Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žigosanje djevojke

Divjak: Pokrenut ću postupak za razrješenje ravnatelja škole u Zadru

Blaženka Divjak
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
07.03.2019.
u 11:25

Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva. U njoj trebaju sudjelovati ponajprije škole, odnosno ravnatelji, zatim osnivači, a na kraju i samo Ministarstvo, te dati sve od sebe kako bi se iskorijenilo nasilje u učionicama koje ne možemo i ne smijemo relativizirati i ignorirati, napisala je ministrica

Školski odbor u srijedu je jednoglasno odbio prijedlog smjenjivanja ravnatelja škole Joze Dragića u Zadru u kojoj je učenik prvog razreda srednje škole žigosao slovo "u" svojoj kolegici iz razreda. Ministrica Blaženka Divjak kazala je da će pokrenuti postupak za njegovu smjenu.  

"Pokrenut ću postupak razrješenja ravnatelja. U tom postupku postoji procedura traženja odgovora ravnatelja na nalaze inspekcije, ali ja svoj dio odgovornosti u tom smislu preuzimam", rekla je ministrica Divjak u izjavi novinarima uoči početka regionalne konferencija "Brain gain in the Balkans: Economic and Development Strategies for a Better Future" u zagrebačkom hotelu Dubrovnik.

"Jako je važno da, kada već govorimo o prevenciji nasilja i borbi protiv nasilja, posebno nasilja među vršnjacima u školama, budemo vrlo konkretni i da svatko preuzme svoj dio odgovornosti", istaknula je, dodavši da je tako i prosvjetna inspekcija preuzela svoj dio odgovornosti predloživši školskom odboru smjenu i razrješenje ravnatelja.

"Žalosti me situacija u kojoj smo sada: da školski odbor ne samo da nije postupio prema prijedlogu inspekcije, nego se čekalo zadnji trenutak te se, zapravo bez obrazloženja, u medije poslala obavijest da školski odbor nije razriješio ravnatelja", kaže Divjak.

Smatra da su sada zbog medijske pozornosti svi slučajevi vidljiviji nego prije, ali upozorava kako je riječ o maloljetnicima te se mora paziti kako se to medijski prikazuje.

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i njezin zadarski ogranak usprotivili su se smjeni ravnatelja Joze Dragića, zatraživši pritom izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Divjak, odgovarajući na pitanje novinara, ističe da razumije element solidarnosti, no u ovom ga slučaju teško može opravdati jer su nalazi inspekcije konkretni, a kada je riječ o izmjenama zakona, Divjak je odgovorila da su one uključene u povjerenstvo za izradu akcijskoga plana.

To povjerenstvo, dodala je, ima šest mjeseci za izradu prijedloga za izmjene zakonodavnih akata, programa za škole te drugih elemenata koji se tiču prevencije. "Znači, oni u tome sudjeluju, uključeni su, ali ovo su konkretni slučajevi gdje moramo imati konkretne odgovore", poručila je Divjak.

"Školski odbor je jednoglasno odbio smjenu ravnatelja ekonomske škole, a predstavnik županije je glasao protiv smjene", rekao je Ivan Šimunić pročelnik županijskog odjela za obrazovanje.

Video: Ivan Šimunić, pročelnik županijskog odjela za obrazovanje

Objava ministrice Blaženke Divjak

"Nakon što je policija podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu za mladež protiv učenika koji je prošlog mjeseca nanio tjelesne ozljede kolegici u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi, ovaj slučaj još uvijek nije zaključen.
Prema informacijama koje je prosvjetna inspektorica dobila od škole, Školski odbor je jednoglasnom odlukom odbio prijedlog o razrješenju ravnatelja, unatoč nalazima prosvjetne inspekcije koji su ukazali na nedvojbene propuste u radu ravnatelja. Zato ću danas pokrenuti postupak za razrješenje ravnatelja.

Video: Adem Shala, otac žigosane djevojke iz Zadra

Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva, a u njoj trebaju sudjelovati ponajprije škole, odnosno ravnatelji, zatim osnivači, a na kraju i samo Ministarstvo, te dati sve od sebe kako bi se iskorijenilo nasilje u učionicama koje ne možemo i ne smijemo relativizirati i ignorirati. Svatko treba preuzeti dio odgovornosti za rješavanje nasilja u društvu koje počinje prevencijom vršnjačkog nasilja u školama. BD", napisala je Divjak na Facebooku.

Podsjetimo, Školski odbor jednoglasno je odbio prijedlog smjenjivanja ravnatelja. – Nisu prihvatili prijedlog prosvjetnog inspektora da se ravnatelj razriješi. To je bilo u sklopu od 15 dana, roka koji je zakon predvidio da se školski odbor mora očitovati i postupiti ili ne postupiti prema prijedlogu inspektora. Sada je na potezu viša instancija – rekao je za HRT Radio Zadar Ivan Šimunić, pročelnik Odjela za obrazovanje Zadarske županije.

Video: Ravnatelj škole Jozo Dragić

Komentara 24

LU
lukadragan
10:32 07.03.2019.

Treba ukinuti školske odbore pa neka ministrica postavlja ravnatelj. Redom bi bili ravnatelji iz HNS-a, tada bi u školi sve cvjetalo.

GA
godanj.ana
10:13 07.03.2019.

Zašto ne podnesete ostavku. Ništa pametno niste uradili za svog mandata osim silnih putovanja i trošenja našeg novca. I ne samo Vi.

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
10:29 07.03.2019.

Ova nema nikakvog legitimiteta biti na poziciji na kojoj jest, a pametuje. Ako si tako odgovorna podnesi ostavku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije