Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od prvog nacrta padobrana do katakombi

Bogat Vrančićev opus turistička atrakcija

Krka i Kornati
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/13
07.09.2018.
u 12:07

Vrančić koji se rodio u Šibeniku polovicom 16. stoljeća u svojim djelima prikazuje sprave za mjerenje vremena pomoću vode i vatre

Na otočiću Prviću Memorijalni je centar Faust Vrančić u kojem se može upoznati život i bogat stvaralački opus Fausta Vrančića, najznačajnijeg tehničkog pisca u Hrvata. Vrančić je autor Rječnika pet najuglednijih europskih jezika i zbornika raznih strojeva i tehničkih konstrukcija Machinae novae – Novi strojevi gdje poseban interes izaziva leteći čovjek, koji predstavlja prvi tiskani nacrt padobrana. Vrančić koji se rodio u Šibeniku polovicom 16. stoljeća u svojim djelima prikazuje sprave za mjerenje vremena pomoću vode i vatre, različite vrste mlinova i mostova, pojas za spašavanje, gliboder, preteču žičare i mnoge druge, a tome možete svjedočiti u muzeju u Prvić Luci.

Nacionalni park Krka sedmi je nacionalni park u Hrvatskoj. Status nacionalnog parka nosi od 1985., ali pojedini su dijelovi rijeke zaštićeni već 1948. NP, inače, zauzima 109 četvornih kilometara. Osim jedinstvene rijeke Krke, krasi ga i donji tok rijeke Čikole.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Izlet brodom do manastira Krka i crkve sa starorimskim katakombama
U dragi na samoj rijeci Krki, tri i pol kilometara od Kistanja, nalazi se duhovno središte pravoslavnih vjernika – manastir Krka. U pisanim se dokumentima prvi put spominje 1402. godine, a pored je i crkva u bizantskom stilu. Ispod crkve nalaze se starorimske katakombe, koje posjetitelji mogu razgledati. Manastir Krka može se posjetiti organiziranim brodskim prijevozom s Roškog slapa od travnja do listopada, u trajanju od dva i pol sata i, dakako, cestom iz Kistanja. Inače, rijeka Krka u ovom dijelu svog toka obiluje brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije