Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Blamaža: 2 dana prije roka odgađa se natječaj za brodogradilišta?!

Damir Polančec
Željko Hladika
26.09.2009.
u 20:30

U HFP-u tvrde da rok za podnošenje ponuda istječe u srijedu, 30. rujna, ali istodobno neki su ponuđači priznali da su već obaviješteni o odgodi natječaja

Istina ili obmana, ali sve je očitije da ni privatizacija brodogradilišta ne prolazi bez skandala – ovaj put i međunarodnog!

Dok u HFP-u i dalje tvrde da rok natječaja za podnošenje ponuda istječe u srijedu, 30. rujna, kad je zakazano i njihovo otvaranje, sve upućuje na to da će rok za podnošenje ponuda biti odgođen za tri tjedna, do 21. listopada. Neslužbeno doznajemo iz Ministarstva gospodarstva da se radi na odgodi.

Tko muti vodu?
Čelnik HFP-a Vedran Duvnjak tvrdi da o tome nema pojma. Kaže da se danas čuo i s ministrom Damirom Polančecom koji mu je potvrdio da se razmišljalo o tome, ali većina od 30 potencijalnih ponuđača koji su otkupili natječajnu dokumentaciju, kojom se dobiva ulaznica za sudjelovanje u prvom krugu, nije bila za odgodu, pa je i nema.

Međutim, Večernji doznaje da samo Filip Zepter nije dao suglasnost. Navodno su baš iz HFP-a, Duvnjaku iza leđa, od ponuđača tražili pismene suglasnosti za produljenje roka natječaja, što su nam neki od njih i potvrdili. Mijo Opačak, vlasnik vukovarske Regulacije, koji cilja na 3. maj, čak tvrdi da su njega već obavijestili o odgodi.

Neslužbeno doznajemo da suglasnosti prikuplja stara “garda” u HFP-u koja je tamo bila prije Duvnjaka i koja to radi po naputku Lea Begovića, Polančecova zamjenika u Ministarstvu gospodarstva. No, čemu toliki Begovićev trud kad za produljenje roka natječaja nije ni potrebna suglasnost mogućih ponuđača jer Vlada prema natječajnoj dokumentaciji ima diskrecijsko pravo u bilo kojem trenutku odgoditi rok završetka natječaja?

Činjenica je da neki ponuđači, koji su otkupili dokumentaciju, sada šalju signale kako im je rok prekratak da polože konkretnu ponudu i garanciju od pet milijuna kuna za svako pojedino brodogradilište. S druge strane, i Vlada je konačno shvatila da bi prije odluke o privatizaciji prvo trebalo donijeti odluku o izvlaštenju pomorskog dobra.

Kako bilo, Polančec danas nije htio komunicirati s novinarima. – U ovome trenutku nije u mogućnosti bilo što komentirati – kaže pak njegov glasnogovornik u Ministarstvu gospodarstva Tomislav Mazal, a Duvnjak smatra da je krajnje neprofesionalno dva dana prije otvaranja ponuda produljivati rok međunarodnog tendera.

Ogorčen odgodom
– HFP će izvršiti sve relevantne odluke Ministarstva gospodarstva. No, odgoda bi dovela u zabludu ponuditelje koji bi opravdano sumnjali u neozbiljnost natječaja – kaže Duvnjak. Ozren Matijašević, čelnik HUS-a, ogorčen je naznakama odgode.

– Kad smo upozoravali Vladu da nije vrijeme za privatizaciju, nitko nas nije slušao. Međunarodna utakmica traje i kasno je usred igre mijenjati pravila – kaže Matijašević koji ne želi vjerovati da bi se Vlada odlučila na takav šarlatanski pokušaj.

Ključne riječi

Komentara 59

OB
-obrisani-
21:10 26.09.2009.

kad je američka vojna flota u jadranskom moru gdje su se ono snabdjeva sa robom????? ma čuj, neznam, ovaj, ovo, dakle,,, ko ih šmirgla ali neko mi je reko da su danas u slovenskom dijelu jadrana

RA
raspad
21:14 26.09.2009.

Da li je to ovome na slici neko opalio samarcinu pa je tako crven ?

FI
fiberglas
06:38 27.09.2009.

Jel´ to netko njega zašamarao il´ se to meni samo čini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije