Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muzej u košicama

Bogata kolekcija aviona: Unikatne zrakoplove šalju Putin, Orban, Merkel

Muzej u Košicama: Bivši slovački predsjednik skuplja stare avione
Foto: Danijel Vuković
1/8
26.07.2020.
u 19:22

„Rudolfe, hoćeš MiG-25 ili Ka-27“, glasilo je pitanje iz Moskve? Uslijedio je odgovor iz Bratislave: “Ove godine zahvaljujem na Ka-27, a dogodine očekujem MiG-25”

U sklopu slovačkog ministarstva kulture nalazi se odjel tehničkih muzeja, od kojih se najveći dio odnosi na zrakoplovni muzej u Košicama, koji se nalazi u blizini međunarodne zrakoplovne luke ovog grada na jugoistoku Slovačke. U dijelu infrastrukture bivše međunarodno etablirane Zrakoplovne vojne akademije (VLA), u kojoj se tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća ostvarivao nalet kao rijetko gdje u svijetu, danas predstavlja prvi namjensko organizirani izložbeni prostor zrakoplova u Slovačkoj.

U Košicama je živio, djelovao te podnio mučeništvo i naš svetac Marko Križevčanin, kojega je sv. Ivan Pavao II. upravo u Košicama 1997. godine proglasio svetim.

Možda kao nigdje drugdje, ovaj muzej čvrsto je povezan s najvišim razinama slovačke političke scene. Naime, slovački predsjednik od 1999. do 2004. godine bio je Rudolf Schuster, veliki zrakoplovni entuzijast koji je uvelike zaslužan i za iniciranje ideje o osnivanju zrakoplovnog muzeja i nabavu izloženih zrakoplova. Muzej je osnovan i otvoren 2002. Iako u mirovini, Schuster je i danas aktivan kao pasionirani zrakoplovac i nedavno je izjavio da s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel pregovara o donaciji aviona Tornado za muzej u Košicama.

Štoviše, svoje želje iznio je i britanskoj kraljici Elizabeti II. vezano za donaciju aviona Harrier. No najaktualnija je očekivana realizacija donacije helikoptera Ka-27 iz Ruske Federacije, koji Vladimir Putin šalje svom kolegi kao prigodni dar. „Rudolfe, hoćeš MiG-25 ili Ka-27“, glasilo je pitanje iz Moskve? Uslijedio je diplomatski odgovor iz Bratislave: „Ove godine zahvaljujem na Ka-27, a dogodine očekujem MiG-25“.

Rijedak kineski zrakoplov

Jedan dio izloženih aviona još se naziva i „predsjedničkim avionima“, ponajprije zbog Schusterove zasluge u njihovu nabavljanju. Trenutačno se u muzeju nalazi 18 aviona koje je predsjednik Schuster nabavio iz država širom svijeta, za koje se zalagao tijekom svojih službenih posjeta. Ukupno se u muzeju nalazi više od 60 zrakoplova.

Muzej u Košicama: Bivši slovački predsjednik skuplja stare avione
1/8

Muzej je sastoji od zatvorenog, otvorenog i poluotvorenog izložbenog dijela, u kojima se nalaze razni zrakoplovi i razna oprema, komponente i dijelovi. Koncepcija izloženih zrakoplova i popratnih objekata ide u smjeru prikaza europskog zrakoplovstva prije pojave mlaznoga motora do završetka Drugoga svjetskog rata, zatim razvoj domaćeg (tadašnjeg čehoslovačkog) zrakoplovstva tijekom hladnog rata te u konačnici raspored doniranih zrakoplova koji čekaju na restauraciju.

Naime, u okolici muzeja postoji površina na kojoj se nalaze donirani zrakoplovi, koji postupno odlaze u restauratorsku radionicu u kojoj se pripremaju za izlaganje u muzeju. „Ovdje provodimo cjelokupan remont zrakoplovne konstrukcije i sustava te popravke zrakoplova zbog raznih oštećenja“, objašnjava Alojz Šivecký, glavni restaurator zrakoplovnih konstrukcija u muzeju.

Tijekom svoje aktivne političke karijere, predsjednik Schuster u svojim je nastojanjima uspio doći do raritetnih primjeraka borbenih aviona. Tako je u muzeju u Košicama moguće razgledati kineski jurišnik Nanchang Q-5, koji predstavlja pravu rijetkost u krugovima zrakoplovnih muzeja diljem svijeta. Razvojni projekt Q-5 započeo je 1958. godine u projektnom uredu tvrtke Shenyang na temelju postojećega jurišnika J-6, koji je u određenoj mjeri predstavljao kinesku kopiju ruskog MiG-a 19. Avion je u Košice najprije transportiran brodom u Amsterdam, odakle je cestovnim prijevozom stigao na konačno odredište, u muzej gdje je kompletiran uz pomoć kineskih stručnjaka i tehničara.

Među poznatije lovačko-bombarderske avione koji su obilježili vrijeme u kojima su se pojavili svakako spadaju francuski Dassault Mirage IIIE i inačica IIIRS, prvi nadzvučni europski lovac kategorije 2 Macha. Raritetan je i švedski SAAB AJSF 37, tj. izvidnička inačica Viggena. Među posljednjim doniranim lovačkim avionima je SAAB 35 Draken, dar austrijskoga predsjednika. Jedinstveni su i NF-5A Freedom Fighter iz sastava grčkoga ratnog zrakoplovstva te AT-38B Talon, kao i F-4F Phantom iz sastava njemačkih zračnih snaga.

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma muzeju je donirao jedinstveni Su-15, koji također predstavlja vrlo rijedak avion koji se može vidjeti na sličnim mjestima u Europi, a neviđen je unikat interkontinentalni balistički projektil RT-23 Molodec, također dar iz Ukrajine. Posebno mjesto u poluotvorenom dijelu muzeja zauzima MiG-21MF, koji je dugi niz godina bio u sastavu slovačkih zračnih snaga te čije je manevarske i kinematičke sposobnosti godinama demonstrirao poznati pilot František Zsoldos. Jedan MiG-21UM se nalazi na ledini iza muzeja, gdje čeka na restauraciju i pripremu za ulazak u stalan postav muzeja. Na istom mjestu nalaze se Su-22M3 i Su-25, koji čekaju da se ostvare financijski i tehnički uvjeti za njihovu pripremu za ekspoziciju unutar izložbene površine muzeja. Jedan MiG-21 nalazi se u jednom od zatvorenih hangara muzeja, gdje je prikazan s djelomičnim presjecima, tako da se posjetitelji izravno mogu upoznati s konstrukcijskim izvedbama aviona.

Rumunji su muzeju donirali primjerak jurišnika IAR 93, poznatiji i kao J-22 Orao. Od helikoptera u muzeju dominira centralno izloženi Mi-24D, obojen u shemu svojstveniju afričkim zemljama.

U kompleksu zrakoplovnog muzeja u Košicama nalazi se dnevna soba u kojoj su godinama boravili piloti i tehničari nacionalne akrobatske skupine Biele Albatrosy, koja je nastupala u školsko-borbenim avionima Aero Vodochody L-39 Albatros od 1991. do 2004. godine. Danas je ta soba ostavljena gotovo netaknuta, s predstavlja spomen-sobu ove vrhunske akrobatske skupine te ju je moguće razgledati u sklopu obilaska muzeja. U samom muzeju izložen je dio aviona L-39 u prepoznatljivim nacionalnim bojama, a tu su i kombinezoni pilota-članova akrogrupe.

Orbánov poklon

Sudeći po aktivnosti bivšega predsjednika Schustera, zrakoplovni muzej u Košicama ima sigurnu budućnost. Nedavno je mađarski premijer Viktor Orbán u povodu 80. rođendana Rudolfa Schustera donirao muzeju putnički Iljušin Il-18, koji su koristili mađarski državnici. Tu su planovi bojenja u posebnu shemu MiG-21bis s ciljem obilježavanja posebne obljetnice, proširenje površine muzeja, integracija novih jedinstvenih primjeraka zrakoplova koji za sada ostaju obavijeni velom tajni…

 

Komentara 7

MP
Miroslav.P
19:52 26.07.2020.

Slovaci imaju bratske odnose sa Rusijom.Nisu ludi zamjerat se sa bratskim najvecim slavenskin narodom.Dace njima Rusi i nove Avijune ako triba..

Avatar Dixie_land
Dixie_land
19:52 26.07.2020.

Kada ćemo dobiti natrag zrakoplove iz NDH koji su u Beogradu u muzeju?

Avatar Foton
Foton
16:18 27.07.2020.

Napisao da u americkom AirForce muzeju ima interesantnih eksponata, admin me upozorio da je to uvredljiv sadrzaj. Molim za oprost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije