Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukradena 1993.

Bogorodicu s djetetom našli dva desetljeća poslije krađe

Bogorodica s djetetom, Bogorodica, slika
Foto: MUP
1/6
08.02.2013.
u 16:29

Zamotana u svitak - Umjetnina je čuvana nestručno. Lopov je blizak umjetnicima.

Umjetnička slika “Bogorodica s djetetom” nepoznatog autora iz 16. stoljeća, ukradena iz nekadašnjeg Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu prije 20 godina, pronađena je kod 42-godišnjaka sa splitskog područja.

U umjetničkim krugovima

Slika je neprocjenjive vrijednosti, najtraženija među 33 umjetnine na MUP-ovu popisu otuđenih i nestalih, a policija ju je pronašla tek 20 godina nakon krađe jer se lopov sve ovo vrijeme nije usudio ili je nije uspio prodati.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi splitskoj nisu željeli otkriti detalje kako su ušli u trag slici, ali su dali naslutiti da je 42-godišnjak čuveno ulje na platnu nepoznatog autora pokušao staviti na tržište. Inače, policiji je poznat, ali po počinjenju drugih kaznenih djela. Ipak, navodno je riječ o čovjeku bliskom umjetničkim krugovima.

– Nakon intenzivnog kriminalističkog istraživanja policajaca Službe organiziranog kriminaliteta i DORH-a prikupljeni su nesporni materijalni dokazi da je čovjek kod kojega je slika pronađena počinitelj kaznenog djela krađe – rekao je Zoran Petričević, načelnik PU splitsko-dalmatinske. Inače, 42-godišnjak je nakon ispitivanja sliku sam predao policiji.

Bogorodica s djetetom, Ivanom Krstiteljem i sv. Jurjem s anđelom u vlasništvu je samostana časnih sestara benediktinki na otoku Krku. Slika je 1993. prebačena u Split na restauraciju, nakon koje je ukradena iako je bila pod alarmom i zaštitom... Zanimljivo je da lopov koji ju je ukrao u noći između 29. i 30. 12. 1993. godine nije otuđio nijedno drugo umjetničko djelo, samo to jedno – najvrednije. Navodno je za tu sliku na crnom tržištu tada pokušao dobiti pet milijuna maraka.

Slika, za koju neki povjesničari pretpostavljaju da je djelo majstora Leonardove slikarske škole, dimenzija je 133 puta 94 centimetra. Proteklih 20 godina čuvana je nestručno, smotana u rolu te su je i na konferenciji za novinare donijeli i pokazali smotanu u svitak.

Opet na restauraciju

– Kada bismo je sada ovdje otvorili, jako bi se oštetila. Pukla bi – ustvrdila je Vanja Kovačić, zamjenica pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu. No stručnjaci su utvrdili – zaista je riječ o originalu koji bi na tržištu mogao postići cijenu od 40.000 do 300.000 eura.

Zoraida Demori Staničić, povjesničarka umjetnosti, rekla je da je tijekom restauracije 1993. godine očišćena i podšivena novim platnom podlijepljenim voskom koji je zbog nestručnog čuvanja u protekla dva desetljeća postao krut i lomljiv.

– Pregledali smo je, autentična je. Opet je trebamo djelomično restaurirati – rekla je Zoraida Demori Staničić. Bogorodica s djetetom nakon ponovne restauracije bit će vraćena vlasnicama, krčkim benediktinkama.

Svjetsko crno tržište umjetnina inače funkcionira tako da naručitelj precizno traži što hoće od kradljivca i to mu na kraju i bogato plati. Ovo očito nije bio takav slučaj.

>>Prva samostalna izložba Mirka Grgića nakon 30 godina stvaranja

Komentara 4

Avatar Vucibatina
Vucibatina
16:36 08.02.2013.

Da nije Sanader spremio kod njega ?

OB
-obrisani-
18:46 08.02.2013.

madona with big......

CA
cavecanem
20:36 08.02.2013.

i kaže glasnogovornik policije nakon intenzivnog istraživanja od 20 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije