Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sretan praznik rada

Bolivija: Morales naredio, vojska preuzela španjolsku tvrtku

Chauncey Billups
02.05.2012.
u 19:22

Evo Morales iskoristio je i prije dvije godine Praznik rada kako bi nacionalizirao četiri tvrtke u stranom vlasništvu

Bolivijske vojne snage zauzele su prvog svibnja španjolsku električnu kompaniju nakon čega je ona, po naređenju predsjednika Eve Moralesa, nacionalizirana.

Poslije Argentine koja je prošlog mjeseca nacionalizirala YPF u vlasništvu španjolskog naftnog diva Repsol, ovom je akcijom još jedna južnoamerička zemlja zadala dodatan udarac energetskim tvrtkama s Pirenejskog poluotoka čija se ekonomija teško nosi s novom recesijom i visokom stopom nezaposlenosti.

Reuters navodi da se od utorka s nevoljama suočava španjolska energetska korporacije Red Electrics TDE čija, sada nacionalizirana, lokalna podružnica upravlja sa 1900 kilometara distribucijske mreže u Boliviji.

– Želim vam reći da je obveza predsjednika, potpredsjednika i vlade da organizira ovakav tip akcije i vrati ono što vam pripada. To smo učinili – izjavio je Morales građanima nakon prisilne nacionalizacije koja je učinjena jer španjolski vlasnici, unatoč godišnjem profitu od 12,5 milijuna eura, nisu ulagali u investicije.

Istim se argumentom prilikom preuzimanja YPF-a poslužila i argentinska predsjednica Christina Kirchner, a Europska komisija ni ovoga puta nije propustila upozoriti kako je riječ o potezu koji bi mogao nanijeti velike štete trgovinskoj razmjeni sa zemljama Europske unije, ali i utjecati na smanjenje njihovih investicija u trećim zemljama.

Komentara 13

AN
anaMsicjar
20:01 02.05.2012.

Bravo Morales !!!

AN
anaMsicjar
20:05 02.05.2012.

To smo učinili – izjavio je Morales građanima nakon prisilne nacionalizacije koja je učinjena jer španjolski vlasnici, unatoč godišnjem profitu od 12,5 milijuna eura, nisu ulagali u investicije. >>> taj princip bi morao vrijediti u svim drzavana svijeta. Strani kapitall ne bi smjeo iznosti profit iz drzave nego bi trebao po zakonu ulagati u dodatni razvitak

DO
downunder
19:58 02.05.2012.

Eto Radetu i Slavku ideje kako popuniti proracun. Prvo neka nacionalizira INU, HT, Plivu itd. pa ih opet proda. Kad nam nestane para onda ponovit postupak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije