Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primopredaja

Ministrica Divjak prvo će proučiti sve što je naslijedila od Barišića

barišić divjak
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/7
13.06.2017.
u 07:00

Ne osjećam se razočarano, već počašćeno što mi je ponuđeno da ostanem u Vladi, kazao je Barišić koji se vraća na Institut za filozofiju.

Blaženka Divjak, nova ministrica obrazovanja, jučer je i službeno, nakon što je HNS podržao Plenkovićevu Vladu, preuzela dužnost od sada već bivšeg ministra Pave Barišića.

Dočekalo ju je izvješće o primopredaji, a pred njom su i iščitavanje prijedloga akcijskog plana te provjera je li izabrana voditeljica ekspertne skupine Jasminka Buljan Culej birana transparentno i po svim propisanim uvjetima. – Svima nam je jasno da je fotelja ministra “vruća” s obzirom na to da je protekle četiri godine ovo već peti ministar. Ali, mislim da će nam s ministricom ići bolje jer je ovdje, bez obzira na stručna znanja i sposobnosti, vrlo važno da s jedne strane budemo uključivi, a da s druge skrbimo o sustavu obrazovanja i znanosti na cjelovit način – kazala je nova ministrica Divjak.

Sama će birati suradnike

Poručila je da je krajnji rok da se napokon svi slože koji su to važni projekti da bismo ih uspješno realizirali, ostavljajući pritom ideološke ili političke razlike sa strane. Jer, kaže Divjak, sada je važnija tehnologija od različitih ideologija. – Neću naprečac donositi odluke. Jedno je kada razmišljate na temelju izjava u medijima i materijala koji su dostupni. Na temelju toga možete izaći na prosvjed i to je građansko pravo, ali ako kao ministrica donosite odluke, onda to ipak mora biti na temelju argumenata. Tako ću se i truditi raditi – kazala je svjesna da rezultati u ovom velikom resoru nisu ni pravocrtni ni brzi i kako, da bi se do njih došlo, treba mnogo strpljenja.

Prvog radnog dana još je jednom poručila da neće pristajati na političke ucjene, nego da će sustav voditi tako da bude koristan ulasku hrvatskog obrazovnog sustava i sustava znanosti u 21. stoljeće. Sama će birati i tražiti svoje suradnike, a kakva je sudbina državnog tajnika u MZOS-u, člana Hrasta Hrvoja Šlezara, još ne zna, kaže, jer s njim još nije stigla razgovarati.

Ponosan na Povjerenstvo

Pavo Barišić, kaže, nije razočaran i ne osjeća se izdano, dapače, počašćen je.

– Uloga pojedinca nebitna je u ovakvim procesima kada je riječ o Vladi i stabilnosti – kazao je bivši ministar dodavši da je ponosan na sva svoja postignuća u dosadašnjem radu, a naročito na rad Posebnog stručnog povjerenstva na čijem je čelu bila Dijana Vican.

– Nastojao sam ostvariti istinski dijalog u temeljnim pitanjima obrazovanja i znanosti pridržavajući se citiranog načela glasovitog filozofa Johna Rawlsa o potrebi preklapajućeg suglasja u bitnim pitanjima obrazovanja i znanosti. Ne osjećam se razočarano, nego vrlo počašćeno što mi je ponuđeno da ostanem u Vladi, na odgovornoj dužnosti ministra rada. Ja sam vezan uz ovaj resor i to nisam mogao prihvatiti – kazao je tako Barišić koji je svoju budućnost već isplanirao.

Vraća se poslu na Institutu za filozofiju. Kaže, drago mu je da je u svome radu imao podršku premijera Plenkovića koji ga je branio i pri optužbama za plagijat. – Branio me ne samo od tih optužbi, već i od mnogih drugih i ponosan sam što je pokazao spremnost braniti svoj suradnički tim od svih prigovora, a ni u ovom trenutku ne mislim da je postupio tako da bih se mogao osjećati izdano – kazao je Barišić.  

  

Komentara 2

SD
sdpesticid
07:21 13.06.2017.

nešto se razmišljam, hdz nije dao barišića i razišli su se s mostom pod cijenu novih izbora a sada barišić odlazi bez problema ali u vladi su hns i sdss i sve štima hdz-u. u što li se taj hdz pretvorio..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije