Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plinski rat

Bjelorusija prekida tranzit ruskog plina prema Europi

lukašenko
VL
22.06.2010.
u 17:40

U Europsku uniju preko Bjelorusije dolazi oko 6,25 posto ruskog plina, a zemlje koje će najviše biti pogođene ovim potezom su Poljska, Njemačka i Litva

Nakon najave da će ruski Gazprom obustaviti ispruke plina Bjelorusiji zbog nagomilanih dugova, bjelorusku predsjednik Aleksandar lukašenko je kazao kako će prekinuti tranzit ruskog plina kroz svoju zemlju prema zapadnoj Europi. U Europsku uniju preko Bjelorusije dolazi oko 6,25 posto ruskog plina, azemlje kojeće najviše biti pogođene ovim potezom su Poljska, Njemačka i Litva.  

Lukašenko je kazao kako je ovo objava "plinskoga rata", a njegov zahtjev je da Moskva plati 260 milijuna dolara, koliko duguje Bjelorusiji za tranzit plina. Rusija, s druge strane potražuje dvjestotinjak milijuna dolara za isporučeni plin. Lukašenko tvrdi da Bjelorusije ništa ne duguje, nego da su stvari potpuno obrnute.

Prošle je godine Rusija povećala cijenu za 1000 prostornih metara plina  sa 150 na 169 dolara, no Bjelorusija je nastavila plćati plin po staro, povlaštenoj cijeni. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Sidewinder
Sidewinder
19:14 22.06.2010.

Živjela Družba Adrija, od same riječi se smrzneš... hehe

ST
standup
19:40 22.06.2010.

eko, Totalitaristi cá delaju ??...a stanovnistvo im zívi od sverca...

Avatar Sidewinder
Sidewinder
19:14 22.06.2010.

hehe, Putko opet koristi plin za političke pritiske. Ovo je cijena toga što je lani Lukašenko namigivao s EU. U Ukrajini je Ruski vazal, pa je sve OK.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije