Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na prijedlog USKOK-a

Blokiran dio imovine bivšeg ministra Lovre Kuščevića

Zagreb: Predsjednik Vlade Andrej Plenković vratio se na sjednicu Sabora
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
08.01.2021.
u 23:05

Županijski sud u Splitu blokirao je, među ostalim, zemljište od 2600 kvadrata u Nerežišćima na kojemu je kuća izgrađena na mjestu famozne štale

Županijski sud u Splitu blokirao je dio imovine bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića i njegove supruge Zorane, na prijedlog USKOK-a koji vodi niz istraga pokrenutih zbog sumnji u zloporabu položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio načelnik bračke Općine Nerežišća.

Blokirano je zemljište površine od oko 2600 kvadratnih metara, na kojemu je kuća od 70 kvadratnih metara, sagrađena na mjestu na kojem je bila famozna štala o kojoj se puno pisalo. Blokirano mu je i zemljište u Nerežišćima, površine 3528 kvadrata. Postupak protiv Kuščevića, koji je bio i politički tajnik HDZ-a, pokrenut je 2019. godine. USKOK je najprije otvorio istragu protiv njega zbog POS-ovog stana od 50 četvornih metara u Nerežišćima, koji je Kuščevićev šogor Ivica Žuvić kupio 2010. po povlaštenim uvjetima iako je u svom vlasništvu imao stan u Splitu, što je Kuščević kao predsjednik povjerenstva za dodjelu stanova znao i prešutio.

Druga optužba odnosi se na prenamjenu poljoprivrednog zemljišta sa sagrađenom štalom u zemljište građevinske namjene. Uz Kuščevića, obuhvaćeni su i Jakša Goić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća, i Svemir Obilinović, bivši pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela, a danas načelnik Općine. Tereti ih se da su zloupotrijebili položaj kako bi pogodovali Kuščeviću. Proširenjem istrage USKOK je obuhvatio i Lovrinu suprugu Zoranu Kuščević te poduzetnika Antu Marinovića.

Tužiteljstvo tereti supružnike Kuščević da su uvjeravali vlasnike da im prodaju poljoprivredno zemljište u općini Nerežišće koje je poslije prenamijenjeno i prodano kao građevinsko. Zaradili su najmanje 3,3 milijuna kuna. Kuščevića terete i za primanje mita od poduzetnika Marinovića. Omogućio mu je prenamjenu više od 100.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta u uvali Gruška u građevinsko, a zauzvrat je dobio parcelu u toj uvali.

Kuščevića USKOK sumnjiči i za protuzakonito pribavljanje imovinske koristi u visini od oko 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od oko 300.000 kuna nastalih pri otkupu poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o. u Supetru ispod tržišne vrijednosti.

VIDEO Stožer: Mjere se produlju do 31. siječnja.

Ključne riječi

Komentara 4

40
402
10:15 09.01.2021.

Za lopova je zatvor.Krade od suseljan,krade potpise,krade od drzave,..........Plenki gdje je tu i tvoja odgovornost?Ako je heroj T.Mercep mogao biti osuden za nesprecavanje,Plenki koji ga je do zadnjega branio isto treba odgovarati.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:10 09.01.2021.

kradeze

DU
Deleted user
08:19 09.01.2021.

što je s drugim dijelom i familijom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije