Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI MEDIJI O TAJNOJ LISTI

Bogati otkupljuju cjepivo od siromašnih: Gubitnice Latvija, Bugarska i Hrvatska

Prvim Moderninim cjepivom u Hrvatskoj cijepili se ljudi u Sisačko-moslavačkoj županiji
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
13.03.2021.
u 10:04

Kurz je, naime, uspoređujući podatke o isporuci doza cjepiva po zemljama članicama, ne samo upozorio EU-a na problem nejednakosti u raspodjeli i odstupanje od dogovora šefova država i vlada

Gotovo svi austrijski mediji, neki više neki manje, u subotu se bave "ključem“ raspodjele cjepiva unutar Europske unije i isporučenim dozama na broj stanovnika. I "vrućom“ temom, koje su zemlje najviše zakinute u isporuci cjepiva i zašto, koju je Bruxellesu u petak nametnuo austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kurz je, naime, uspoređujući podatke o isporuci doza cjepiva po zemljama članicama, ne samo upozorio EU-a na problem nejednakosti u raspodjeli i odstupanje od dogovora šefova država i vlada o nabavi cjepiva nego je otišao još korak dalje i prozvao Upravljački odbor da trguje cjepivom "kao na bazaru“.

Navedene optužbe bile su dodatni poticaj i austrijskim medijima da krenu u istragu da li su doista neke države članice EU-a zakinute po isporučenim dozama cjepiva, i ako jesu, zašto? 

VIDEO: Plenković u Bruxellesu o kritikama oko nabave cjepiva, snimio: Tomislav Krasnec

Austrijski dnevni list "Österreich“  pod naslovom „Dobitnici i gubitnici“ i naslovom „Tajna lista: Ove  države EU-a su dobile više cjepiva“ piše kako su prema isporučenim količinama najveće dobitnice Malta i Njemačka.

Prema tajnoj listi, navodi list, "Njemačka je navodno dobila više 1,26 milijuna doza“. Isti izvor navodi da su najveće gubitnice zemlje jugoistočne Europe i Baltičke zemlje.

"Latvija je do sada dobila 62 posto manje doza cjepiva nego je planirano, Bugarska 59 posto, a Hrvatska 27 posto“. 

U nastavku se navodi kako su bogatije zemlje upravo zato jer imaju mnogo više novaca od siromašnijih zemalja mogle preuzeti, odnosno otkupiti njihove doze cjepiva.

"Naime, siromašne zemlje su morale štedjeti i stoga su naručivale mnogo najjeftinijeg cjepiva, uglavnom AstraZeneca“, piše Österreich.

Dnevni list "Kronen Zeitung“ pod nadnaslovom "Nakon kritike EU“ i naslovom "Cjepivo-podjele: Berlin proturječi Kurzu“ piše kako njemačka savezna vlada ne samo da ne shvaća kritiku austrijskog kancelara Sebastiana Kurza vezanu uz navodnu nejednakost u raspodjeli doza cjepiva nego ju njen glasnogovornik sljedećom izjavom opovrgava.

"Dogovoreno je, da se u principu raspodjela kontingenata cjepiva između država članica odvija prema broju stanovnika. U slučaju da neka od članica ne preuzme u potpunosti količinu koja joj pripada, etabliran je postupak, da se ostalim zemljama članicama omogući otkup tih nepreuzetih doza cjepiva. Isto tako ako neka država ne naruči doze cjepiva, neće ih niti dobiti“, istakao je glasnogovornik njemačke vlade navodi austrijski dnevni list, uz napomenu da je prije Berlina slično pojasnila i Europska komisija.

Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Što stoji iza iznenađujućeg kancelarovog napada“, naslov je teksta bečkog „Kuriera“ koji piše kako se u pozadini Kurzove izjave očitava "meč s koalicijskim partnerom ( op. stranaka Zelenih)“. List navodi kako glavna tajnica u austrijskom Ministarstvu zdravlja Ines Stilling, proturječi kancelaru, koji je direktno prstom upro u Upravljački Odbor nazvavši ga "bazarom na kojem se trguje cjepivom“, a u kojem ne samo kao predstavnik Austrije nego i potpredsjednik tog Odbora sjedi visoki državni službenik iz tog Ministarstva koje je u rukama Zelenih, Clemens Martin Auer.

 Dnevni list "Die Presse“ u tekstu naslovljenom „Isporuke i kvote cjepiva: Odakle nejednakost“ piše kako je list nakon Kurzove izjave pokušao, "uspoređujući isporučene količine po zemljama i djelotvornost“ naći uzroke za navedene kancelarove tvrdnje. Zaključak nakon tog postupka je da „postoje razlike u isporukama, ali da one leže prije svega u moći odlučivanja država članica, a ne kod Europske unije“. Dakle, kako navodi Die Presse, "Kurz mora odgovorne tražiti u vlastitoj Upravi“.

„Der Standard“ piše da su mu iz neimenovanih krugova EU-a potvrdili  da su Malta i Danska sve otkupile što je bilo na raspolaganju, a što Austrija nije učinila.

„Konkretno, Austrija je mogla kupiti od Pfizer / BioNTecha  2 posto svih doza tog cjepiva, koje su bile na raspolaganju u EU. A Beč je od tog proizvođača osigurao 1,5 posto te EU-ponude, jer je više računao na AstraZenecu“, navodi list. Dodaje kako sada iz krugova EU poručuju da "rješenje postoji“, a to je da „šefovi država i vlada sada međusobno pregovaraju“ o otkupu doza cjepiva.

"A to baš ne izgleda realno, jer bi u tom slučaju Danska i Malta morale dobrovoljno obustaviti već naručene doze cjepiva“, zaključuje na kraju Der Standard. 

Dnevnik „Salzburger Nachricten“ piše da kritika kancelara Kurza o „bazaru“ kod raspodjele doza cjepiva pogađa Ministarstvo zdravlja na čijem je čelu "zeleni“ ministar Rudolf Anschober, a u kojem sjedi i zastupnik Austrije u Upravljačkom odboru EU-a za raspodjelu cjepiva Clemens Martin Auer. Isti izvor navodi kako Kurz traži „transparentnost“ i želi znati postoje li „tajni ugovori“ i dogovori „pod stolom“ na činovničkoj razini? 

Zajedničko svim medijima je da pišu kako Austrija "nije oštećena“ u dosadašnjoj isporuci cjepiva unutar EU. Ali napominju da bi nakon  Kurzove izjave "oštećen“ mogao biti odnos između austrijskih koalicijskih partnera: Kurzovih „narodnjaka“ (ÖVP) i Zelenih potkancelara Wernera Koglera.

Komentara 42

Avatar Terra
Terra
10:13 13.03.2021.

Na koji način će lakej Plenković obraniti svojim ispraznim bezličnim birokratskim novogovorom svoje šefove u Europi i te europske vrijednosti o "ravnopravnosti" i "jednakosti" .

JA
Janketz
10:24 13.03.2021.

Siguran sam da će nam premijer Plenković objasniti zašto je Hrvatska (jednako i ravnopravno :) procjepljena manje od Danske ili Nizozemske.

Avatar jocker-3
jocker-3
11:16 13.03.2021.

Plenkoviću je bitno da su se skoro svi političari cijepili prvi i preko reda najboljim cjepivom,onda su naručili jeftininu astru za sirotinju u staračkim domovima,a ta astra je učinkovita 59-70%....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije