Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očekuju 15.000 ljudi

Bleiburg će osiguravati 450 policajaca, specijalci, protuteroristički timovi...

Bleiburg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
17.05.2019.
u 08:03

Način policijskog postupanja određen je filozofijom “3D” (dijalog, deeskalacija, djelovanje), govori Rainer Dionisio. Prvi korak je dijalog, odnosno mirno rješavanje sukoba ili upućivanje prigovora. Drugi korak je deeskalacija tenzija, a ako to ne uspije, slijedi djelovanje

Austrijska policija očekuje da će u subotu na Lojbaško polje kraj Bleiburga stići oko 15 tisuća ljudi. Njih pak tamo očekuje policijska tvrđava – na terenu će biti angažirano najviše policajaca do sada, njih čak 450. Zbog manifestacije je na nogama cijela Austrija. Uz temeljnu policiju povučenu iz svih dijelova zemlje, na sudionike će paziti austrijski specijalci – Kobre, protueksplozivni timovi, djelatnici ureda za borbu protiv terorizma i za zaštitu ustavnog poretka, a pomagat će im i hrvatski policajci. Nadlijetat će ih helikopteri i snimati kamere.

Svaki, i najmanji čin koji nije u skladu s austrijskim zakonima, bit će na mjestu strogo sankcioniran. Dio je to nikad opsežnijih i temeljitijih priprema i uputa za održavanje reda na komemoraciji o čemu nam govori Rainer Dionisio iz koruške policije.

– Prijašnjih 68 godina komemoracija na Lojbaškom polju održavala se kao vjersko događanje. Takva događanja u Austriji imaju poseban tretman i izuzeta su iz Zakona o javnom okupljanju. No kako je Biskupija Gurk-Klagenfurt odbila Hrvatskoj biskupskoj konferenciji dati dopuštenje za održavanje ovogodišnje mise, status manifestacije se promijenio – objašnjava R. Dionisio.

Očekuju napetosti i nerede

Nakon opsežne analize te pregleda što se u Bleiburgu događalo prijašnjih godina, policija je donijela smjernice postupanja i angažirala dodatne snage. Prvi smjerokaz bio im je broj hodočasnika. Procjenjuju da će ih biti 15 tisuća, što je pet tisuća više nego lani. Najveći broj dolazi iz Hrvatske, a nešto manji iz Austrije, Njemačke i Švicarske. Drugi indikator i alarm najavljeni su prosvjedi protiv komemoracije, koji bi mogli izazvati napetosti i provokacije pa i nerede.

Stoga će u subotu komemoraciju osiguravati 450 policijskih i drugih državnih službenika. Iz Koruške, Salzburga, Štajerske, Tirola, Gornje Austrije i Beča dolazi po deset policijskih vodova, ukupno oko 350 policajaca, te deset policijskih zapovjednika. Angažirana su dva protueksplozivna tima i dva helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova. Jedan će se orijentirati na regulaciju i kontrolu prometa, drugi na samu manifestaciju. Na mjestu događaja bit će stacionirani i specijalci – riječ je o Kobrama, specijalnoj postrojbi austrijske policije te će oni intervenirati ukaže li se potreba za tim. Ove godine na teren šalju deset zaposlenika Ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbe protiv terorizma i to onih koji govore hrvatski. Njima će pomagati 12 policajaca iz Hrvatske. Cijeli će skup biti pokriven kamerama te videonadzorom.

Način policijskog postupanja određen je filozofijom “3D” (dijalog, deeskalacija, djelovanje), govori Rainer Dionisio. Prvi korak je dijalog, odnosno mirno rješavanje sukoba ili upućivanje prigovora. Drugi korak je deeskalacija tenzija, a ako to ne uspije, slijedi djelovanje.

– Kod bilo kakvog kršenja zakona ili situacija koje bi mogle ugroziti javnu sigurnost policija će zakon provoditi pravedno i strogo, što uključuje i uhićenja na licu mjesta - dodaje.

Promjena političke klime

Tema Bleiburga u Austriji se posljednjih nekoliko godina iznova aktualizira svakog proljeća. Prošle je godine, kao presedan, biskupija Gurk-Klagenfurt postavila uvjete HBK za održavanje mise, koji – po njihovoj procjeni – nisu poštovani te je ove godine uskratila dozvolu za misu ustvrdivši kako se pod krinkom vjerskog obreda promovira fašizam. Istodobno, lani su političari iz svih političkih opcija sve glasnije počeli tražiti zabranu manifestacije, što čine i ove godine. Austrijska vlada pokazala je stav stavljajući ustaško znakovlje izvan zakona i propisujući kazne do 4000 eura i zatvor do mjesec dana, a u slučaju ponavljanja djela, čak do 10.000 eura i šest tjedana zatvora. No buka oko Bleiburga ima i naglašen politički predznak.

Sam zakon o zabranjenim obilježjima inicirao je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl (Slobodnjačka stranka) koji je jučer, u austrijskoj inačici aktualnog sata u parlamentu, bio izložen napadima političkih oponenata zbog, po njihovim riječima, “najvećeg nacističkog okupljanja u Europi”. Kickl im je na to odgovorio da on cijelu strku vidi ponajprije kao – napad na sebe. Unatoč takvoj kvalifikaciji, politička klima u Austriji jasno se promijenila u odnosu na Bleiburg, što tamošnji politički analitičari, poput Petera Filzmaiera, povezuju s vladinim nastojanjem da uspostavi protutežu ekstremnijim stavovima u vezi migranata, na primjer. To uviđaju i domaći političari pa će tako u subotu – na dan završnog predizbornog skupa HDZ-a i dolaska Angele Merkel u Zagreb – umjesto predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji je jučer položio vijence i odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta, tamo otići njegov izaslanik Ante Sanader.

Pogledajte video s Bleiburga:

Ključne riječi

Komentara 6

NE
Neo001
09:46 17.05.2019.

Većina komentara se može svesti na žalosnu mržnju prema vlastitom narodu i nepoznavanje povijesti. Bijednici! A tu vam redovito komentiraju i komšije s kojima se vidim slažete u svemu! Vjerojatno ne znate da su to bili većinom nevini ljudi, žene i djeca, kojima se baš nije imalo mnogo za suditi. I mnoštvo pletenica, predivnih pletenica mladih djevojaka koje su bile žive zazidane u Hudu jamu su također bile nacističke??? Da ste ljudi, barem bi šutili. Ali, niste niti to.

US
U sridu
09:14 17.05.2019.

Nase supke na vlasti kazniti na izborima,razjebati tu antihrvatsku koaliciju hdzsdp,konacno staviti ljude koji hoce raditi za hrvatsku.

SZ
slaven.zadravec
11:16 17.05.2019.

Vidjet ćemo hoće li organizatori ove godine konačno jasno objaviti kako se odavanje počasti ne odnosi na pripadnike fašističkih vojski (ustaše, četnici, domobrani ...) kao i na pripadnike ustroja NDH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije