Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIZOZEMSKO TUŽITELJSTVO

'Provedeno je preliminarno istraživanje sadržaja iz bočice'

Slobodan Praljak
Foto: Goran Stanzl
1/5
30.11.2017.
u 13:10

ICTY je objavio da će tijekom dana biti provedena obdukcija Praljkova tijela, kao i toksikološka istraživanja

Ured nizozemskog javnog tužiteljstva u Haagu potvrdio je danas Večernjem listu da se tijelo pokojnog pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka nalazi u forenzičkom laboratoriju, gdje se obavlja obdukcija s toksikološkim testiranjem krvi te da istraga obuhvaća i ispitivanje niza svjedoka koji su bili u doticaju s Praljkom prije njegova samoubojstva

– U preliminarnom tijeku istrage pronašli smo tragove tekućine za koju je utvrđeno da može izazvati smrt – rekao nam je glasnogovornik nizozemskog javnog tužiteljstva u Haagu, ali nije otkrio je li utvrđeno o kakvoj se tekućini, odnosno otrovu, točno radi. Tragovi su pronađeni na bočici iz koje je Praljak pio nakon što je, čuvši pravomoćnu potvrdu da je osuđen na 20 godina zatvora, izjavio: "Suci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu". 

Nizozemska istraga obuhvaća i dio u kojem treba utvrditi tko je, unutar UN-ove pritvorske jedinice u nizozemskom zatvoru u Scheveningenu ili unutar UN-ova osiguranja u zgradi samog tribunala ICTY-ja u Haagu, odgovoran za sigurnosne propuste zbog kojih je Praljak uopće došao u doticaj s predmetom i tekućinom s kojima nije smio doći u doticaj. I kako je to unio u sudnicu, i je li tko od stražara mogao spriječiti ispijanje sadržaja bočice koje je realno trajalo dvije-tri sekunde (a zbog činjenice da su na optuženičkoj klupi sjedila njih petorica, s Praljkom točno u sredini, te da stražari sjede samo na dva kraja, u ovom slučaju pokraj Prlića i pokraj Ćorića, stražari fizički teško da su mogli u sekundi preskočiti dvoje ljudi da bi zaustavili Praljka u gutanju otrova).

– Istraga koju provodimo velika je i široka, stoga uključuje sve radnje koje možete očekivati u takvoj istrazi – kažu u nizozemskom tužiteljstvu.

>> VIDEO Trenutak kad je S. Praljak popio bočicu otrova

 

Komentara 125

Avatar jest
jest
13:58 30.11.2017.

Nizozemska je zemlja koja je ravnopravno uz Veliku Britaniju izumila etničko čišćenje, genocid, masovna ubojstva, masovna silovanja, logore smrti, rasizam, robovlasništvo i kolonijalizam kao instrumente svoje politike. Zemlja u kojo su prihvatljivi pedofilija, prostitucija, zoofilija, sodomija, eutanazija i kontinurana intoksikacijaja narkoticima. Štoviše imaju oni još bisera, točnije imaju krvave dijamante koje uvoze iz svojih bivših kolonija. Zaista vrhunski uzor morala.

IP
info_punkt
14:23 30.11.2017.

samo da sastave konzilij i oforme komisiju, pa će već za mjesec-dva utvrditi da je u bočici bio - otrov

DE
demokršćanin
13:15 30.11.2017.

Jaki komentar haškog suda."Kemikalija je mogla izazvati smrt".Kao da to nije potvrdio sam General Praljak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije