Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dario Hrebak:

'Bjelovar postaje predvodnik borbe protiv korupcije'

Na konferenciji za medije održanoj u Saboru o transparentnom troženju javnog novca na primjeru Bjelovara govorili su Darinko Kosor, Dario Hrebak i Vuk Vuković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.05.2019.
u 14:57

Protivim se ulaganju države u Uljanik. Moramo stvarati kult rada, a uloga države je da stvara jednake uvjete svima. Strateška grana samo je ona koja može opstati na tržištu, kaže gradonačelnik Bjelovara

Liberalna politička opcija u Hrvatskoj razmrvljena je i traži svoje uporište. Dok su se s jedne strane okupile čak tri od pet liberalnih stranka (Pametno, GLAS i IDS) u tzv. Amsterdamsku koaliciju te zauzele progresivni i lijevo liberalni program, polako je na scenu klasičnog liberalizma stupio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Riskantnim, ali atraktivnim potezima taj je HSLS-ovac odmah po preuzimanju vodstva Bjelovara dao naslutiti da se neće zaustaviti na lokalnoj politici, a postavlja se pitanje koliko daleko Hrebak može otići, je li on taj koji će oporaviti liberalnu opciju u državi. Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, već je potvrdio da se neće kandidirati na idućim stranačkim izborima, dok je Hrebak potom izjavio da je spreman preuzeti stranku. Ako ga stranački kolege izaberu, najavljuje, HSLS će potpuno redizajnirati, na parlamentarne izbore stranka će izaći samostalno i bez nje se neće moći sastaviti Vlada.

Kakva je situacija u HSLS-u i kakva budućnost očekuje stranku?
Za europski parlament imamo sjajnu kandidatkinju Sašu Poljanec-Borić, klasičnu liberalku, poznatu znanstvenicu, a očekujemo i dobre rezultate. Ne mislim na osvajanje mandata, nego na našu poziciju nakon izbora i prave liberalne poruke koje ćemo poslati. Dobro je što smo se u kampanji maknuli od uobičajenih tema i građanima govorili o temama koje su realne i racionalne, a ne uobičajeno političko prodavanje magle. U HSLS-u vlada nešto drukčija atmosfera nego prije. Postoji želja za povratkom klasičnoj liberalnoj priči, slično njemačkoj liberalnoj stranci FDP. Više ćemo se okrenuti ekonomiji i stvaranju novih dodanih vrijednosti. To će morati biti HSLS koji će se vratiti našim starim korijenima i temeljnim vrijednostima. Cilj mi je pokazati na primjeru Bjelovara, u kojem nije bilo lako pobijediti i SDP i HDZ, da se može. Želim pokazati da se gradom, a tako i državom, može upravljati drukčije, s vizijom, bez afera i da iza svega toga može stajati rezultat i zadovoljni građani. Dok danas mnogi liberali govore kako bi to liberali mogli upravljati drukčije, mi u Bjelovaru imamo to prilike pokazati u praksi, i to u najboljem svjetlu. To je pravi put da liberalnu ideju vratimo u Hrvatsku.

Što mislite o pokušaju spašavanja Uljanika?
Apsolutno sam za rezanja i protiv sam ulaganja države u toj situaciji. Mi u Hrvatskoj moramo stvarati kult rada, a ne kult nerada. Ja nisam za to da se ikome pomaže, smatram da to nije uloga države. Uloga države jest da prema svima bude jednaka i da stvara jednake uvjete rada kako bi se bilo koja industrija koja može opstati na tržištu mogla razvijati i stvarati novu dodanu vrijednost i zapošljavati ljude. Previše smo posljednjih 30 godina dali novca na neuspjele industrije samo zato što je postojala mantra da to moramo podržavati jer je riječ o strateškoj grani. Strateška grana je samo ona koja može opstati na tržištu. Osobno smanjujem pomoći poduzetnicima i inzistiram na ulaganju u zone, u pripremu terena, smanjenje lokalnih poreznih nameta, ulaganje u infrastrukturu i obrazovanje kako bi gospodarstvo imalo kadar. Našim “tax free” modelom ne uzimamo nikome ništa, sve dajemo za jednu kunu, ali naš se proračun puni drugim kanalima.

Bjelovar se posljednjih godina nije istaknuo u europskim projektima, kako sada stoji?
Odlično. U dvije godine promaknuli smo se sa začelja u prvih deset gradova po iskorištenosti europskih projekata, a negdje smo i među prva tri. Prije dvije godine mnogi su mi se smijali kada smo se doslovno nakrcali projektima, ali danas, kada je natječaja sve manje, to svima ima logike. Iskoristili smo period na prijavu što većeg broja projekata, a polako nam nestaje i novca za pokrivanje našeg dijela. Najviše novca uzeli smo za projekt “Zaželi”, a projekt “Vrtići po želji roditelja” također visoko kotira.

Često govorite da će Bjelovar postati pametan grad, što to znači?
Želim grad 21. stoljeća koji će prednjačiti u odnosu na ostale gradove u regiji i šire. Proveli smo digitalizaciju gradske uprave i postajemo grad bez papira. Puno ulažemo u energetiku i Bjelovar zahvaljujući privatnim investicijama postaje mala baterija Hrvatske. Napravljeno je mnogo malih elektrana i jedna velika u Cigleni. Postali smo veleučilišni grad, želimo postati jak IT grad. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost našeg Veleučilišta, ono će odigrati iznimno važnu ulogu u bliskoj budućnosti, bit će perjanica našeg razvoja. Imat ćemo najveći IT kadar, a ostale mjere (tax free, brža administracija gradske uprave i slično) dovest će mnoge ulagače i tvrtke, kao što već i jest.

Potpuna transparentnost gradskog proračuna radikalan je potez, što time želite postići?
U Hrvatskoj svi puno govore, ali nitko ništa konkretno ne radi. Ovo je revolucionaran potez kojim pokazujemo da ćemo početi od sebe. Nije mi bilo lako, već su počele prijetnje tužbama, sindikatom, odavno mi govore da režem granu na kojoj sjedim, a neki poduzetnici rekli su da više neće surađivati s Gradom. Vratio bih se na početak. Mi u gradu imamo običaj poslušati razne ideje i prezentacije, jer me zanimaju trendovi s kojima bi Bjelovar postao lider u Hrvatskoj. Došla je jednom grupa dečki prezentirati nešto blažu verziju ovoga, “otvorenost” i ujedno su pokazali nekoliko primjera potpune otvorenosti. Odmah sam znao da i ja to želim i šest mjeseci kasnije sve se realiziralo. Prvo smo pustili u pogon prvi dio projekta, otvorenost, što se odnosilo na proračunske stavke. Građani sada mogu vidjeti koliko se daje za obrazovanje, komunalnu infrastrukturu i slično, sve do 5. razine proračuna koju do jučer nisu mogli vidjeti ni naši gradski vijećnici. Sada puštamo drugi dio koji građanima Bjelovara pruža najtransparentniji proračun, oni sada vide svaki račun ili isplatu, od kune pa do milijun kuna. Nemamo što skrivati, građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune. Tim potezom Grad Bjelovar postaje najtransparentniji grad u zemlji i predvodnik prave borbe protiv korupcije. Ovo je također snažna poruka prema svima koji su htjeli čerupati gradski proračun i malo ga sebi privući.

Treba li i država tako postupiti?
Ako jednoga dana preuzmem stranku (nadam se da će me izabrati) i ako ona dobije dovoljnu podršku javnosti, sve stvari koje smo napravili uspješno u Bjelovaru bit će uvjet bilo kakve suradnje budućeg HSLS-a s bilo kojom drugom političkom opcijom u Hrvatskoj. Ako smo mogli napraviti pametan Bjelovar, zašto ne bismo mogli napraviti i “pametnu” državu.

Hoćete li ostati gradonačelnik nakon preuzimanja HSLS-a?
Naravno. Sve sam probao u politici, bio sam saborski zastupnik, zamjenik ministra, a danas sam gradonačelnik i jedino na toj funkciji možeš nešto promijeniti. Mjesto predsjednika stranke zanima me da bih svoje ideje lakše ispunio participiranjem u obnašanju državne vlasti. Mogu biti na obje funkcije. Kao gradonačelnik mogu puno toga učiniti za građane, a kao predsjednik HSLS-a dobre ideje prenijeti na nacionalnu razinu.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:07 22.05.2019.

Pravi čovjek na pravom mjestu. Mogu si zamisliti neku buduću suradnju takvog tipa političara sa Antikorupcijom Mislava Kolakušića...ima još nade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije