Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petir upozorava

''Montenegrinizacija' Bokeljske mornarice put je prema asimilaciji Hrvata u Boki Kotorskoj'

Marijana Petir i Dražen Zetić
Foto: PR
26.02.2018.
u 09:38

To nije samo neodgovorno ponašanje jedne države, i to one koja pristupa Europskoj uniji, već brisanje višestoljetne tradicije i kulture jednog manjinskog naroda, rekla je Petir

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u petak je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) u dvorani „Blaženi Alojzije kardinal Stepinac“ otvorila izložbu fotografija „Saga o Boki“ autora Dražena Zetića, postavljenu u sklopu događanja „Kulturološki obrisi Boke kotorske“ koju je HKS organizirao u suradnji s Bokeljskom mornaricom 809.

Marijana Petir je posebno pozdravila prisutne izabrane predstavnike Hrvata iz Crne Gore i predstavnike Vlade Republike Hrvatske pozvavši ih da zajedno učine sve što je moguće kako bi se zaštitio identitet i kulturno nasljeđe Hrvata u Crnoj Gori. Istaknula je kako je žalosti kada čuje da se Hrvati izvan domovine osjećaju zaboravljenima, a to joj govore i Hrvati u Crnoj Gori. Petir je istaknula da svi zajedno trebamo učiniti veće napore kako bi se Hrvate u Crnoj Gori podržalo.

- Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koristim instrumente koji su mi na raspolaganju i zato sam odmah reagirala prema Europskoj komisiji kada je do mene došla vijest kako je Vlada Crne Gore odlučila Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, samostalno bez Hrvatske uvrstiti na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Reagirala sam jer je Bokeljska mornarica nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke Crkve i Hrvata, koji su u Boki kotorskoj autohtoni narod - rekla je Petir.

Ona ističe da to dokazuje i nekoliko povijesnih činjenica – Povelja o posvećenju Katedrale sv. Tripuna i Statut bratovštine, 2 vrlo važna dokumenta o Bokeljskoj mornarici čuvaju se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu; prisutnost hrvatskog pletera u Boki te 3 spomen ploče obilježavanja 1000-te obljetnice hrvatskih vladara u Boki.

- U procesu koji je Crna Gora samostalno pokrenula ne spominje se kult sv. Tripuna, kao niti hrvatski narod koji ga baštini, stoga sam Europskoj komisiji uputila zastupničko pitanje upoznajući ih s činjenicama i tražeći njihovo očitovanje jer ovdje je riječ o tome da Crna Gora kao zemlja kandidatkinja za EU grubo krši temeljne vrijednosti EU uključujući vladavinu prava i prava nacionalnih manjina - rekla je Petir.

Ona je pozvala Vladu Crne Gore da promijeni pristup i zajedno s Hrvatskom uputi kandidaturu prema UNESCO-u, a hrvatske političke predstavnike u Crnoj Gori da iskoriste svoj položaj u vlasti kako bi zaštitili interese hrvatskog naroda. Pozvala je i predstavnike Vlade RH da upotrijebe mehanizme koji Hrvatskoj kao državi članici Europske unije stoje na raspolaganju kako bi se prestala zatirati prava hrvatskog naroda koji živi u Crnoj Gori. Petir je rekla da „montenegrinizacija“ Bokeljske mornarice vodi asimilaciji hrvatskog narodu u Boki Kotorskoj, na način na koji bi, ne računajući Katoličku crkvu, ostao bez najvažnijeg, ujedno i posljednjeg jakog nacionalnog središta.

- Za Boku se danas kaže da je razglednica Crne Gore, a kako i ne bi bila kada se više od 60 posto kulturnog blaga Crne Gore nalazi, upravo, u jednom, kako kažu oni koju Boku bolje poznaju od mene, najljepših zaljeva svijeta. Ovo blago je gotovo stopostotna ostavština hrvatskog naroda - rekla je Petir. Mimo dobrosusjedskih odnosa i zahvalnosti Hrvatskoj na velikoj potpori za ulazak u NATO i pripremu ulaska u EU, crnogorske vlasti pripremaju dokumentaciju za UNESCO po kojoj negiraju povezanost Bokeljske mornarice sa svetim Tripunom, Hrvatima, Katoličkom crkvom...

- To nije samo neodgovorno ponašanje jedne države, i to one koja pristupa Europskoj uniji, već brisanje višestoljetne tradicije i kulture jednog manjinskog naroda, prisvajajući na račun većinskog, crnogorskog, kulturno nasljeđe svjetskog razmjera što sasvim sigurno ne možemo tolerirati i što iziskuje hitnu i oštru reakciju svih nas - rekla je Petir. Ona je pozvala na zajedništvo podsjetivši da su Hrvati pobjeđivali kada su se držali zajedno te je zahvalila Draženu Zetiću koji ih je sve okupio na jednom mjestu oko svoje izložbe istaknuvši da iznimno cijeni njegov rad za koji je vidljivo da proizlazi iz ljubavi.

Sam autor Dražen Zetić obratio se okupljenima biranim riječima o Boki istaknuvši da o Boki, uvijek treba govoriti s ljubavlju citirajući upravo Hvalospjev ljubavi.

- Težnja ka nepatvorenoj Istini jedini je put koji može doprinijeti ostvarivanju ljudskijih međuljudskih odnosa, suživota i poštovanja  -rekao je Zetić. On ističe da svaki čin koji vodi suprotno od tih univerzalnih načela u samom početku neminovno je sam po sebi već osuđen na krajnje ništavilo i bezličnu smrt bez trunke svjetlosti.

- Sam evanđeoski princip: Istina će vas spasiti!, ovdje, u ovome samozatajnom kutku svemira daleko ima veću i dalekosežniju vrijednost, značenje i poruku - rekao je Dražen Zetić, zaljubljenik u Boku i autor izložbe „Saga o Boki“ koju je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu otvorila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pružajući još jednom i na takav simboličan način podršku hrvatskom narodu u Crnoj Gori.

Zagreb: U Galeriji Klovićevi dvori otvorena je izložba Ciklus Vlaho Bukovac:

Marijana Petir i Dražen Zetić
1/43

Komentara 25

DU
Deleted user
14:36 26.02.2018.

u 1200 godina u Boki, valjda su Hrvati stvorili neko kulturno dobro ? Crnogorica se spustili na more pred 100 g. i mijenjaju povijest. Valjda neće Arapi za 100 g. isto...

AN
antonelić
11:40 26.02.2018.

marijanica je naša najljepša euro zastupnica , da nije nje mi bismo izumrli ... još samo da se ukulja i da nam podari nasljednike , nitko sretniji od nas domoljuba ...

MA
Majur
12:51 26.02.2018.

Kad pogledaš komentare i način pisanja...vidiš da većinu piše jedna osoba sa više “avatara”...i sigurno ovo nije jedina tema gdje su “internet borci” zastupljeni.P.s.Tema mornarica,neka si petirka rekla što je i istina,Bokeljska mornarica je Hrvatska baština...to smeta neobrazovanima,mitomanima, kompleksašima i trolovima..nek puknu od muke:)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije