Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nešto se ipak može

Bjelovar uveo mjere za sprečavanje ovrha

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
15.03.2018.
u 22:45

Otplatom dugova na 24 mjeseca izbjegle bi se ovrhe koje ljudima vise nad glavom, a već blokiranima ovrhe bi se povukle

Dok se traženje rješenja za blokirane građane na razini države predstavlja kao traženje lijeka za 15 bolesti odjednom, primjer na lokalnoj razini pokazuje da se nešto ipak može napraviti brzo i učinkovito: gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak predstavio je u utorak model otplate dugova na 24 mjeseca kojim bi se izbjegle ovrhe koje im već vise nad glavom, a već blokiranima za potraživanja Grada ovrhe bi povukli, uz uvjet redovite otplate.

Tijekom tog razdoblja ne bi zaračunavali zatezne kamate na dugovanja.

– Izaći ćemo ususret svima koji ne mogu redovito podmirivati obveze, pomoću modela dobrovoljnog podmirenja dugovanja bez pokretanja ovršnih postupaka i blokada računa. S današnjim danom treba uvesti red i svima pružiti novu šansu, pomoći poduzetništvu da se ponovo podigne – smatra Hrebak. Svima koji sklope sporazum o obročnoj otplati duga, Grad će povući ovrhu s računa, ali u slučaju neplaćanja jedne rate, ponovo će je aktivirati. Otpisa dugovanja nema. Model ne uključuje ni otpise popratnih troškova koji su nastali u prethodnim blokadama, u skladu s aktualnim ovršnim zakonom, ali barem pokazuje dobru volju proaktivnog vođenja politike sprečavanja novih ovrha. – Na otpis troškova koji nastaju zbog blokade računa Grad ne može utjecati jer su to troškovi Fine i banaka. Stranke neće imati dodatnih troškova ovrhe za vrijeme obročne otplate – kaže Hrebak.

Iz Grada nisu izravno odgovorili na pitanje što je s nezaposlenim ovršenicima i smatraju li da je otplata na 24 rate i za njih prikladna, no najavili su da će na sjednici Gradskog vijeća predložiti donošenje pravilnika o kriterijima, uvjetima i otpisu nenaplativih potraživanja. Kućanstva s primanjima nižim od 2000 kuna oslobođena su komunalne naknade za 2018.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije