Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teror u Varaždinu

Bojimo se! Meni su pod vrat stavili nož, a samo sam išao po kruh

romska obitelj
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
12.03.2010.
u 09:03

- Naravno da se boje. To je ozbiljan problem i treba ga što prije riješiti. Mogu se uvući u školu i zaista nauditi djetetu, kaže ravnatelj škole Marin Vučić.

Teror koji su do sada provodili Romi doseljenici nad svojim sunarodnjacima, obiteljima Horvat i Fischer sa Štosoova trga u Varaždinu, proširuje se i na njihove susjede, a petero djece roditelji zbog prijetnji već sedmi dan ne šalju u školu. Mjerodavne institucije za sada još ništa nisu poduzele, iako gradonačelnik Čehok kaže da je razgovarao s policijom.

– Rekli su da su podnijeli neke prijave te da su pojedinci već i prije kazneno prijavljivani. Rečeno mi je da djeca već dva dana polaze nastavu – kazao je Čehok, dodavši da je informaciju dobio u varaždinskoj 5. osnovnoj školi. No, kako su nam rekli Horvati i Fischeri, tu školu polaze djeca njihovih neprijatelja koja se ni nemaju čega bojati.

Djeca uče kod kuće

– Naša se djeca boje i njihove djece. Njihov osmogodišnjak na mene je krenuo s nožem i kamenjem. Tako ih uče roditelji. Naša su djeca dobra i mirna. Curice doma plaču bojeći se da neće proći razred jer su sada kod kuće, a vole učiti i ići u školu. Želio bih samo da nam se omogući neki privremeni smještaj pa da mogu u školu dok se ne snađemo – kazao je Ratko Horvat. Marin Vučić, ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje “Tomislav Špoljar”, kaže da su roditelji bolesne curice koja polazi njihovu školu vrlo brižni, da su djevojčicu redovito slali na nastavu te da imaju jako dobar kontakt s njima.

– Bili su ovdje i objasnili zašto curicu ne šalju u školu. Naravno da se boje za djecu. Taj teror već dugo traje. To je ozbiljan problem koji treba što prije riješiti. Mogu se uvući i u školu i zaista nauditi djetetu. To bi trebalo riješiti represivnim mjerama – kaže ravnatelj Vučić. I ravnateljica I. varaždinske OŠ Karmen Hans Jalšovec kaže da s djevojčicama koje pohađaju njihovu školu nikada nisu imali problema. Sada je s roditeljima dogovoreno da svaki dan dolaze po materijale kako bi, budući da ne dolaze na nastavu, mogle učiti kod kuće. Bude li to dulje potrajalo, morat će, kaže, obavijestiti i Centar za socijalnu skrb. Pred kućom Horvata provokacije se nastavljaju.

– Zvao sam i policiju, ali su rekli da opet nazovem ako se još nešto dogodi. Kao da ih policija štiti, budući da ne reagiraju na naše pozive. Čemu da ih onda uopće zovemo, jer ih to samo ohrabruje – ogorčeno će Ratko.

U ponedjeljak su Horvati i Fischeri zbog straha od izlaska poslali susjeda Ivana Rižmarića u trgovinu po kruh. Putem je imao neugodan susret s dvojicom njihovih neprijatelja.

Hodamo samo u grupama

– Naredili su mi da stanem, no ja sam se preplašio i počeo bježati jer su me i prije nekoliko godina iz čista mira pretukli. No, jedan me uhvatio, a drugi je izvukao veliki vojnički nož i stavio mi ga pod vrat. Rekao je da meni neće ništa učiniti, ali da poručim Horvatima i Fischerima da će ubiti njih, žene im i djecu. Zatim su me pustili. I ja se bojim. Kada izlazimo u grad, moramo ići u skupini – kaže Rižmarić, dodajući da susret i prijetnju s nožem nije prijavio policiji jer ništa ne poduzimaju, već ih samo upozoravaju, a oni tada postaju još bješnji i osvećuju im se.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar punkufer
punkufer
15:01 12.03.2010.

To samo dokazuje da su Cigani društveno neprilagođeni i kao takvi predstavljaju problem svima, a naročito samima sebi. Jedini način da ih se natjera u red je upravo to - da ih se natjera. Ali oni će se tome opirati,i, a naše društvo je suviše kilavo i ne usudi se to napraviti. Zato se ništa neće promijeniti.

KO
kom3ntat0r
09:52 12.03.2010.

Žalosno je stoka maltretira poštene ljude koje pod pritiskom društva pokušavaju preživjeti u ovoj rupi od države. Nadam se da će ipak reagirati mjerodavne institucije i rješiti taj problem.

1L
10 lipa
12:06 12.03.2010.

ja radim na benziskoj pumpi i svaku noć je pravi teror sa ciganima..sve pare koje dobiju od socijale i dr. hr majki potroše na alkohol i cigarete,dok nema pare onda hoce damu dam zabadava bambuće ,ako mu nedam pocne me pljuvat,vrijeđat,psuje majku i kaže mi da će me zapalit...dok to veliš šefu,on kaže:sve je to dio posla...sad sam nabavio elektro šoker i svakoga ću zdrmat ko me ispsuje mater im hebem cigansku....van iz HR

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije