivijskog teritorija, objasnivši da "ne postoji potreba za špijuniranjem" u sklopu borbe protiv trgovine drogom.

Morales održava konfliktne odnose s američkom vladom, čijeg je veleposlanika izbacio u rujnu, optuživši ga za podršku oporbi. Američki predsjednik George W. Bush nedavno je predložio obustavu carinskih pogodnosti odobrenih Boliviji za sklopu zakona koji podržava trgovinu s Andama i uništenja droge, jer Washington drži nedostatnom suradnju u borbi protiv trgovine drogom.

Taj zakon omogućuje Boliviji, Ekvadoru i Kolumbiji izvoz robe u SAD bez carinskih taksi, u zamjenu za suradnju u borbi protiv trgovine drogom. U sklopu tog zakona Bolivija izvozi u SAD robu u vrijednosti od oko 400 milijuna dolara godišnje.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije