Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIO STRINAVIĆ

'Katastrofalna je premijerova izjava! Osiromašene građane svodi na dužnike za mobitel'

Zagreb: Plenković o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.10.2020.
u 11:56

Na pitanje bi li im pomoglo produljenje moratorija koje zagovara predsjednik, odgovara. – Bi, ali samo pod jednim uvjetom: da u ta tri mjeseca apsolutno svi uključeni u problem ovrha, i vjerovnici, i dužnici, i naplata, sjednemo za stol

“Quod licet Iovi, non licet bovi” ili “Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu!”, sažeta je jučerašnja poruka vladajućih narodu.

Da hrvatska Vlada ovršene građane vidi kao hazardere koji su se zaigrali kupnjom skupih telefona, pokazao je premijer Andrej Plenković kad je na novinarsko pitanje kakvu poruku šalju građanima koje ovršuju dok u isto vrijeme država ne plaća svoje račune veledrogerijama, odgovorio lakonski: “Država je jako puno novca platila veledrogerijama i to nisu uopće usporedive kategorije. Budimo otvoreni, ako je golem broj ovrha zbog mobitela, to nije lijek. Mobitel nije lijek.”

VIDEO: Plenković o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta

U nemilosti banaka

Da, kristalno je jasno: pomoći ovršenim građanima nad kojima su, nakon šestomjesečnog moratorija u ponedjeljak ponovno pokrenute blokade – ni za lijeka! Kratkoročnu “sedaciju” nastavkom moratorija zazvao je pak, netom nakon Plenkovićeva komentara, preko statusa na svom Facebook profilu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović te otvorio novu rundu njihova političkog obračuna.

“Kraj moratorija na ovrhe jučer je stotine tisuća hrvatskih građana opet prepustio na milost i, puno češće, nemilost vjerovnika među kojima uvijek prednjače financijske institucije, banke. Preuzete obveze, kako reče Vlada, moraju se izvršavati, ali izvanredne okolnosti u kojima živimo već mjesecima i zbog kojih je moratorij uveden nisu nestale i, sada je izvjesno, trajat će još mjesecima. U situaciji kada ni sama država ne može ispunjavati sve preuzete obveze, kako to vidimo u slučaju neplaćanja dugova dobavljačima lijekova, blokirani građani imaju pravo očekivati od države zaštitu ili barem poštenije i pravednije rješenje”, napisao je Milanović te dodao da dužnika koji ne može plaćati ratu stambenog kredita nije pravedno stavljati u isti ovršni rang s ljudima koji duguju desetke milijuna kuna.

“Ako ih banke jednako tretiraju, država ne može i ne smije. Ponavljam, situacija nije redovna, a u takvim situacijama na scenu stupa Vlada. Kada su banke stavile financijsku omču zvanu švicarski franak tisućama obitelji oko vrata, Vlada je pokazala da ih se ne boji i da su joj građani na prvome mjestu. Gospodarske posljedice pandemije su još nesagledive, ali socijalne su opipljive i traže hrabre poteze Vlade bez udžbeničkih alibija. Najmanje što Vlada može učiniti jest produljiti moratorij – i to socijalno promišljeno – do pronalaska trajnog rješenja”, poručio je.

 

Marić nema što dodati

Milanovićevo javno očitovanje na možda najveći društveni problem u Hrvatskoj može se smatrati politički odgovornim i socijalno osjetljivim. No, premijerova izjava naljutila je Udrugu Blokirani.

– Katastrofalna je premijerova izjava! Skandalozna! Osiromašene građane svodi na dužnike za mobitel – komentirao je Mario Strinavić, glavni tajnik Udruge Blokirani.

Na pitanje bi li im pomoglo produljenje moratorija koje zagovara predsjednik, odgovara. – Bi, ali samo pod jednim uvjetom: da u ta tri mjeseca apsolutno svi uključeni u problem ovrha, i vjerovnici, i dužnici, i naplata, sjednemo za stol i kao radna skupina dogovorimo novi Ovršni zakon i trajno rješenje za već ovršene – kaže Strinavić te dodaje da bi rješenje trebalo uključivati dvije stvari: obustavu i otpis ovrha koje se tijekom tri godine nisu uspjele naplatiti i razdvajanje tretmana fizičkih i pravnih osoba.

Je li moguć takav scenarij eventualnim nastavkom moratorija koji predlaže Milanović, pitali smo i ministra financija Zdravka Marića, koji je kratko odvratio: – Nisam vidio njegovu izjavu. Sve smo jučer rekli i nemam ništa dodatno komentirati.

VIDEO: Ministri Marić i Malenica održali konferenciju za medije o ovršnim postupcima

Komentara 33

DD
duda.dudica
12:03 21.10.2020.

Hahaha pa nije taj dug napravio samo Plenkovic, sudjelovao si i ti u njemu i nazalost zaduzio Hrvatsku vise nego itko

KN
Kneginja
12:02 21.10.2020.

Da nisi bio premijer mozda bi netko pomislio da si sposoban. Dovoljno je samo sjetiti se koliko si propusta imao u svom mandatu

Avatar Šipo
Šipo
12:03 21.10.2020.

Ako je Zoki toliko liberalan zasto onda on nebi nekoga pomilovao? Ocigledno je da samo baca kontru vladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije