Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24. terezijana

Bjelovar je spreman za dolazak carice Marije Terezije

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
14.06.2019.
u 13:35

Inspiriran povijesnim događajima, spektakl oživljava uspomenu na jedinu vladaricu Habsburške Monarhije koja je 1756. godine izdala naredbu o gradnji grada

Jedan od najmlađih hrvatskih gradova, Bjelovar, ovog će vikenda postati sjedište nekadašnje monarhije te poprimiti izgled velikih kraljevskih i carskih gradova. Kontinentalni spektakl Terezijana jedinstvena je prilika za Bjelovarčane i posjetitelje iz Hrvatske i susjednih zemalja da osjete duh 18. stoljeća. Dolazak osnivačice grada, carice Marije Terezije, nastupi velikih estradnih imena poput TBF-a i Željka Joksimovića te bogata gastronomska ponuda samo su dio programa kojim će se obilježiti 24. Terezijana. Riječ je o kulturno-umjetničkoj i turističkoj manifestaciji koja je jedan od turističkih brendova Bjelovara, a traje od 14. do 16. lipnja.

Manifestacija inspirirana povijesnim događajima oživljava uspomene na osnivačicu grada, caricu Mariju Tereziju. Ona je bila prva i jedina žena vladarica Habsburške Monarhije, pa sukladno tome i vladarica Hrvatske, a upravo ona je 1756. izdala naredbu o izgradnji Bjelovara. Iste godine počeli su i radovi.

Prvo vojni objekti

Bjelovar je u početku, kada ga je osnovala carica Marija Terezija, imao funkciju zatvorenoga vojnog uporišta. Već tijekom gradnje odlučeno je da pak bude otvoreni grad koji se trebao zvati Novi Varaždin. Poznato je i kako je izgradnju carica Terezija povjerila barunu Philippu Lewinu von Becku, kojem je rekla kako želi da budući grad izgradi po uzoru na pijemontski grad Tourin, današnji Torino. Grad je od samih početaka zamišljen kao središte pukovnija Varaždinskog generalata i u skladu s vojnom funkcijom prvo se otpočelo s gradnjom vojnih objekata i naseljavanja vojnog stanovništva te je zamišljeno da čitav grad bude utvrda.

Izuzetak čini blok na trgu na kojem se od 1765. gradi župna crkva sv. Terezije Avilske, današnja biskupija, te pijaristički samostan i škola. Odlukom Marije Terezije za potrebe školstva u Bjelovar 1761. dolaze dva redovnika pijarista, braća Hubert i Ignac Diviš. Iste su godine otvorili prvu pučku školu na đurđevačkoj strani grada. Odlukom Marije Terezije o gradnji nove crkve koja je završena 1772. osnovana je i bjelovarska crkvena župa kojom su do 1790. upravljali pijaristi. Godine 1771. carica Marija Terezija potvrdila je Bjelovaru status povlaštenog krajiškog grada, tj. Vojnog komuniteta, što je za posljedicu imalo demografski i znatan gospodarski rast.

Nešto više od sto godina poslije, 1874., kao dvanaesti grad u Hrvatskoj Bjelovar dobiva status slobodnog kraljevskog grada. Preustrojem županija i uprava, od 1886. Bjelovar postaje i središte objedinjene Bjelovarsko-križevačke županije. Od 1872. djeluje Kraljevski županijski sudbeni stol, a svoje su urede imali i župan, županijski tajnik, županijski i kotarski školski nadzornici, liječnici, veterinari, nadšumar te kotarski inženjerski pristav. Izrazito zanimljiva činjenica jest da se broj stanovnika od službenog ukinuća Vojne krajine do kraja stoljeća gotovo udvostručio. Dodatni polet razvoju grada kasnije dat će i izgradnja prometne infrastrukture, prvenstveno željeznice krajem stoljeća što će rezultirati intenzivnim razvojem na prijelomu 19. i 20. stoljeća.

Sve to, ali i mnogi drugi detalji oko utemeljenja Bjelovara, izvrsno su pretočena priča u manifestaciju čija je prošlost poticaj za višednevno gradsko veselje. Terezijana je u Bjelovaru postala jednim od simbola grada pa se tih dana svake godine, kao središnje događanje i okosnica manifestacije, organizira i kostimirani scenski prikaz dolaska carice Marije Terezije u Bjelovar koja, zapravo, nikada nije osobno bila u Bjelovaru. Ovogodišnja povorka, carici u čast, bit će veća nego ikada.

Naime, drugi dan održavanja manifestacije, u subotu 15. lipnja u 19 sati, održat će se ovaj centralni događaj, velika svečana povorka u čast carice Marije Terezije, a okupit će čak 300 kostimiranih sudionika, uključujući konjičke i pješačke povijesne postrojbe, orkestar, kulturno-umjetnička društva te konje i lovce u svečanim uniformama. Ranije toga dana posjetitelji će imati priliku kušati bilogorske autohtone specijalitete u sklopu programa “Okusi Bilogore”, gdje će ih za njih spremiti brojni kuhari. Kao i svake godine održat će se i izbor najboljeg medenjaka i kolača s medom naziva “caričin medenjak” te će se bogatoj gozbi pridružiti i carska svita husara. Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar naglasila je kako je misao vodilja u pripremi jedne od najvećih manifestacija središnje Hrvatske pokazati ono najbolje od Bjelovara i Bilogore.

– Tijekom Terezijane predstavit ćemo bogatu bilogorsku gastronomiju, cikloturizam, ali i tradiciju uzgoja konja. Kao posebnu atrakciju želim istaknuti Babutučku vojnu, jedan od četiri scenska prikaza, novost Terezijane inspirirana mitovima i legendama Bilogore. U njoj sudjeluje više od stotine statista, a spektaklu doprinose kostimi, konji te osvjetljenje – kazala je Kelek. Babutučka vojna okupit će čak stotinjak izvođača, a radnja ovog scenskog prikaza smještena je u 1552. te govori o hrabrosti i domišljatosti seljana suočenih s osmanskom opasnošću.

Svečarci, Vedi, Vile...

Na ovaj će se način ponovno oživiti likovi iz bogate bilogorske mitologije pa se tako pojavljuje rudarski duh Bergmanedel, Svečarci, divovi Vedi te Vile koje će i ispričati priču. Prikaz će se izvesti ispred zgrade gradske uprave na koju će biti projicirana snimka šume i bilogorskih sela, a sudjelovat će članovi kulturno-umjetničkih društava, konjanici i pješaci povijesne postrojbe Bjelovarski-graničari husari 1756. Riječ je o najvećem scenskom prikazu ikada izvedenom u Bjelovaru. Za najmlađe posjetitelje organiziran je poseban program, poput predstava i animatora. Tu je i izložba oldtimera, ogledala, a održat će se i poznata bjelovarska motoalka. Ljubitelje glazbe u petak će zabavljati Matija Cvek i TBF, u subotu Željko Joksimović i Queen Real Tribute band, a završnoga dana za posjetitelje će tamo biti Zagreb Balkan Jazz band i Marko Škugor.

Novitet manifestacije je i turnir 100 kafića u organizaciji KGB-a, nedavno osnovanog Kluba grada Bjelovara inicijativom Marija Petrekovića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije