Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sličnosti Juge i EU

Bloomberg: Balkanizacija Europe bila bi prava tragedija

'POKBIH...MOSTAR...EUROPSKA UNIJA ZASTAVE...SNIMIO BRACO SELIMOVIC'
VL
27.11.2012.
u 21:17

Bloomberg je u svojem komentaru postavio pitanje događa li se "balkanizacija" Europe te su naveli mnogo činjenica na temelju kojih bi se moglo zaključiti da je kriza Europu odvela u stanje koje je vladalo prije raspada bivše države.

Ugledni Bloomberg je u svojem komentaru postavio pitanje događa li se umjesto \"europeizacije\" Balkana obratan proces, odnosno, \"balkanizacija\" Europe te su naveli mnogo činjenica na temelju kojih bi se moglo zaključiti da je kriza Europu odvela u stanje koje je vladalo prije raspada bivše države.

Navode da su u nedjelju Katalonci, birajući novi regionalni parlament, jasno izrekli mišljenje da žele referendum o nezavisnosti od Španjolske, a slično misle i neke regije u Belgiji kao i Velikoj Britaniji.

Raspad između sjevera i juga

\"Ovo će zvučati poznati svima onima koji su pratili raspad Jugoslavije. Sličnosti sa raspadom bivše multinacionalne države Josipa Broza Tita su evidentne na dvije razine\", piše Bloomberg. Dodaju da je na prvoj razini to raspad između sjevera i juga među država, a druga razina je raspad između sjevera i juga unutar država - kao što su Škotska u Velikoj Britaniji i Valonija u Belgiji. Pišu da u oba slučaja \"sjevernjaci\" tvrde da im je dosta pomaganja lijenim \"južnjacima\". To dokazuju izjavama Nijemaca o Grcima ili Katalonaca o ostatku stanovnika Španjolske, kao i o Flamanaca o Valoncima.

Pozivaju se na izjave bivšeg dopisnika iz istočne Europe nizozemskih novina De Volkskrant, Olafa Tempelmana, koji je nedavno povukao \"paralelu\" između Balkana 90-ih i trenutnog sukoba sjevera i juga Europe. Naveo je da su Slovenija i Hrvatske pristajale na pomaganje u razvoju siromašnijeg dijela Jugoslavije sve dok je trajao njihov gospodarski rat.

Slovenci nisu željeli pomagati \"biftek zonu\"

\"Kada je nestalo novca, previše zadužena Jugoslavije išla iz jedne krize u drugu i stvari su se počele mijenjati\", napisao je Tempelman i dodao da sada sjeverne zemlje Europe ne žele dati novac jugu kao što niti Slovenci nisu željeli pomagati \"biftek zonu\".

Prije godinu dana je srpski novinar Momčilo Pantelić te sličnosti Europe i Jugoslavije opisao u Politici te je naveo današnju raspravu o Europi \"dvije brzine\" koja je slična konceptu \"asimetrične konfederacije\" koju su neki nudli Jugoslaviji početkom 90-ih.

Vodstva ne bira narod

Povukao je paralelu i između tadašnjeg neizabranog komunističkog vodstva sa današnjim vodstvom EU. \"I teško je ne uspoređivati rotaciju u predsjedništvu između 27 članica sa jugoslavenskim rotirajućim federalnim predsjedništvom koje se dijelilo između šest republika i dvije autonomne pokrajine. Naveo je kako i u jednom i drugom slučaju iz straha od prevelikog utjecaja velikih država se nije želio uvesti princip \"jedan čovjek, jedan glas\".

Bloomberg navodi kako se često protiv ovakvih usporedbi \"povlači\" argument da su današnje moderne europske države demokracije dok Jugoslavija to nije bila. \"No, ma koliko neki mislili da je bilo drugačije, Srbi su slobodno izabrali Miloševića, a Hrvati Tuđmana\", piše Bloomberg.

Nitko ni u Jugoslaviji nije mislio da će doći do rata

Dodaju da se \"europeizacija\" bivše Jugoslavije od 1999. godine uzima \"zdravo za gotovo\" te da je Slovenija postala članicom EU 2004. godine, a Hrvatska će to isto napraviti sljedeće. \"S druge strane \'balkanizaciju\' Europe će vjerojatno voditi grupa relativno malih država koje se bore da ih se primijeti u svijetu zajedno sa razjedinjenom Europom koja ne može zaštititi svoje interese\", piše Bloomberg te dodaju kako nitko ne predviđa da bi u Španjolskoj, Velikoj Britaniji ili Belgiji zbog odvajanja moglo doći do krvavih obračuna.

No, smatraju da niti to ne treba potpuno odbaciti kao mogućnost, jer je \"krajem 80-ih godina nasilje bilo nezamislivo i u Jugoslaviji\". Bloomberg dalje navodi kako, vodeći se jugoslavenskim primjerom, današnji europski separatistički pokreti neće donijeti ono što ljudi očekuju.

\"Balkanizacija Europe bi bila prava tragedija\"

\"U to vrijeme Jugoslavije je bila bitna europska država, kao što su Španjolska i Velika Britanija danas, a EU je svjetska sila\", piše Bloomberg te dodaju da je sedam država nasljednica Jugoslavije sada u velikim socijalnim i kulturnim problemima, a pada im i broj stanovnika. \"Imaju mali utjecaj u svijetu i moraju slijediti pravila koja ima nameću drugi, najviše EU\", piše Bloomberg. Za kraj zaključuju da EU i države koje prijete sa odvajanjem sada moraju pronaći novi učinkovit model suradnje. \"Ukoliko mudre glave prevagnu, to se može pronaći. Ako ne, alternativa je balkanizacija Europe. To bi bila prava tragedija\", zaključuje u Bloomberg.

>>Pretakanje iz šupljega u prazno sve do njemačkih izbora

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar Alfons_x
Alfons_x
21:44 27.11.2012.

Balkanizacija Europe? U kulturnom ili zemljopisnom smislu? Naime u zemljopisnom smislu balkanizacija je već počela budući je Bugarska u EU , daljnim primitkom Hrvatske ta "balkanizacija" se širi.... No gledano sa kulturološkog stanovišta "balkanizacija europe je počela još tamo 60-tih kada je Tito otvorio granice za odlazak na rad u inozemstvo....stoga pričati o balkanizaciji u futuru je bespredmetno:)) Ono što treba uniju brinuti je povjesno dokazana činjenica da niti jedna unija nije opstala u koju smo mi ušli, pa tako (na sreću) neće ni EU:)))

YU
yututu
23:31 27.11.2012.

EU komisija, koja dejstvuje samostalno i ne polaže račun za svoju vladavinu pojedinim državama, niti ih iste biraju, već je najavila još veću sličnost sa YUgoslavijom - federalizaciYU pojedinih država (! sic ?)

OB
-obrisani-
20:51 28.11.2012.

ima mnogo neistina ali i nepoznavanja povijesti pogotovu u ex drzavi 1- u ex drzavi nije bilo sve u ekonomiji, i tu je bilo i teritorijalnih pretendiranja kod manjine (srbe) prema ostalim republikama i autonomnim pokrajinama 2 spanci su svisvi spanci nemaju etnickih sukoba 3 balanizacija europe je opasna ne u problemima spanije ,holandije itd..nego u problemu novih clanica u eu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije