Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje sanaderu

'Blokadom imovine Ine trebalo je pokazati da suđenje nije političko'

danijel srb
Filip Brala/Pixsell
19.11.2012.
u 12:30

– Ako je bivši premijer doista uzeo deset milijuna eura kako bi prodao Inu, onda je to veleizdaja. Ali ako nije, onda je riječ o političkom procesu – kazao je Srb

– Vlada RH trebala je zatražžiti od Držžavnog odvjetništva blokadu raspolaganja imovinom Ine dok se ne završi suđenje Ivi Sanaderu. Time bi pokazala je li postupak protiv bivšeg premijera politički proces ili nije. Poručio je to šef HSP-a Danijel Srb.

– Ako je bivši premijer doista uzeo deset milijuna eura kako bi prodao Inu, onda je to veleizdaja. Ali ako nije, onda se radi o političkom procesu – kazao je Srb. No, ni bivša ni sadašnja Vlada, nastavio je, "nisu imale hrabrosti povući takav potez". Ostavit će to, smatra Srb, i velike materijalne posljedice za našu zemlju.

– Jer ako je točno da je prodaja Ine posljedica koruptivnog procesa, onda se stvari moraju vratiti na početak – Hrvatskoj Ina, a mađarskom Molu uložženi novac – izjavio je.

Ni jedna Vlada, dodao je, nije to učinila pa se postavlja pitanje je li riječ o političkom procesu.

– Ne treba čuditi što određene zemlje, nesklone Hrvatskoj, upravo to postavljaju kao pitanje kada je riječ o monitoringu nad Hrvatskom za ulazak u EU – rekao je. Naglasio je na kraju i kako je sud taj koji odlučuje o Sanaderovoj krivnji.

Osvrnuo se i na izricanje pravomoćne presude Radimiru Čačiću.

– Prvo je osuđen na bezuvjetnu kaznu potpredsjednik sadašnje Vlade, a sutra se izriče presuda bivšem predsjedniku Vlade. Mi ovih tjedan dana kao da žživimo od suđenja do suđenja, od objave do objave presude. Postali smo, nažžalost, zemlja koja samo iščekuje izlazak sudskog vijeća i čitanje presude – naveo je.

Presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nazvao je, pak, konačnim završetkom rata, u političkom smislu.

– Poraz je to onih koji su sve ove godine gradili svoju politiku na stvaranju dojma da je oslobodilačka akcija Oluja zapravo iznjedrila i imala kao posljedicu dominantno zločine. Mnoge su političke opcije u Hrvatskoj upravo na tome gradile svoju poziciju i tražžile saveznike u svijetu koji bi im bili potpora za njihovu politiku u zemlji – istaknuo je.

Oslobađajuća presuda treba, smatraju pravaši, dovesti i do revizije udžbenika povijesti u vezi s Domovinskim ratom i oslobađanjem okupiranih dijelova Hrvatske.

>>Završava suđenje za Hypo i Ina-MOL: Sanaderu prijeti 15 godina

Komentara 5

OB
-obrisani-
19:33 20.11.2012.

Uzimao je i uzeo više od deset milijuna eura, a ono ostalo njegovi ushićenici. Da je jedan čovjek mogao zapovijedati bez da mu se suprostave, to upućuje da su poradi svog blagostanja zagovarali i podržavali njegove pothvate u svim smjerovima.. Da li imaju nekakvo pametno objašnjenje bivši guverneri, ekonomisti, savjetnici? Ako vrate milijune za koje ih se tereti, to neće mnogo umanjiti njihovo bogatstvo deponirano na sigurnim destinacijama. Nadajmo se da će presuda biti pravomoćna a ne oslobađajuća na što smo navikli. Svi koji su bili uz njega treba da snose odgovornosti, jer pred zakonom napokon da budemo svi isti, što se učestalo opovrgava.

Avatar MK
MK
12:48 19.11.2012.

Ako je bivši premijer doista uzeo deset milijuna eura kako bi prodao Inu, onda je to veleizdaja. Ali ako nije, onda se radi o političkom procesu – kazao je Srb. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ...tu se nema sto dodati, niti sto oduzeti.

TR
Trempetich
12:55 19.11.2012.

Bez brige. Sanader i da odleži 20 godina u zatvoru i da nema što za jest nikad neće ostati gladan. Toliko je nahranjen egom da je to strašno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije