Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zrakoplovstvo

Boeingov Dreamliner prisilno sletio jer mu se zapalio motor

Boeing 787 (1)
AFP
10.11.2010.
u 15:52

Proizvođaču prijeti sudska tužba Air Indije vrijedna milijardu dolara zbog kašnjenja isporuke 27 naručenih aviona, a on tvrdi da rokovi nisu ugroženi

Dok se ne otkrije zašto je pilot prisilno spustio Boeingov Superjumbo 787, poznat po nadimku Dreamliner, tvrtka iz Seattlea obustavlja sve pokusne letove prototipa, objavila je glasnogovornica tvrtke Lori Gunter.

Kasno u utorak piloti su zrakoplov na pokusnom letu spustili u zračnu luku Laredo u Teksasu jer je na jednom od dva motora izbio požar, a dim se probio i u kabinu. Za taj vrlo štedljiv putnički avion nove generacije od prvoga leta u prosincu 2009. tvrtka je dosad primila 900 narudžbi, ali nije sigurno hoće li prvoga isporučiti 2011. godine.

Prvobitno, Boeing je planirao da će s pokusnim letenjem početi krajem kolovoza 2007., jer su ga prvi put za javnost izvukli iz hangara početkom srpnja te godine. Zbog teškoća s dobavljačima prvi je pokusni let više puta odgođen, a ubrzo su uslijedili i otkazi ključnim ljudima. Istodobno su se i produžavali rokovi njegove isporuke prvim naručiteljima. Posljednji je put ljetos na pariškom sajmu zrakoplovstva objavljeno da će isporuka početi - najvećem kupcu All Nippon Airwaysu - rano 2011. Te je rokove glasnogovornica potvrdila i pri objavljivanju nezgode s prisilnim slijetanjem.

Boeingu zbog zakašnjenja prijeti i tužba Air Indije u vrijednosti od milijardu dolara. Ta je tvrtka naručila 27 tih širokotrupnih putničkih zrakoplova.

Komentara 7

OB
-obrisani-
18:10 10.11.2010.

premalo testiranja i tehnlogija je prenapredna i poukušavaju je implementirati prije razumnog roka i onda problemi, isto kao sa autima, prave ih na računalima i badava redundacija zrakoplovne tehnologije kad ga može shebati jedan spoj na kojem se pojavi oksidacija

UK
Ugo Kajvez
19:53 10.11.2010.

Da ponovim gradivo za neupučene, ...... JEDNI su proizvođači zrakoplova (Airbus, Boeing) ... DRUGI su proizvođači motora (Pratt and Whitney, Rolls Royce,CFM International, Snecma, itd) .... . Inače Boeing i Airbus rade PRVORAZREDNE zrakoplove ..... dokaz tome je broj njihovih inačica danas po svijetu .....

MA
MagicSerb
17:25 10.11.2010.

Kako god. Bar je ostao u komadu. Kad god letim, uvek gledam da je to Boeing, a ne Airbus. Tako će i ostati. Najgore je kad postoji kombinacija Boeing-Airbus-Boeing. Dok sam u Airbusu, živ se preznojim...:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije